Χαρακτήρα συνολικού απολογισμού και καταγραφής των ενεργειών του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή ευθύνης της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας, από την έναρξη της επιχείρησης έως τη μεταφορά του τελευταίου ανθρώπου, είχε η «σηματική αναφορά» της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας-Διάσωσης και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, η οποία απεστάλη την Τρίτη 24/7/2018, την επομένη δηλαδή από την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Αυτό διευκρινίζει με χθεσινή ανακοίνωση το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» με τίτλο «Ωρα 19.08 Ανεύρεση σορών», στο οποίο δημοσιεύεται το σήμα από το ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.
Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, από το σήμα αποδεικνύεται ότι από τις 19.08 η φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας γνώριζε για την ανάσυρση σορών θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως υπήρχαν νεκροί έστησε “επικοινωνιακό σόου” στις 23.40 με τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς στο Συντονιστικό».
Ο χρόνος
Το αρχηγείο στην ίδια ανακοίνωση εξηγεί επίσης πως στη σηματική αναφορά καταγράφεται με σαφήνεια ότι από τις 19.08 της 23-07-2018 και μετέπειτα ξεκίνησαν συνεχείς μεταφορές διασωθέντων προς το λιμάνι Ραφήνας, αλλά και σορών από τα σκάφη που συμμετείχαν στη διάσωση, χωρίς όμως να καθορίζεται ο χρόνος ανεύρεσης και μεταφοράς τους.
Νωρίτερα, διευκρινίσεις είχε δώσει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος και αυτός από την πλευρά του διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι το σήμα του Λιμενικού Σώματος αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης ατόμων και την ανεύρεση σορών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μάτι Αττικής, αναφέρει ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης τη 19.08, επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα, και όχι, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε, ως ώρα ανεύρεσης σορών.
Ο Ν. Σαντορινιός επισήμανε ότι η σχετική αναφορά του Λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φτάσει πριν από τις 19.08, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι το σήμα του Λιμενικού γράφτηκε την Τρίτη στις 24/7 στις 18.30, μια μέρα μετά τα γεγονότα, έχοντας πια τη συνολική εικόνα της κατάστασης. Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο «24/7» υποστήριξε ότι στις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας που έφτασε ο ίδιος στο λιμάνι της Ραφήνας δεν είχε ακόμα ενημέρωση για νεκρούς.
