Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια σωματείων και συνδικάτων που διαδήλωσαν στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας την οποία κήρυξαν η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας με κεντρικά ζητήματα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τη μη περικοπή των συντάξεων, όπως και όλων των κοινωνικών μέτρων των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Περίπου 1.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία της ΓΣΕΕ με βασικό σύνθημα «Απεργούμε – Αγωνιζόμαστε – Διεκδικούμε». Ο οικονομικός γραμματέας της Συνοσπονδίας, Γιώργος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ότι οι απεργοί διεκδικούν «απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης την πραγματική έξοδο από την μνημονιακή πολιτική που για δέκα χρόνια μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Διεκδικούμε πραγματικές συλλογικές συμβάσεις για τον κατώτερο μισθό και για τις κλαδικές συμβάσεις».

Απεργιακά συλλαλητήρια εν μέσω κυκλοφοριακού χάους

Στη Βουλή έφτασαν στη συνέχεια αριστερές οργανώσεις, όπως η Λαϊκή Αντίσταση, Ταξική Πορεία και Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση. 

«Συνδικάτα ταξικά – όχι εργοδοτικά» και «σωματεία όπλα των εργαζομένων και όχι εργαλεία των ξεπουλημένων» φώναξαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές.

Ακολούθησαν σε απόσταση φοιτητικοί σύλλογοι και πρωτοβάθμια σωματεία με κεντρικά συνθήματα τα εξής:

«Η σύμβαση δεν πέφτει από τον ουρανό – η σύμβαση κερδίζεται με αγώνα ταξικό», «Κανείς δεν ζει με 400 ευρώ, μήπως θα μπορούσες εσύ αφεντικό;», «Τρομοκρατία είναι να ψάχνεις για δουλειά, να ζεις με 3 και 60 να ζεις χωρίς λεφτά».

Απεργιακά συλλαλητήρια εν μέσω κυκλοφοριακού χάους

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα. Το «παρών» έδωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε:

«Παλεύουμε, διεκδικούμε και τελικά θα καταφέρουμε κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Κατρούγκαλου, δουλειά σταθερή και μόνιμη για όλους, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση αυτής της απαράδεκτης φοροληστείας του λαού μας και καμιά εμπλοκή στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημείωσε πως «με το σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων”, στάλθηκε παράλληλα μήνυμα στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αφού δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση απεργίας, έπαιξαν τα ρέστα τους ώστε να εκφυλιστεί κάθε προσπάθεια αγωνιστικής απεργιακής απάντησης, να μην υπάρξει ενιαίο απεργιακό μέτωπο.

«Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, με την κοροϊδία και τα ξεροκόμματα που πετάει η κυβέρνηση από τα ματωμένα πλεονάσματα που τα βαφτίζει με θράσος “έξοδο από τα μνημόνια”. Δεν τα διπλώνουμε, δεν κάνουμε πίσω» υπογράμμισε το Μέτωπο.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η Λαϊκή Ενότητα, η οποία έδωσε ραντεβού επί της οδού Σταδίου 43 όπου βρίσκεται συμβολαιογραφείο που διενεργεί πλειστηριασμοί.

Απεργιακά συλλαλητήρια εν μέσω κυκλοφοριακού χάους

Στην κυκλοφορία δόθηκαν οι δρόμοι γύρω από το κέντρο και τη διαδρομή του συλλαλητηρίου που έκλεισαν νωρίτερα.

Αυξημένη είναι κίνηση στις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας λόγω της απεργίας των εργαζομένων του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ με αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός επιβατών στα αστικά λεωφορεία, τα οποία κινούνται από τις 9:00 μέχρι τις 21:00.

Ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη. Μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο του Κέντρου.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις «εργασιακές πληγές της Θεσσαλονίκης που είναι η ΕΛΒΟ, το Χαλυβουργείο, η ΕΥΑΘ, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα και οι υποαπασχολούμενοι στον επισιτισμό και το εμπόριο».

Νωρίτερα, μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Η πορεία, με κεντρικό πανό «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας- Οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας», σταμάτησε για λίγο και στο Μέγαρο Λόγγου, περισσότερο γνωστό ως «Κόκκινο Σπίτι».

Εκεί εκπρόσωπος το Συνδικάτου Οικοδόμων κατήγγειλε «την πολιτική έλλειψης μέτρων ασφαλείας» καθώς πριν από λίγες μέρες, ένας 65χρονος έχασε τη ζωή του πέφτοντας από την ταράτσα κατά τη διάρκεια εργασιών.

Απεργιακά συλλαλητήρια εν μέσω κυκλοφοριακού χάους

«Δεν είναι ατυχήματα, δεν έχουμε αυταπάτες, κράτος και αφεντικά δολοφονούν εργάτες», έγραψαν έξω από το Σπίτι διαδηλωτές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα.

Η πορεία τους κινήθηκε στο κέντρο της πόλης και κατέληξε και αυτή στο ΥΜΑ-Θ ενώ έξω από το κτήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), διαδηλωτές πέταξαν μαύρες μπογιές και έγραψαν συνθήματα.

«Φτάνει πια με την απλήρωτη εργασία και τα “ατυχήματα”. Μέτρα ασφαλείας και υγιεινής», έγραφε το κεντρικό πανό της Επιτροπής Αγώνα διανομέων φαγητού που πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία, μαζί με μέλη της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ), καταλήγοντας στο Υπουργείο.