Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Eξι μήνες παρέμεινε το δεξαμενόπλοιο «Lassea» στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Περάματος, φορτωμένο με πετρελαιοειδή που είχε απαντλήσει από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», αποτελώντας μια «οικολογική βόμβα» για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Τελικά την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η απομάκρυνση των καυσίμων από τις δεξαμενές του και, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να ολοκληρωθεί ίσως και σήμερα.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό χρειάστηκε να δοθεί εντολή από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα.

Η εξάμηνη αυτή καθυστέρηση, που συνοδεύτηκε από συνεχές και μόνιμο άγχος μην τυχόν προκληθεί νέο περιστατικό ρύπανσης, καθώς το «Lassea» είναι υπερήλικο (έτος κατασκευής 1975) και ήταν εκτεθειμένο σε άσχημες καιρικές συνθήκες, προκλήθηκε από διάφορες δυσκολίες όπως: μέτρηση των καυσίμων, χαρακτηρισμός (slops ή κανονικό πετρέλαιο), ποια εταιρεία θα πάρει τα καύσιμα, ποια θα κάνει την εκφόρτωση κ.ά.

Φυλάκιση δύο ετών

Το «Lassea» στις 20/9/2017 σταμάτησε τη διαδικασία απάντλησης από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, καθώς έληξαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του, αποχώρησε από την περιοχή του ναυαγίου και λίγο αργότερα, ύστερα από έλεγχο που έγινε στις δεξαμενές του από λιμενικούς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα διπύθμενά του ποσότητες πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά.

Το πλοίο κατασχέθηκε, συνελήφθη ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός, τους ασκήθηκε δίωξη για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος και το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε τον πλοίαρχο σε 2 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, αθώωσε τον α’ μηχανικό και αποφάσισε την άρση της κατάσχεσης του πλοίου, το οποίο αποδόθηκε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Ο εν λόγω πλοίαρχος ξαναήρθε αυτές τις ημέρες στην επικαιρότητα. Την περασμένη Πέμπτη ξένα πρακτορεία μετέδωσαν ότι περιπολία του Λιμενικού της Λιβύης εντόπισε το ελληνόκτητο τάνκερ «Lamar», σημαίας Τόγκο, κατασκευής 1966, σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων από το Αμπου Κας, με την υποψία της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Στη συνέχεια οδήγησαν το πλοίο στη ναυτική βάση της Τρίπολης, ενώ συνελήφθησαν οι 8 Ελληνες ναυτικοί που επέβαιναν σ’ αυτό.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πλοίο, χωρητικότητας 1.945 τόνων, μετέφερε περίπου 950.000 λίτρα καυσίμων τη στιγμή που εντοπίστηκε, ενώ εκπρόσωπος του Λιμενικού της Λιβύης δήλωσε ότι το πλοίο βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, διευκρινίζοντας ότι στην ίδια περιοχή έχουν εντοπιστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλά πλοία να φορτώνουν παράνομα πετρέλαιο.

Ο πλοίαρχος του «Lamar», που είναι ανάμεσα στους 8 συλληφθέντες, ήταν ο πλοίαρχος του «Lassea» που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αλλαγή σημαίας

Το «Lamar» την 1/1/2018 άλλαξε σημαία, όνομα και ιδιοκτήτη. Μέχρι τότε λεγόταν «NEDA» και ήταν ένα από τα πλοία που επρόκειτο να συνεχίσει την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» όταν αποχώρησε το «Lassea».

Για κάποιο λόγο, όμως, που δεν έγινε γνωστός, το «NEDA» δεν έφτασε ποτέ και την απάντληση συνέχισε το δεξαμενόπλοιο «SIROS».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας του «Lamar», ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία, το πλοίο βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας, πήγαινε για Αίγυπτο, ήταν κενό φορτίου, τα χαρτιά του ήταν νόμιμα και μάλιστα χθες έγινε έλεγχος από τις αρχές μέσα στο πλοίο και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα.

Σήμερα, όπως είπε, θα γίνει ένα τυπικό δικαστήριο στο οποίο θα διαπιστωθεί η αθωότητα των ναυτικών και στη συνέχεια θα δοθεί απόπλους στο πλοίο.