• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.2°C / 38.4°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.1°C / 39.3°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.8°C / 38.2°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.9°C / 36.6°C
  2 BF
  15%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.7°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 36.0°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.6°C
  3 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.3°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 32.9°C / 36.9°C
  4 BF
  26%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 32.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.7°C
  2 BF
  34%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  2 BF
  14%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.1°C / 39.0°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.5°C / 38.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  35%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «τροχός της τύχης» των συντελεστών βαρύτητας

 • A-
 • A+
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων καθίσταται από φέτος εξαιρετικά πολύπλοκος, αφού κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ορίζει δικούς του συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα ● Οι 5.611 συντελεστές που έχουν οριστεί στα 461 τμήματα σε συνδυασμό με τους αυστηρούς «κόφτες» στις ισοβαθμίες δημιουργούν πονοκεφάλους στους υποψηφίους και θα προκαλέσουν απίθανες καραμπόλες στα μηχανογραφικά.

Ενα έντονα αγχωτικό περιβάλλον θα αντιμετωπίσουν οι φετινοί υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εκτός από το γεγονός ότι έχουν περάσει και τις τρεις τάξεις του Λυκείου με συνθήκες πανδημίας και θα εξεταστούν σε αυξημένη ύλη σε σχέση με το 2020 και το 2021, εκτός από τον σκόπελο και τις ανατροπές που θα προκαλέσει η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έχουν να υπολογίσουν μια πανδημία «συντελεστών» βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, καθώς στο σύνολο των 461 τμημάτων έχουν οριστεί συνολικά 5.611 συντελεστές (χωρίς τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων) καθιστώντας το σύστημα υπολογισμού των μονάδων εξαιρετικά πολύπλοκο.

Συγκεκριμένα, από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων. Μέχρι τώρα όλα τα τμήματα κάθε πεδίου είχαν δύο μαθήματα βαρύτητας. Δύο μαθήματα, δηλαδή, που ο βαθμός τους πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή 1,3 το πρώτο και 0,7 το δεύτερο. Από τις προσεχείς πανελλαδικές όλα τα τμήματα αναγκάστηκαν από το υπουργείο Παιδείας να ορίσουν τους δικούς τους συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα.

Ασυνεννοησία

Ετσι, κάθε υποψήφιος θα συγκεντρώνει διαφορετικά μόρια σε κάθε τμήμα, ακόμη και στα τμήματα που έχουν το ίδιο αντικείμενο σπουδών. Μια στοιχειωδώς προσεκτική ματιά στους σχετικούς πίνακες καθιστά ολοφάνερη την ασυνεννοησία ανάμεσα σε τμήματα με ίδια γνωστικά αντικείμενα.

Αλλα μόρια συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι για τη Νομική Αθήνας και άλλα για τη Νομική Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα επέλεξαν να αποδώσουν διαφορετικούς συντελεστές στα εξεταζόμενα μαθήματα. Φιλολογικά τμήματα, τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Ιστορίας κ.ά. εμφανίζουν σοβαρές αποκλίσεις στους ανά μάθημα συντελεστές. Για παράδειγμα:

● Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές) εάν υποψήφιος γράψει στις πανελλαδικές εξετάσεις τούς παρακάτω βαθμούς: Στα Αρχαία 8, στη Γλώσσα 12, στα Λατινικά 14 και στην Ιστορία 15. Στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών ο μαθητής με τους παραπάνω βαθμούς θα συγκέντρωνε για το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο 12.800 μόρια, ενώ για το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας θα συγκέντρωνε 720 μόρια λιγότερα, δηλαδή 12.080.

● Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες) εάν υποψήφιος που στοχεύει σε μαθηματικές σχολές γράψει τους παρακάτω βαθμούς: Γλώσσα 12, Φυσική 14, Χημεία 13, Μαθηματικά 17. Ο υποψήφιος αυτός συγκεντρώνει 14.450 μόρια για το Μαθηματικών της Αθήνας, αλλά μόλις 14.000 μόρια για το Μαθηματικών Καστοριάς. Με αυτήν τη βαθμολογία ο ίδιος υποψήφιος θα συγκεντρώσει 14.450 μόρια για το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στον Βόλο, αλλά μόλις 14.120 μόρια για το ίδιο τμήμα στην Ξάνθη.

● Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) εάν ένας υποψήφιος γράψει: Γλώσσα 18, Φυσική 17, Χημεία 17 και Βιολογία 20. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα συγκεντρώσει 18.000 μόρια για την Ιατρική Αθήνας, αλλά 18.100 μόρια για την Ιατρική Πάτρας. Ο ίδιος υποψήφιος για τη Νοσηλευτική Αθήνας θα συγκεντρώσει 18.000 μόρια, αλλά για τη Νοσηλευτική Τρίπολης 18.300 μόρια.

Αθέατες όψεις

Μία από τις αλλαγές που φέρνουν οι νέοι συντελεστές βαρύτητας είναι η ανάδειξη της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σε πρωταγωνιστή των πανελλαδικών εξετάσεων. Μέχρι τώρα η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν εξεταζόμενο μάθημα όλων των επιστημονικών πεδίων, αλλά σε κανένα πεδίο δεν ήταν μάθημα αυξημένης βαρύτητας, ούτε στο 1ο Πεδίο. Από φέτος στο 1ο Πεδίο, 79 τμήματα έδωσαν στη Γλώσσα συντελεστή μεγαλύτερο ή ίσο του 30, ενώ και στα άλλα πεδία είναι σημαντικός ο αριθμός των τμημάτων που έδωσαν υψηλό συντελεστή στη Γλώσσα.

Ανατρέχοντας στα κριτήρια (με εξαίρεση τις Στρατιωτικές Σχολές) που εφαρμόζονται, διαπιστώνει κανείς ότι όχι απλά δεν θα μπαίνουν όλοι οι ισοβαθμούντες στα ΑΕΙ, αλλά, αντιθέτως, ελάχιστοι θα παραμείνουν ισοβαθμούντες μετά την εφαρμογή τους, αφού οι συντελεστές βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά πεδίο αναδεικνύονται καθοριστικοί, καθώς εισάγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον μέγιστο συντελεστή βαρύτητας.

Αυτό όρισε πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΙΘ για την πρόσβαση και τον υπολογισμό των μορίων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου σε σχολή ή τμήμα:

 1. Εισάγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον μέγιστο συντελεστή βαρύτητας. Αν δεν υπάρχει ένα μοναδικό μάθημα με μέγιστο συντελεστή βαρύτητας, τότε εισάγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό σε εκείνο το μάθημα που έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας και το οποίο προηγείται στη σειρά.
 2. Αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγεται ο υποψήφιος με μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον αμέσως μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας μεταξύ των τριών υπόλοιπων μαθημάτων. Αν δεν υπάρχει ένα μοναδικό μάθημα με αμέσως μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, τότε εισάγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό σε εκείνο το μάθημα που έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας και το οποίο προηγείται στη σειρά.
 3. Αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγεται ο υποψήφιος με μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον αμέσως μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας μεταξύ των δύο υπόλοιπων μαθημάτων. Αν δεν υπάρχει ένα μοναδικό μάθημα με αμέσως μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, τότε εισάγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό σε εκείνο το μάθημα που έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας και το οποίο προηγείται στη σειρά.
 4. Αν μετά την εξάντληση όλων των παραπάνω κριτηρίων εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Άρον-άρον με τα σχολεία κλειστά, οι δηλώσεις των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες
Το Υπουργείο Παιδείας αναγκάζει τους μαθητές να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις με fast track διαδικασίες επιβάλλοντας μια απαράδεκτη προθεσμία 5 μόλις ημερών.
Άρον-άρον με τα σχολεία κλειστά, οι δηλώσεις των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μυστικά και παγίδες στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
Η επιλογή των εισαγομένων γίνεται κατά φθίνουσα σειρά μορίων μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των θέσεων εισακτέων που αντιστοιχεί στο ποσοστό θέσεων που διατίθεται για την κατηγορία αυτή. Το «ηλεκτρονικό...
Μυστικά και παγίδες στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Εγκύκλιος για όλη την διαδικασία των πανελλαδικών
Εγκύκλιο σχετικά με την υπουργική απόφαση, που ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και αφορά σε τροποποιήσεις στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων, σχετικά με την...
Εγκύκλιος για όλη την διαδικασία των πανελλαδικών
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Αντίθετες κατευθύνσεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής
Ανακοινώνονται το πρωί, τα αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Φέτος διαγωνίστηκαν για μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση 81.605 υποψήφιοι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου...
Αντίθετες κατευθύνσεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Διαμαρτυρία Μαθηματικών για τη μοριοδότηση στα γραπτά των Πανελλαδικών
Δεκάδες καθηγητές Μαθηματικών υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας κατά των οδηγιών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) στους βαθμολογητές. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η οδηγία που έστειλε η ΚΕΕ για τη...
Διαμαρτυρία Μαθηματικών για τη μοριοδότηση στα γραπτά των Πανελλαδικών
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Με σημαντικές αλλαγές το φετινό μηχανογραφικό
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2017: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι. Στις 10 Μαρτίου λήγει η υποβολή αίτησης-δήλωσης συμμετοχής. Τον Ιούνιο οι εξετάσεις. Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων. Αριθμός τμημάτων ανά επιστημονικό...
Με σημαντικές αλλαγές το φετινό μηχανογραφικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας