• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 24.4°C
  4 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  6 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  78%
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλαλούμ περιμένει τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών

 • A-
 • A+
Οι δύο βασικότερες αλλαγές αφορούν τους συντελεστές βαρύτητας στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα και τον περιορισμό στις δηλώσεις τμημάτων στο Μηχανογραφικό.

Σε ένα εντελώς καινούργιο τοπίο θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις οι φετινοί υποψήφιοι. Από την υποβολή διπλού μηχανογραφικού δύο φάσεων, και μάλιστα με περιορισμό δηλωθέντων τμημάτων και την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά μέχρι την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τους νέους συντελεστές βαρύτητας που θα ορίζουν τα ίδια τα τμήματα, ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει άρδην.

Οι δύο βασικότερες αλλαγές αφορούν την ΕΒΕ και τους συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Η εφαρμογή, πέρυσι για πρώτη φορά, του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνοδεύτηκε από απίστευτα σκηνικά, με αριστούχους που συγκέντρωσαν βαθμολογία που ξεπερνούσε ακόμη και τα 19.000 μόρια να μένουν εκτός των σχολών επιλογής τους. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τα πανεπιστημιακά τμήματα -υπό την απειλή του λουκέτου ή της συγχώνευσης- να επαναπροσδιορίσουν τις ΕΒΕ.

Θυμίζουμε ότι οι ΕΒΕ προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο-Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που ορίζουν οι ίδιες οι πανεπιστημιακές σχολές, δηλαδή μια σχολή μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.

Αρκετά, λοιπόν, είναι τα τμήματα εκείνα που αναμένεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις ΕΒΕ, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι περιπτώσεις κεντρικών, περιζήτητων σχολών που θα αυξήσουν τον εν λόγω συντελεστή. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων.

Ωστόσο, η πιο σημαντική αλλαγή για φέτος είναι η εισαγωγή των συντελεστών βαρύτητας. Μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι βαθμοί στα οποία πολλαπλασιάζονταν με 1,3 και 0,7, ενώ στα άλλα δύο μαθήματα δεν υπήρχαν συντελεστές. Βάσει αυτών υπολογιζόταν ο μέσος όρος του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του. Αυτό, όμως, ανατρέπεται φέτος.

Τα ΑΕΙ καλούνται μέχρι τέλος Μαΐου να ορίσουν τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου, κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των μορίων.

Κι ενώ μέχρι πέρσι οι υποψήφιοι με έναν μέσο όρο διεκδικούσαν την εισαγωγή τους σε όλες τις σχολές και τα τμήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου, από φέτος ο μέσος όρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικούν.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, αναφέρουμε τις περιπτώσεις:

● της Νομικής Αθηνών, που όρισε η βαθμολογία σε κάθε μάθημα (Αρχαία, Γλώσσα, Ιστορία, Λατινικά) να μετράει κατά 25% την ίδια ώρα που η Νομική του ΑΠΘ όρισε 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και 20% σε Ιστορία και Λατινικά

● του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ, που όρισε 25% για τα Μαθηματικά, ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Θράκης όρισε τον συντελεστή του μαθήματος στο 28%

● των Ιατρικών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, όπου φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια, αφού και οι δύο σχολές έθεσαν το 25% για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα

● του ΕΜΠ, όπου, παρόλο που οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των εννέα τμημάτων/σχολών του εξεταζόμενοι στα ίδια μαθήματα, οι διδάσκοντες σε κάθε τμήμα επέλεξαν διαφορετικούς συντελεστές

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, έρχεται και η εφαρμογή της ρύθμισης για περιορισμένο αριθμό σχολών που θα μπορεί να δηλώσει κάποιος κατά την πρώτη φάση υποβολής μηχανογραφικών, καθώς οι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας για ομοειδή τμήματα δημιουργούν έναν δυσεπίλυτο γρίφο στους υποψηφίους που θα δουν να συγκεντρώνουν διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα, καθιστώντας έτσι την επιλογή λίγων τμημάτων εξαιρετικά δύσκολη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Πέφτουν οι «πάνω» σχολές και... ανεβαίνουν οι «κάτω»
Η γενική εικόνα που υπάρχει για τη φετινή πορεία των βάσεων είναι πτωτική, με τη μεγαλύτερη πτώση να προβλέπεται ότι θα υπάρξει στις υψηλόβαθμες σχολές λόγω των αριστούχων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία.
Πέφτουν οι «πάνω» σχολές και... ανεβαίνουν οι «κάτω»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πυκνώνουν οι μαθητικές καταλήψεις
Ντόμινο καταλήψεων σε σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να προτάσσουν ως αίτημα την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Πυκνώνουν οι μαθητικές καταλήψεις
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Προσφυγή γονέων για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην τριτοβάθμια.
Προσφυγή γονέων για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Λήξη των μαθημάτων στις 2 Ιουνίου για τη Γ΄ Λυκείου
Η ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων έφερε αλλαγή στην ημερομηνία λήξης της σχολικής χρονιάς για τους υποψηφίους.
Λήξη των μαθημάτων στις 2 Ιουνίου για τη Γ΄ Λυκείου
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Την 1η Ιουνίου οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις
Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που ανακοινώνεται το πρόγραμμα των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια πριν καν ξεκινήσει η σχολική χρονιά.
Την 1η Ιουνίου οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας