Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σειρά κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σήμερα. Πορεία πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας εργατικά σωματεία στο πλαίσιο 24ωρης διακλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει εργαζόμενοι απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 

Οι διαδηλωτές με κεντρικό σύνθημα «η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών» συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Χαυτεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τον ΣΕΒ και τη Βουλή.

«Τα σωματεία διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά μισθών-ημερομισθίων στα επίπεδα των συμβάσεων πριν τα μνημόνια, κατάργηση των μνημονιακών νόμων για τον ΟΜΕΔ, επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, μείωση του χρόνου εργασίας». 

Το παραπάνω τονίζεται στο κάλεσμα της κινητοποίησης στο οποίο προστίθεται πως «οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για “επαναφορά” των ΣΣΕ και αύξηση του κατώτατου μισθού».

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων, στο πλαίσιο της διακλαδικής απεργίας.

Με αιτήματα «για καλύτερους και αξιοπρεπείς μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νέων ηλικιακά εργαζόμενων» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κάνοντας μια στάση μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και κατέληξαν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Σημειώνεται ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έγιναν σήμερα φοιτητικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρογλου και στη υποχρηματοδότηση της Παιδείας, ενώ πάνω 80 έχουν προγραμματίσει σήμερα κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκειο, Κέρκυρα, Ρόδο, Ξάνθη, Σάμο, Μυτιλήνη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ