Ο «Λιάκος», ο «Μουσάτος», ο «Μάρκος» και ο «Ίβο», τέσσερις αρκούδες τέθηκαν υπό παρακολούθηση στο διάστημα 25 Απριλίου- 18 Μαΐου, αφού τους τοποθετήθηκαν ραδιοκολάρα από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», στη δασική περιοχή του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ΑΜΥΒΕΑR.
Αρχικά, οι τέσσερις αρσενικές ενήλικες αρκούδες αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας κι έπειτα «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη δραστηριότητα και τις συνήθειές τους, καθώς επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μισή ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικής εφαρμογής.
Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολάρα θα αξιοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός του έργου LIFE AMYBEAR, η βελτίωση δηλαδή των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στους Δήμους Αμυνταίου και Φλώρινας.
Πιο συγκεκριμένα, από την τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα για την ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε περιπτώσεις προσέγγισης σε οικισμούς. Οι ώρες διάσχισης του ανοιχτού οδοστρώματος όπως και τα σημεία που επιλέγουν είναι βασικές πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολάρα. Η γνώση αυτή θα οδηγήσει, σύμφωνα με την «Καλλιστώ», στην εγκατάσταση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων, για την μείωση των τροχαίων, όπως αυτά που συμβαίνουν για παράδειγμα στην θέση «Κλειδί» της νέας εθνικής οδού Αμυνταίου-Φλώρινας (4 ατυχήματα με θύματα αρκούδα μέσα σε 9 μήνες).
Επιπλέον, από την τηλεμετρία θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν οι αρκούδες πλησιάζουν οικισμούς ή περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, σε αναζήτηση εύκολα διαθέσιμης τροφής από κάδους σκουπιδιών, καλλιέργειες και μελίσσια. Με αυτό τον τρόπο θα καταγραφούν και τα σημεία που προσεγγίζουν πιο συχνά οι αρκούδες καθώς και οι διαδρομές που ακολουθούν, πόσο κοντά πλησιάζουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Στο πλαίσιο του LIFE AMYBEAR θα διανεμηθούν και ειδικοί κάδοι απορριμμάτων που δεν μπορούν να ανοιχθούν από αρκούδες, ηλεκτροφόρες περιφράξεις και σκύλοι φύλαξης κοπαδιών, για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης και την πρόληψη οποιασδήποτε ζημιάς.
