Το «καθεστώς» Μητσοτάκη χτυπά τα ελληνικά Πανεπιστήμια μέχρι το κόκαλο. Απλώνει το μακρύ χέρι του αυταρχισμού πολύ βαθιά, στα σπάργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια με τη νομιμότητα, τη δημοκρατικότητα ακόμα και την πολιτική ηθική. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Σύνοδος των πρυτάνεων δεν γνώριζε το τελικό κείμενο με τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου (Παρασκευή απόγευμα) το υπουργείο Παιδείας. Οι πρυτάνεις άκουσαν μόνο τις γενικές αναφορές της κ. Ζαχαράκη στην «αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» και στις «παρεμβάσεις» για όσους μετέχουν σε βανδαλισμούς ή βίαια επεισόδια με τη μορφή της αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας.
Μόνο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου έμαθαν για την αυτοδίκαιη δίχρονη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για τα κακά παιδιά, τη δική τους υποχρέωση να συγκροτήσουν «εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο» και να ασκήσουν «άμεσα πειθαρχική δίωξη χωρίς περιθώρια καθυστέρησης», τις «πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις» στους ίδιους αν δεν ασκούν τις υποχρεώσεις και το τελεσίγραφο να ολοκληρώσουν τα Σχέδια Ασφάλειας μέχρι τον Ιούλιο. «Η υπουργός μάς περιέγραψε το πνεύμα των μέτρων και όχι το γράμμα» αναφέρει χαρακτηριστικά πρύτανης κεντρικού Πανεπιστημίου, τονίζοντας την αντίθεση του μετριοπαθούς λόγου της Σοφίας Ζαχαράκη με τον αυστηρό τόνο των ανακοινώσεων. Δεν πρόκειται περί κοροϊδίας. Δεν ζούμε σε καιρούς αθωότητας ούτε πολιτικής σοβαρότητας. Είναι το παιχνίδι εξουσίας που παίζει η κυβέρνηση με τους πιο σκοτεινούς όρους από ποτέ. Και παντού. Τώρα, είναι η σειρά των Πανεπιστημίων. Τα έφερε έτσι η συγκυρία που βολεύει την κυβέρνηση. Ομως, είναι πολλά πια τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει στα όρια της νομιμότητας και της δημοκρατικότητας. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος ή πολιτικό στοίχημα που μπορεί να τα δικαιολογήσει. Πόσο μάλλον η επιχείρηση-μπουλντόζα σε κρίσιμους συνταγματικούς θεσμούς προς όφελος του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και της φθηνής πολιτικής εξαγοράς χαμένων (συντηρητικών-ακροδεξιών) ψήφων.
«Είναι ανεφάρμοστα τα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση» λένε πολλοί πρυτάνεις και αναρωτιούνται για πολλά ζητήματα. Ποια είναι τα «παραπτώματα» που θα κρίνονται αξιόποινα και μάλιστα με την αυστηροτέρα των ποινών, τη διετή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας; Η ανάρτηση πανό; Η αφισοκόλληση; Μια εκδήλωση-συζήτηση και για ποια θέματα; Μόλις πριν από λίγες μέρες, αυθαιρέτως, ο πρύτανης του ΕΜΠ έφτασε να κηρύξει μπλακ άουτ εξαιτίας μιας ημερίδας στο κάτω Πολυτεχνείο επειδή ο ίδιος προέβλεψε και προεξόφλησε ότι κάποιοι συμμετέχοντες θα έκαναν κατάληψη! Με ποιο θεσμικό υπόβαθρο θα εξετάζει και θα αποφαίνεται το «ένα και μόνο πειθαρχικό συμβούλιο» που θα πρέπει να συγκαλείται και να επιβάλλει «άμεσα πειθαρχικές διώξεις»;
Επιπλέον, τα σχέδια ασφάλειας δεν είναι μόνο για την αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων. Είναι και για τη δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση φωτιάς, σεισμού και όποιων έκτακτων συνθηκών προκύψουν. Και είναι πολύ ακριβά όλα τα συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης. Χρειάζονται πανάκριβα τεχνικά συστήματα τόσο για τα βασικά όσο και γι’ αυτά που προτάσσει η κυβέρνηση. Χρειάζονται χρήματα. Πολλά. Δεν ειπώθηκε, όμως, κάτι γι’ αυτό. Ούτε από τον αρχηγό της κυβέρνησης ούτε από την υπουργό Παιδείας.
Κάπου, ώπα, λοιπόν, όπως λέει και η καθημερινή γλώσσα. Εκτός από την αστυνομική τάξη υπάρχει και η συνταγματική νομιμότητα. Δεν μπορεί να αφήνονται όλα στα χέρια μιας ανεξέλεγκτης κυβερνητικής ομάδας. Διότι αυτό συμβαίνει τώρα. Για ευτελείς προπαγανδιστικούς σκοπούς η κυβέρνηση σπρώχνει σε σκοτεινά κι επικίνδυνα μονοπάτια τα Πανεπιστήμια, τα Ιδρύματα που βασικό ρόλο και ευθύνη έχουν τη συμβολή στην πνευματική ζωή μιας χώρας, όχι μέσα από την απλή μετάδοση γνώσεων, αλλά αποτελώντας το πρώτο φωτεινό σταυροδρόμι των νέων με την ακαδημαϊκότητα, την ανάπτυξη της διαλογικής και κριτικής σκέψης, την προσφορά της κρίσιμης γνώσης. Βέβαια, ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, ανέκαθεν τα Πανεπιστήμια ήταν οι πρώτοι στόχοι των αυταρχικών καθεστώτων.
ΥΓ. 1: Λέγεται ότι την ημέρα των φοιτητικών εκλογών (15/5) σκοπεύει να κάνει επίσκεψη στο ΑΠΘ ο υφυπουργός Παιδείας (και πρώην πρύτανης του Ιδρύματος) Νίκος Παπαϊωάννου. Περιμένουμε να διαψευστεί.
ΥΓ. 2: Οι φυλακισμένοι έχουν το δικαίωμα των σπουδών. Οι φοιτητές θα το χάνουν και προκαταβολικά αλλά και αφού κριθούν ένοχοι –ύστερα από κάποια χρόνια– με δικαστική απόφαση. Παράλογο;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας