Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι σήμερα μετά τις 11 το πρωί θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2019 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου πληκτρολογώντας:
- τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και
- τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι της Τρίτης.
Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.» Χρήστο Κάτσικα, οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις συνοδεύτηκαν από χαμηλότερες επιδόσεις και μικρότερο αριθμό αριστούχων σε σχέση με πέρσι, αυξημένο αριθμό εισακτέων, πολλά κοινά τμήματα στη σύνθεση του μηχανογραφικού δελτίου και αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη καθώς τα ΤΕΙ καταργήθηκαν, ενώ πλήθος νέων σχολών και τμημάτων εντάχθηκε στο νέο μηχανογραφικό δελτίο.
Το τελευταίο στοιχείο ίσως αποτελέσει φέτος τον «διαταρακτικό παράγοντα» στη γενική τάση της πτώσης των βάσεων εισαγωγής καθώς, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι προτιμήσεις των υποψηφίων αποτελούν τον «άγνωστο Χ» των φετινών βάσεων, με δεδομένο ότι μένει να διαπιστωθεί η στάση που κράτησαν οι υποψήφιοι σε ό,τι αφορά τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 – παράμετρος που θα φέρει πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.
Από αυτή την άποψη οι εκτιμήσεις βάσεων για τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβρη είναι «αχαρτογράφητα νερά» κι αυτό γιατί είναι άγνωστο ποια θα είναι τα αντανακλαστικά των μαθητών όσον αφορά τις προτιμήσεις τους.
Αναμένεται λοιπόν ότι τα περισσότερα τμήματα θα έχουν χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής και τα λιγότερα θα αυξήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους.
- Σήμερα στην «Εφ.Συν.»: Χέρι χέρι με τον ΟΟΣΑ για ένα σχολείο-επιχείρηση
- Με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση στην Ελλάδα ως… ευαγγέλιο, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εισάγει σοβαρές μεταρρυθμίσεις που εξομοιώνουν το σχολείο με μια ιδιωτική επιχείρηση, όπου όλα εξαρτώνται από τις αξιολογήσεις των εργαζομένων-εκπαιδευτικών και τη βούληση του διευθυντή, ο οποίος θα απολαμβάνει αυξημένες εξουσίες
