Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιοι προορισμοί κερδίζουν τη μάχη του Πάσχα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιοι προορισμοί κερδίζουν τη μάχη του Πάσχα

  • A-
  • A+
Τα στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά, καθώς φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ οι τιμές κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η Υδρα, η Ναύπακτος, το Ναύπλιο και η Μονεμβασιά έχουν τα πρωτεία φέτος στον πασχαλινό τουρισμό (Μ. Παρασκευή ώς Δευτέρα του Πάσχα), σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Η έρευνα αφορά ανεξάρτητα διαμερίσματα με το σήμα του ΕΟΤ και βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη του Απριλίου.

Σε μια χρονιά που αναμένεται νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά, αλλά τα ερωτήματα για το εάν υπάρχουν επαρκείς υποδομές στη χώρα μας και πόσο μεγάλες είναι οι παρενέργειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων παραμένουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πληρότητα στα καταλύματα αρκετών δημοφιλών προορισμών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2018 και σε αυτό βοηθά ο θρησκευτικός τουρισμός: ορθόδοξοι από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία που θέλουν να περάσουν το Πάσχα στη χώρα μας, αλλά και καθολικοί από χώρες της δυτικής Ευρώπης που δείχνουν προτίμηση στα νησιά Σύρο, Τήνο και Κέρκυρα.

Ο συνδυασμός μάλιστα με την Πρωτομαγιά, επιτρέπει σε αρκετούς τουρίστες να επεκτείνουν την παραμονή τους ή να πάρουν πιο εύκολα την απόφαση για ένα ταξίδι, καθώς θα έχουν περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στη βάση τους.

Ο ρουκετοπόλεμος

Η Χίος, όπου διεξάγεται το έθιμο του ρουκετοπόλεμου που παραδοσιακά αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, παρουσιάζει από τις χαμηλότερες πληρότητες στην έρευνα, με το ποσοστό να κινείται στο 65% και τις τιμές για 3 διανυκτερεύσεις μιας οικογένειας να κυμαίνονται από 150 έως 250 ευρώ.

Σχετικά χαμηλά είναι και τα ποσοστά πληρότητας της Καλαμάτας (75%), με τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα να συνδυάζει τον πασχαλινό τουρισμό με το εξίσου εντυπωσιακό έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Από την άλλη, πληρότητα 90% προσεγγίζουν προορισμοί όπως τα Μετέωρα και τα Γιάννενα και 85% το Λεωνίδιο.

Ρόλο στην επιλογή ενός προορισμού παίζει η ευκολία πρόσβασης, καθώς η μετάβαση με Ι.Χ. μειώνει σημαντικά το κόστος. Παρατηρώντας τους προορισμούς που εξετάζει η έρευνα της E-Real Estates διαπιστώνουμε πράγματι ότι εκείνοι της ηπειρωτικής Ελλάδας παρουσιάζουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη πληρότητα από τους νησιωτικούς.

Οι τιμές βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για μία οικογένεια με 2 παιδιά και ιδιαίτερα αν οι κρατήσεις έχουν γίνει τουλάχιστον έναν μήνα πριν, ενώ οι πληρότητες ξεπερνούν το 80% στο σύνολο της χώρας.

Η μελέτη δεν ασχολείται συγκεκριμένα με το φαινόμενο Airbnb, που έχει μετατρέψει ορισμένες τουριστικές περιοχές σε απαγορευμένες ζώνες για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε μακροχρόνια μίσθωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, αυτή τη στιγμή στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης συγκαταλέγονται 100.000 ακίνητα, από τα οποία περίπου 60.000 είναι καταχωρισμένα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Τα υπόλοιπα, είτε διαθέτουν σήμα του ΕΟΤ είτε μισθώνονται χωρίς να τηρούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Επιπλέον, παρατηρείται και μία τάση επιστροφής των ιδιοκτητών στις συμβατικές μισθώσεις καθώς ο ιδιαίτερα αυξημένος ανταγωνισμός στις βραχυχρόνιες οδηγεί σε μειωμένα εισοδήματα.

Το airbnb

«Το airbnb ούτε λύση για όλα είναι ούτε μπορεί να απαγορευτεί. Εβαλε στην αγορά ένα σημαντικό ποσοστό ακινήτων που ήταν εκτός γιατί απαιτούσαν ανακαίνιση. Εάν βγουν ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και επιστρέψουν στις συμβατικές, θα δούμε εξισορρόπηση στις τιμές των μισθωμάτων και με ανακαινισμένα ακίνητα. Αυτή τη στιγμή λείπουν από την ελληνική αγορά περίπου 50.000 ακίνητα, με τα μισά να απαιτούνται στην Αττική. Η οικοδομική δραστηριότητα σχεδόν εκμηδενίστηκε στην κρίση», μας εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με αρκετές προβλέψεις, το 2019 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Ρωτήσαμε τον κ. Μπάκα εάν η χώρα μας διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την κάλυψη περισσότερων από 33 εκατ. τουριστών και 230 εκατ. διανυκτερεύσεων που καταγράφηκαν για το 2018: «Εφόσον πάμε για αύξηση και νέο ρεκόρ στον τουρισμό το 2019, οι υποδομές που υπάρχουν είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Είναι δύσκολο, χωρίς την υποδομή που απαιτείται, να κρατήσουμε αυτό το κοινό ή με λογική αισχροκέρδειας που εμφανίζουν ορισμένοι. Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται τεχνητά. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Τουρκία και την Αίγυπτο βελτιώθηκε. Υπήρχαν άνθρωποι που επέλεγαν γειτονικές χώρες και λόγω αστάθειας στρέφονταν στην Ελλάδα», κατέληξε.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό
Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και επισιτισμό-τουρισμό ζητώντας κλαδική σύμβαση με αυξήσεις, σταθερό ωράριο και πενθήμερο εργασίας.
Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα
Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς και τα λιμάνια της Αττικής, καθώς πολλοί κάτοικοι της Αθήνας συνεχίζουν να φεύγουν από το κλεινόν άστυ για το Πάσχα. Η έξοδος των εκδρομέων γίνεται με άστατο καιρό, ο...
Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρέφουν πλειστηριασμοί και... Αυτόφωρα
Στο «σφυρί» βγαίνουν από αύριο το πλοίο «Αίολος Κεντέρης», ξενοδοχειακές μονάδες, βίλα στη Γλυφάδα, διαμερίσματα στην Αθήνα, αλλά και τα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας, ενώ θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσουν...
Επιστρέφουν πλειστηριασμοί και... Αυτόφωρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρέθηκε επενδυτής, συνεχίζεται η αγωνία
«Θετική εξέλιξη, χωρίς να σημαίνει ότι είναι και η λύση του προβλήματος» χαρακτηρίζουν στην «Εφ.Συν.» οι πολύπαθοι εργαζόμενοι στο Ledra το πέρασμα του ξενοδοχείου στην εταιρεία «Hotels Α.Ε.» έναντι 33.050.000...
Βρέθηκε επενδυτής, συνεχίζεται η αγωνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κανένα σοβαρό ατύχημα φέτος από βεγγαλικά
Σε άλλη χώρα δεν θα αποτελούσε είδηση, αλλά για την Ελλάδα είναι. Αυτό το Πάσχα δεν είχαμε κανέναν τραυματισμό ή θάνατο από κροτίδες ή βεγγαλικά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την αστυνομία....
Κανένα σοβαρό ατύχημα φέτος από βεγγαλικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ουδέν νεώτερον από την υπουργό
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στους εργαζομένους του ξενοδοχείου «Athens Ledra» και την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Ισως το μόνο νεότερο είναι η δημιουργία μιας επιτροπής που θα...
Ουδέν νεώτερον από την υπουργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας