Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια συσκευή νέας τεχνολογίας από το Πολυτεχνείο της Κρήτης έρχεται να συνδράμει στην ταχύτερη απορρύπανση του Σαρωνικού από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Η λειτουργία της συγκεκριμένης συσκευής, που άρχισε να χρησιμοποιείται χθες πιλοτικά σε συνεργασία της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της απορρύπανσης με το Πολυτεχνείο της Κρήτης, επιταχύνει την απελευθέρωση πετρελαιοειδών που πιθανόν να υπάρχουν στον βυθό της θάλασσας και στη συνέχεια επιτυγχάνει τη γρήγορη περισυλλογή τους.

Παράλληλα, στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Π. Κουρουμπλής συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ), του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις που θα καταθέσουν οι φορείς.

Ταυτόχρονα ζήτησε από τους πρέσβεις του Ισραήλ, της Μ. Βρετανίας και της Νορβηγίας να φέρουν σε επαφή κρατικούς φορείς και ερευνητικά ιδρύματα των χωρών τους με τον επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου, υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

Στόχος αυτής της επαφής θα είναι να διερευνηθεί εάν ενδεχόμενη αξιοποίηση της δικής τους σχετικής πείρας, επιστημονικής μεθοδολογίας και τεχνογνωσίας έχει επιπρόσθετη αξία σε σχέση με τη συμβολή των ελληνικών επιστημονικών φορέων που ήδη συμμετέχουν στην προσπάθεια απορρύπανσης.

Η απάντληση των καυσίμων

Και ενώ οι προσπάθειες για τον καθαρισμό της θάλασσας και των ακτών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος περιμένουν να αρθούν δύο σοβαρές εκκρεμότητες.

Η πρώτη αφορά το βυθισμένο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και την απάντληση των καυσίμων του και η δεύτερη την εκφόρτωση των πετρελαιοειδών από το κατασχεμένο δεξαμενόπλοιο «Lassea».

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν απαντληθεί από το ναυάγιο και αποθηκευτεί στις δεξαμενές του «SIROS» 984 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ιδιωτικής εταιρείας που κάνει την απάντληση, Γιάννη Φατσέα, η επιχείρηση -με την προϋπόθεση να πάνε όλα καλά και να μην υπάρξουν απρόοπτα- αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Η περίπτωση του «Lassea»

Χθες ξεφορτώθηκε στα ΕΛ.ΠΕ. ένα μέρος (περίπου 800 κυβικά μέτρα) από τα 1.550 κ.μ. πετρελαιοειδών που είχε αποθηκεύσει στις δικές του δεξαμενές το «Lassea» (είχε αποχωρήσει από τον τόπο του ναυαγίου γιατί έληξαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του και λίγο αργότερα πιάστηκε με ποσότητα λαθραίων καυσίμων), ενώ το υπόλοιπο φορτίο έμεινε μέσα στο πλοίο.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι έχουν ληφθεί δείγματα από το συγκεκριμένο φορτίο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα καύσιμα είναι διυλίσιμα ή slop. Από την απάντηση των δειγμάτων θα αποφασιστεί εάν το φορτίο θα πάει στα ΕΛ.ΠΕ. ή στην εταιρεία Oil One.

Ωστόσο στα διπύθμενα του πλοίου παραμένουν περίπου 65 κ.μ. λαθραίων καυσίμων, καθώς πρέπει να αδειάσει το υπόλοιπο πλοίο και μετά να ογκομετρηθούν αυτά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, άγνωστο παραμένει εάν σήμερα θα γίνει η δίκη των δύο κατηγορουμένων (πλοιάρχου και Α’ μηχανικού του «Lassea») που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι.

«Ελέφαντας» πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό…

Πολυτεχνείο Κρήτης εναντίον πετρελαιοκηλίδας!

Και ενώ το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος 18 μέρες τρέχει και δεν φτάνει με την υπόθεση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», τη Δευτέρα το απόγευμα άλλο ένα περιστατικό ήρθε να το αναστατώσει και να προκαλέσει συναγερμό στις υπηρεσίες του.

Το φορτηγό πλοίο-αμμοληπτικό «Ελέφαντας», το οποίο βρισκόταν υπό καθεστώς κατάσχεσης ανατολικά της προβλήτας της Χαλυβουργικής, στον κόλπο της Ελευσίνας, επικάθισε στον πυθμένα της θάλασσας, προκαλώντας μικρή θαλάσσια ρύπανση, η οποία και αντιμετωπίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της.

Μέσα στο ποντισμένο φράγμα που τοποθετήθηκε άμεσα διαπιστώθηκε ρύπανση από ελαφρά πετρελαιοειδή χρώματος πράσινου και εκτάσεως περίπου 20 τετραγωνικών και εντοπίστηκαν επίσης ελαφρά πετρελαιοειδή ίδιας έκτασης έξω από το φράγμα με τη μορφή διάσπαρτων κηλίδων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο «Ελέφαντας» παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση και σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της πλώρης, της πρύμνης και του κύριου καταστρώματος να καλυφθούν από τη θάλασσα και στη συνέχεια να βυθιστεί το πλοίο.

Στην περιοχή κατέπλευσαν περιπολικά σκάφη του Λιμενικού καθώς και λάντζες, ενώ παράλληλα πήγαν Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού και ιδιώτης δύτης.

Με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) τοποθετήθηκαν αντιρρυπαντικά φράγματα, ενώ άμεσα από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης και με τη συνδρομή δύο περιπολικών σκαφών του Λιμενικού ξεκίνησαν εργασίες απορρύπανσης με την πόντιση πλωτού φράγματος και τη χρήση απορροφητικών υλικών.

Το αμμοληπτικό, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1969, βρισκόταν στον κόλπο της Ελευσίνας τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια, καθώς εκεί το είχε εγκαταλείψει ο ιδιοκτήτης του.

Το πλοίο είχε χαρακτηριστεί «επικίνδυνο» και «επιβλαβές» και το Δ.Σ. του ΟΛΕ θα αποφάσιζε να βγει σε πλειστηριασμό. Με αυτή την εξέλιξη όμως χαρακτηρίζεται πλέον ναυάγιο, οι διαδικασίες αλλάζουν και θα πρέπει να ανελκυστεί.