• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 36.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 32.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 36.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 30.3°C
  3 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  4 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.6°C
  3 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 32.8°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 29.5°C / 35.9°C
  4 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 30.7°C
  4 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.4°C / 36.6°C
  4 BF
  11%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 33.7°C
  3 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  24%

Τη θέση των αρκούδων (και των «κόλπων» που τις έβαζαν να κάνουν οι αρκουδιάρηδες) έχουν πάρει στις μέρες μας τα δελφίνια και άλλα θηλαστικά

Χωρίς άδεια και χωρίς... τσίπα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες λειτουργούσε χωρίς άδεια το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στη Γιαλού, στα Σπάτα, ενώ εκμεταλλευόταν δελφίνια για εμπορικούς σκοπούς, κάτι που είναι παράνομο.

Αυτό προκύπτει από Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης που συνέταξαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, έπειτα από έλεγχο στην επιχείρηση, με το έγγραφο -που βρίσκεται στην κατοχή της «Εφ.Συν.»- να αποστέλλεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, υπόψη του αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος.

Κατά την αυτοψία τους, στις 3 Νοεμβρίου 2016, έπειτα από σχετική καταγγελία, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι το «Αττικό» λειτουργούσε με άδεια που είχε λήξει από το... 2013. Χορηγήθηκε το 2008 και είχε πενταετή διάρκεια.

Η εταιρεία προέβη μεν στην έκδοση νέας άδειας λειτουργίας, αλλά... πολλούς μήνες μετά την επίσκεψη των επιθεωρητών και συγκεκριμένα την τελευταία ημέρα του περασμένου Ιουλίου. Αρα, εξηγούν οι επιθεωρητές, πέρα από την ημέρα του ελέγχου, η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς άδεια «για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών και συγκεκριμένα από τις 18-3-2013 ώς τις 30-07-2017».

Υποδυόμενοι τους απλούς επισκέπτες, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν, κατά την αυτοψία τους, ότι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πραγματοποιούνται παραστάσεις με εισιτήριο 3 ευρώ το άτομο, με τα δελφίνια να καλούνται να κάνουν ασκήσεις κατόπιν εντολών, ακόμη και... «πιρουέτες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών.

Λίγο-πολύ, οι επιθεωρητές περιγράφουν την εξής εικόνα: Σε προκαθορισμένη ώρα τα δελφίνια εξαναγκάζονταν για 20 λεπτά να κάνουν ασκήσεις ή σειρά ασκήσεων, με τον εκφωνητή να δίνει εντολές με σφυρίχτρα ή χειρονομίες, τα δελφίνια να ανταμείβονται με τροφή, μπροστά στο κοινό που χειροκροτούσε ή του ζητούνταν να χειροκροτήσει από τον εκφωνητή. Ολόκληρο πρόγραμμα δηλαδή...

Ο νόμος (4039/2012, άρ. 12) απαγορεύσει τη «χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους».

Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από τις απαγορεύσεις, αυτό γίνεται «υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων».

Η απαγόρευση παραστάσεων δελφινιών επιβάλλεται και με τη νέα άδεια λειτουργίας του πάρκου. Οι επιθεωρητές εγείρουν ακόμη και ζήτημα ποινικών κυρώσεων και επιβολής προστίμων χιλιάδων ευρώ στην εταιρεία, επικαλούμενοι τον παραπάνω νόμο.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το αντίτιμο των 3 ευρώ για την παράσταση των δελφινιών ήταν «προαιρετικό», «λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης», και ότι τα δελφίνια συμμετείχαν σε «εκπαιδευτικά προγράμματα θαλάσσιων θηλαστικών».

Οι πιρουέτες είχαν στόχο να αποδειχθεί... πόσο ευέλικτα πτερύγια έχουν τα δελφίνια, υποστήριξε εν ολίγοις η εταιρεία.

Σημασία έχει ότι οι επιθεωρητές δεν πείστηκαν! Δεν παραλείπουν δε να σχολιάσουν πως η δήλωση της ελεγχόμενης εταιρείας, ότι από τον περασμένο Ιανουάριο καταργήθηκε το αντίτιμο των 3 ευρώ και πλέον «υπάρχει ένα εισιτήριο για όλο το πάρκο», καταδεικνύει και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της δραστηριότητας.

↳ Η αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος έγινε στις 3 Νοεμβρίου του 2016. Ενα χρόνο μετά και το αυτί των υπευθύνων του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου δεν φαίνεται να ιδρώνει... Οι τρεις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε ελήφθησαν από τον φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ευάγγελο Μπουγιώτη, στις 23 Οκτωβρίου 2017!

Καταγγελίες δεν υπήρχαν μόνο πριν από την αυτοψία των επιθεωρητών (από πολίτες, οργανώσεις πολιτών και ΜΚΟ), αλλά και μετά.

Σύμφωνα με πολυσέλιδη καταγγελία, που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» και η οποία επιπλέον ελήφθη υπόψη από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ και στο παρελθόν διαπιστώθηκαν παράνομες παραστάσεις δελφινιών «ουδέν επράχθη για την απαγόρευσή τους».

Ενδιαφέρον, όμως, έχει επόμενο σημείο της καταγγελίας: «Πρέπει να σημειωθεί ότι το “Δελφινάριο” της εν λόγω εταιρείας λειτουργεί όχι διότι καλύπτεται, εν τοις πράγμασι, νομοθετικά, ως ίσως εικάζεται, αλλά διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ως προς την απαγορευτική εφαρμογή του νόμου».

Πρόκειται, μήπως, για «καρφί» προς συγκεκριμένο υπουργό της κυβέρνησης;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση ακτιβιστών για τις παραστάσεις με δελφίνια
Η παράταξη «Οικολογική Συμμαχία» ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου και των επιβαλλόμενων κυρώσεων για τις βεβαιωμένες παραβάσεις της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».
Παρέμβαση ακτιβιστών για τις παραστάσεις με δελφίνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κακοποίηση ζώων και ανθρώπων συνδέεται άμεσα
Συγκλονιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν την άμεση σχέση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία, παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Προστασίας του...
Η κακοποίηση ζώων και ανθρώπων συνδέεται άμεσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021
Το σκοταδιστικό, βάναυσο «πανηγύρι του ταύρου», που για το ζώο σημαίνει διαπόμπευση και βασανισμό μέχρι θανάτου, πραγματοποιήθηκε και φέτος κανονικά και με τον νόμο...
Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραμονή της μαύρης επετείου από τη φονική πυρκαγιά ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και έχει σταλεί για έγκριση στο ΣτΕ ● Ασαφές το χρονοδιάγραμμα των...
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βοηθήστε να μπει ένα τέλος σε μια από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα
Η κτηνίατρος Έφη Ρόζη ενημερώνει για μια από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης ζώων.
Βοηθήστε να μπει ένα τέλος σε μια από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλαγές και για την εκτός σχεδίου δόμηση
Αλλαγές επέρχονται στο τέλος εκτός σχεδίου δόμησης που θα επιβαρύνει τις οικοδομικές άδειες και το οποίο επανακαθορίζεται μεταξύ 250 και 5.000 ευρώ.
Αλλαγές και για την εκτός σχεδίου δόμηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας