Σκανδαλώδης σύσταση για «φωτογραφικό» διαγωνισμό ήρθε στο φως έπειτα από… χτύπημα του δαίμονα του τυπογραφείου!
Απόπειρα να στηθεί διαγωνισμός ύψους 40.000 ευρώ για προμήθεια αδρανών υλικών δείχνει «επισήμανση» στη σχετική διακήρυξη που ανάρτησε ο Δήμος Περιστερίου στη «Διαύγεια» (ΑΔΑ: 657ΙΩΞ2-0Κ0).
Στην ενότητα για τα κριτήρια επιλογής προμηθευτή παρέμεινε, τυπώθηκε και εν συνεχεία αναρτήθηκε η… προτροπή προς τον συντάκτη του εγγράφου να τροποποιήσει ένα από τα κριτήρια ανάλογα με το πώς βολεύει «ημέτερους» υποψήφιους:
«Κώστα, τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το», αναφέρεται επί λέξει.
Προφανώς και ο «Κώστας» αμέλησε να αφαιρέσει τις… συστάσεις. Η επίμαχη φράση μάλιστα περιλαμβανόταν και στο έγγραφο που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, πριν η διακήρυξη αναρτηθεί στη «Διαύγεια».

Το σχετικό απόκομμα του επίσημου εγγράφου αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Εντοπίστηκε από τη δημοτική παράταξη «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου» που άμεσα προέβη σε σχετική καταγγελία (βλ. efsyn.gr: «Ποιος είναι ο Κώστας, ρε παιδιά;»).
Η πρώτη αντίδραση της δημοτικής αρχής; «Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Θα πέσουν “καμπάνες”».
Ομως, αντίστοιχα κατηγορηματικός είναι και ο Π. Παπανικολάου, δημοτικός σύμβουλος με την Αριστερή Κίνηση μιλώντας στην «Εφ.Συν»:
«Το σκάνδαλο με τον περίφημο “Κώστα” προφανώς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για όσα επί χρόνια συμβαίνουν με τη δημοτική αρχή. Οι πολλαπλές τεκμηριωμένες δημόσιες καταγγελίες της Αριστερής Κίνησης για πολύ σοβαρά σκάνδαλα, με αποκορύφωμα αυτό της πρώην 1ης παιδικής χαράς [σ.σ. παλαιότερη υπόθεση] δυστυχώς δεν είχαν βρει ανταπόκριση, ούτε από την Περιφέρεια Αττικής ούτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να έχει οδηγηθεί στην πλήρη αποθράσυνση. Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία γεγονότα που ζούμε».
Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση του «Κώστα» θα απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές.
Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος, Ανδρ. Παχατουρίδης, ενημέρωσε ότι σήμερα το πρωί ο ίδιος θα απευθυνθεί στον εισαγγελέα προκειμένου να πέσει «άπλετο φως παντού. Οποιος έχει φταίξει, να πληρώσει παραδειγματικά», είπε, ενημερώνοντας παράλληλα ότι διέταξε ΕΔΕ.
Ο… ελεγχόμενος
«Δεν μπορεί να διατάξει ΕΔΕ εκείνος ο οποίος πρέπει να ελεγχθεί», αντιτείνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Φ. Κουγιουμτζής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή». «Πρέπει ο έλεγχος να γίνει από τις αρμόδιες αρχές, όπως οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης», εξηγεί.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, η Ηρώ Ζερβάκη, σύμβουλος της παράταξης «Περιστέρι με Ολους», κάνει λόγο για μια «σοβαρή ποινική υπόθεση» την οποία «δεν μπορεί και δεν πρέπει να τη διαχειριστεί ο κ. Παχατουρίδης. Πρέπει να παρέμβει άμεσα η Δικαιοσύνη και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης να στείλει ελεγκτές για να ελέγξουν σε βάθος», επισημαίνει, καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή πρακτικές διοίκησης «μέσα από έναν στενό κύκλο “ημετέρων”».
«Να αποκαλυφθούν οι παρατυπίες στην ολότητά τους» και «να αποδοθούν ευθύνες στη Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου» ζητά με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση.
Η υπόθεση «Κώστα προσάρμοσέ το» έχει ήδη αντανακλάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή: «Ενας ακόμα “άριστος” της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη καθώς, σύμφωνα με έγγραφο […], ο Δήμος Περιστερίου φέρεται να διαλέγει προμηθευτές!», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι δηλώσεις του κ. Παχατουρίδη περί “προβοκάτσιας” δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλο πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων προκειμένου να σκεπαστεί το σκάνδαλο», σημείωνε το κυβερνών κόμμα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ανακοίνωση του δημάρχου για τη σημερινή επίσκεψή του στον εισαγγελέα, στην οποία υποστηρίζει ότι «όσοι έσπευσαν άκριτα και υστερόβουλα να κατηγορήσουν τον Δήμαρχο και τη Διοίκηση θα διαψευστούν γρήγορα».
