ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αφροδίτη Τζιαντζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Ολα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα». Τη φράση από τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Οργουελ φέρνει στο μυαλό η πρόσφατη καταγγελία της οργάνωσης νέων «Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity».

Με αφορμή την τελευταία προκήρυξη για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, τα περίφημα «οχτάμηνα» σε δήμους, περιφέρειες και Κέντρα Πρόνοιας, η «Δεύτερη Γενιά» φέρνει στο προσκήνιο μια χρόνια αδικία. «Οσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορούν να προσληφθούν πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτησή της μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων», ορίζει η προκήρυξη του ΟΑΕΔ.

Από τη δωδεκάμηνη «καραντίνα» εξαιρούνται όσοι πριν πολιτογραφηθούν Ελληνες ήταν υπήκοοι άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το συγκεκριμένο κριτήριο δεν αφορά αποκλειστικά τον ΟΑΕΔ. Εφαρμόζεται σε κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. «Ωστόσο μας προβληματίζει, διότι γίνεται ξεκάθαρη εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος προσώπου λόγω καταγωγής», σημειώνουν οι «Generation 2.0». Μας θυμίζουν ότι, σύμφωνα με τον νόμο Ν. 4443/16, «η αρχή της ίσης μεταχείρισης, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα». Ο συγκεκριμένος αποκλεισμός παραβιάζει επίσης τη συνταγματική αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα έχει τοποθετηθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας αντισυνταγματική «τη διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή, για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες» (Ολομέλεια ΣτΕ 3317/2014).

«Τι γίνεται σε αυτόν τον έναν χρόνο; Ωριμάζει η ελληνικότητα σαν το παλιό καλό κρασί;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Τζάκι Αμπουλιμέν, εκπρόσωπος διεκδίκησης δικαιωμάτων της Οργάνωσης, είναι 27 ετών, πολιτική επιστήμονας.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα. Οι γονείς μου είναι από τη Νιγηρία και την Κένυα. Μπορεί να είμαι λίγο πιο παλιά και να μη με πιάνει φέτος ο περιορισμός, αλλά μέχρι πρόσφατα με απέκλειε, όπως εξακολουθεί να αποκλείει χιλιάδες άλλους νέους, πολλοί από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Οι «Generation 2.0» ξεκίνησαν το 2006, αρχικά ως πρωτοβουλία για τα δικαιώματα της δεύτερης γενιάς μεταναστών, δίνοντας μάχες «ενάντια στον ρατσισμό από κούνια».

Από το 2013 έχουν αποκτήσει νομική υπόσταση και έχουν εξελιχθεί σε μια πολυσυλλεκτική οργάνωση νέων, Ελλήνων και μη, με μεταναστευτική καταγωγή ή όχι, που μάχονται «κατά των διακρίσεων, για την ισονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια πολυ-πολιτισμική κοινωνία».