ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες οι κάτοικοι των δυτικών, κυρίως, συνοικιών της Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονταν για το έντονο πρόβλημα δυσοσμίας, έδειχναν ως πηγή του προβλήματος τα ΕΛΠΕ που συστηματικά αρνούνταν την ευθύνη, ενώ άνθρωποι του περιβαλλοντικού κινήματος της περιοχής στοχοποιούνταν ως… γραφικοί ή απλώς πολέμιοι της… επιχειρηματικότητας.

Ολα αυτά μέχρι χθες, καθώς αποδείχθηκε επιστημονικά ότι κύρια πηγή της δυσοσμίας είναι «η δεξαμενή μερκαπτανών και η μονάδα αφυδάτωσης λάσπης» των ΕΛΠΕ. Ως παρηγοριά (;) διευκρινίστηκε ότι οι οσμές είναι μεν επιβαρυντικές για την υγεία, αλλά δεν είναι τοξικές και καρκινογόνες.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από την καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντινή Σαμαρά, και είναι τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν για έξι μήνες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ με ειδικό μηχάνημα, για την αγορά του οποίου πλήρωσαν τα ίδια τα ΕΛΠΕ.

Συνολικά ελέγχθηκαν 140 τακτικά και 31 έκτακτα δείγματα, στα οποία ανιχνεύτηκαν 55 ενώσεις με διαφορετικό χαρακτήρα και κατώφλι οσμής, 8 μερκαπτάνες, 5 θειοφαίνια, 7 σουλφίδια, 2 αρωματικά και 13 αλδεΰδες, ουσίες για τις οποίες η κ. Σαμαρά είπε ότι «υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής αλλά σε βάθος χρόνου δεν μπορούν να προκαλέσουν κακό, δεν είναι καρκινογόνες, δεν είναι τοξικές», προκαλούν όμως «αναπνευστικά συμπτώματα και ναυτία, αϋπνία, εμετό». Ολα τα συμπτώματα δηλαδή για τα οποία διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι.

Ειδικότερα, στα ΕΛΠΕ εντοπίστηκαν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στη δεξαμενή μερκαπτανών και στη μονάδα αφυδάτωσης λάσπης. Οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν υπερδεκαπλάσιες από όσες παρατηρήθηκαν την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα στα τρία μέρη δειγματοληψίας στο Κορδελιό.

Την ίδια στιγμή στην ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ μετρήθηκαν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές που μετρήθηκαν στις τρεις θέσεις δειγματοληψίας στο Κορδελιό.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, καθώς «η ΠΚΜ δεν κάνει πουθενά εκπτώσεις και ειδικά σε θέματα δημόσιας υγείας, ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος» και ότι η έκθεση έχει ήδη αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην Εισαγγελία.

Με ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ αναφέρουν ότι περιμένουν να λάβουν γνώση των ευρημάτων της έρευνας, θυμίζουν ότι χρηματοδότησαν τον εξοπλισμό και καθησυχάζουν καθώς αναφέρουν ότι «από τα πρώτα ευρήματα των μετρήσεων που γνωστοποιήθηκαν, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία».

Δηλώνουν δε ότι παραμένουν «αρωγοί στις προσπάθειες των τοπικών κοινωνικών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, συμβάλλοντας στη διαρκή ανάπτυξη και στη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής».

«Είναι δικαίωση των αγώνων μας, αλλά θέλουμε και άμεση λύση» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της κίνησης πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», Μαρία Σαμαρτζίδου, ζητώντας «επιδημιολογική μελέτη από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει τις ευθύνες του από εδώ και πέρα».