• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.7°C / 31.8°C
  3 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.6°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 31.0°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 26.0°C
  3 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 29.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  82%

Αριστερά: Φωτογραφία από το βιβλίο του Βασίλη Κολώνα «Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών- Εικονογραφία των εξοχών (1885-1912)», University Studio Θεσσαλονίκη 2014

Αντεξε πολέμους, σεισμούς, αδιαφορία, αλλά όχι τους φασίστες

 • A-
 • A+

Το «σπίτι της χανούμισσας», ένας αστικός μύθος στηριγμένος σε σπαράγματα μνήμης –αφού η ιδιοκτήτρια ήταν ντονμές (εξισλαμισμένη Εβραία)–, νεοκλασικό κτίριο κηρυγμένο διατηρητέο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα απόκεντρο, όρθιο ερείπιο αλλά ανθεκτικό και στους σεισμούς, κυκλωμένο από μύθους και αδιαφορία, με ιστορία καταχωνιασμένη σε βιβλιοθήκες και υπομνήματα αρχιτεκτόνων, ήταν το νεοκλασικό κτίριο στη Λεωφόρου Στρατού με Σαρανταπόρου που έκαψε η φασιστική ορδή στη διάρκεια του προχθεσινού συλλαλητηρίου.

Πολλοί Θεσσαλονικείς ανακαλούν τις τελευταίες ώρες μνήμες από σκιές «ιδιοκτητών» του ή των τολμηρών που συνέχισαν να το κατοικούν για λίγο μετά τους σεισμούς του 1978, όταν κρίθηκε κατεδαφιστέο, για να σωθεί στη συνέχεια (1982) ως διατηρητέο.

Το κτίριο αυτό χτίστηκε για μια γυναίκα, της οποίας η φλογερή ιστορία διασώθηκε μόνο στα έντυπα της γραφειοκρατίας του δημοτολογίου, αλλά σίγουρα ήταν πολύ ξεχωριστή περσόνα αφού μέχρι το 1941, που πέθανε, παντρεύτηκε τρεις ξεχωριστούς άντρες.

Για τα μάτια της Χαζίζ Νιχάλ Ναζιφέ

Τέλη του 19ου αιώνα η περιοχή ήταν εκτός των τειχών και στην ανατολική πλευρά είχε κατασκευαστεί άλλη μία λεωφόρος -όπως η αντίστοιχη των Εξοχών- η οποία εκκινούσε από το σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το Γ΄ Σώμα Στρατού.

Το κτίριο που κάηκε ανήκε στη Χαζίζ Νιχάλ Ναζιφέ, η οποία είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και παντρεύτηκε κατά σειρά με τους Σουκρί Μπέη, πασά του Γεντί Κουλέ, Μουσταφά Εφέντη, γενικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης (1899), και Ταφίκ Χαλίλ ή Χαλίλοβιτς (1918). Χτίστηκε γι' αυτήν από τον δεύτερο άντρα της.

Ο αρχιτέκτονας είναι άγνωστος και το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως το κομμάτι της Σαρανταπόρου κατασκευάστηκε με την επίβλεψη του Βούλγαρου Μαστόρ Γιοβάνος.

Οταν η Χαζίζ αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα (1935-36), νοίκιασε χώρους του αρχοντικού σε εβραϊκές, ελληνικές και ιταλικές οικογένειες.

Μετά τον θάνατό της το κτίριο πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο, στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά ήταν και αντικείμενο διεκδίκησης από ιδιώτες.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη, ο οποίος δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σχετικά με το ιδιοκτησιακό και την τύχη των δικαστικών διεκδικήσεων, υποσχέθηκε όμως ότι θα το ερευνήσει.

Μόνο καλά λόγια για τη «Libertatia»

Τελικά την Κυριακή φασιστική ομάδα έκαψε το κτίριο. Να υπενθυμίσουμε ότι τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία 9-10 χρόνια από ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και ήταν γνωστή ως «Κατάληψη Libertatia», για την οποία δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά πως είχε δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή. Ισα ίσα οι δηλώσεις των περιοίκων μετά την πυρπόληση ήταν θετικές.

Σύμφωνα με όλες τις αναφορές, το κτίριο της κατάληψης πυρπολήθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής από ομάδα 30 με 50 ατόμων που φορούσαν ολόμαυρες φόρμες και είχαν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Εχει ενδιαφέρον η ανακοίνωση των ανθρώπων της κατάληψης, οι οποίοι γνωστοποιούν ότι η ομάδα αυτή είχε επιτεθεί στο κτίριο και νωρίτερα, όταν όμως υπήρχαν μέσα στο κτίριο άτομα τα οποία αμύνθηκαν και τους εκδίωξαν.

Οταν το κτίριο παραδόθηκε στην πυρά, δεν υπήρχε κανείς εντός του διότι βρίσκονταν στη συγκέντρωση των αντεξουσιαστών στην Καμάρα.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εμπρησμού...

Η χρονική εξέλιξη όλων των βίαιων χτυπημάτων στη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατατείνουν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η ομάδα που πραγματοποίησε όλα τα χτυπήματα είναι η ίδια, είχε πεδίο δράσης που εκτεινόταν από την πλατεία Ναυαρίνου μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού και είχε όλα τα χαρακτηριστικά τάγματος εφόδου σε διαρκή κίνηση.

Ηταν μια περιφερόμενη ορδή νεαρών 16 με 18 ετών, οι οποίοι εμφανώς καθοδηγούνταν από ένα ή δύο άτομα.

Συγκεκριμένα και αναλυτικά: πρώτο χτύπημα στη «Libertatia» πριν από την έναρξη (13.30) της συγκέντρωσης. Απωθούνται και κατευθύνονται στην παραλία όπου εντάσσονται μέσα στο πλήθος στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, πιθανώς με στόχευση, διότι τα επεισόδια που έχει καταγράψει σε βίντεο η «Εφ.Συν.» καταγγέλλονται από τη δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Επιτέθηκαν, αρχικώς, σε εμάς και το μπλοκ του Κινήματος Αρδην μέσα στο συλλαλητήριο και με τη βοήθεια του απλού κόσμου που μας υποστήριξε τους πετάξαμε έξω από αυτό». Πράγματι τους πήγαν κυριολεκτικά «καροτσάκι» μέχρι τη ΧΑΝΘ.

Αυτά γίνονται περίπου στις 14.15 το μεσημέρι. Λίγα λεπτά αργότερα ακολουθούν νέα επεισόδια, αυτή τη φορά με αστυνομικούς (14.30-14.45), καθώς ομάδα των νεαρών είχε κατεύθυνση τη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στην Καμάρα.

Αλλάζουν δρομολόγιο και κατευθύνονται ανενόχλητοι στον πρώτο στόχο, τη «Libertatia», πυρπολώντας το κτίριο (15.00).

Ακολούθως επιτίθενται στην κατάληψη «Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Σχολείο», επί της οδού Βασ. Γεωργίου με Μπιζανίου, στην οποία όμως υπήρχαν άτομα τα οποία τους εκδίωξαν (ποιος μπορεί να αποκλείσει άραγε ότι θα παραδινόταν στις φλόγες και αυτό το κτίριο;).

Ενα απλό ερώτημα

Αμέσως μετά (15.30-15.45) η ναζιστική ομάδα καταγράφεται να φτάνει ξανά στη συγκέντρωση της παραλίας, οργανωμένη, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα, αλλά, προφανώς εκτονωμένη, παραμένει μέχρι το τέλος του συλλαλητηρίου στις παρυφές της συγκέντρωσης στο ύψος του δημαρχείου. Τίποτα δεν αποκλείει να μετείχαν και στην επίθεση εναντίον του Κώστα Ζουράρι, αφού το σημείο συμπίπτει.

Το ερώτημα είναι ένα και πολύ απλό: Πώς η αστυνομία επέτρεψε σε αυτήν τη συμμορία να περιφέρεται ώρες μέσα στην πόλη, όταν οι προθέσεις και οι σκοποί της είχαν γίνει εξ αρχής γνωστοί;

*Ευχαριστούμε την αρχιτέκτονα Ολγα Δεληγιάννη για τη συνδρομή

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν θα ξαναγράψουν οι φασίστες την Ιστορία της Θεσσαλονίκης!
Αγωνιστές του ΕΛΑΣ και απόγονοί τους τάσσονται υπέρ της αναμνηστικής πλάκας για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και του σεβασμού στην ιστορική μνήμη.
Δεν θα ξαναγράψουν οι φασίστες την Ιστορία της Θεσσαλονίκης!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αλληλέγγυοι στην ανακρίτρια, οι φασίστες ελεύθεροι στον δρόμο
Με τη δαμόκλειο σπάθη της προφυλάκισης πάνω από τα κεφάλια τους απολογούνται σήμερα στην Δ΄ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης οι πέντε της κατάληψης...
Οι αλληλέγγυοι στην ανακρίτρια, οι φασίστες ελεύθεροι στον δρόμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνήμες αντίστασης και αντιφασισμού στη Θεσσαλονίκη
​Πολύγραφοι και χειρόγραφα, ντοκουμέντα από τις φυλακές, ωρολογιακοί μηχανισμοί που είχαν κατασχεθεί από τις αρχές ακόμη και το παιδικό καρότσι–φόβητρο που μετέδιδε αντιχουντικά συνθήματα στην παραλία της...
Μνήμες αντίστασης και αντιφασισμού στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ υπέρ της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου
Προτρέπει τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υπερασπιστεί την απόφαση του 2018 • Πώς σχολιάζει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για τον στρατηγό
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ υπέρ της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινηματογράφος «Αλέξανδρος», «μπουτίκ θεάτρου» και αναπάντητα ερωτήματα
Για αδιαφορία σχετικά με τη διεκδίκηση παραχώρησης του κινηματογράφου «Αλέξανδρος» από το ΥΠΕΘΑ αλλά και για περίεργες διαδικασίες «εξυπηρέτησης» του Ολυμπιακού Μουσείου, εγκαλεί την Περιφέρεια Κεντρικής...
Κινηματογράφος «Αλέξανδρος», «μπουτίκ θεάτρου» και αναπάντητα ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόκκινο γαρίφαλο από την Πρόεδρο
Η συγκίνηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σημάδεψε τη φετινή πορεία και εκδήλωση. ● «Πράξη ιστορικής δικαίωσης και συγγνώμης» να θυμόμαστε τα εγκλήματα του ναζισμού, είπε.
Κόκκινο γαρίφαλο από την Πρόεδρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας