Γνωστό κολέγιο της Αθήνας καταθέτει την πρώτη αίτηση για λειτουργία ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα ή, για την ακρίβεια, παραρτήματος Πανεπιστημίου της αλλοδαπής. Είναι το IdEF, το μόνο γαλλικό κολέγιο στη χώρα το οποίο, επί χρόνια, συνεργάζεται με το Sorbonne Paris Nord στο αντικείμενο των νομικών σπουδών.
Στην πολύχρονη διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα με το υπουργείο Παιδείας για την αναγνώριση των τίτλων του ως πτυχίων ισότιμων με των ελληνικών Πανεπιστημίων, ήταν το κολέγιο που πρωτοστάτησε και έφτασε μέχρι τα δικαστήρια για να πετύχει τον στόχο του. Υπάρχουν κι άλλα κολέγια που ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτηση, αλλά το IdEF φέρει ανταγωνιστικό όνομα και δεν έχει λόγο να μη διεκδικήσει τον τίτλο του πανεπιστημιακού παραρτήματος του Paris Nord. Ηταν αναμενόμενο, πάντως, ορισμένα κολέγια να προχωρήσουν πιο γρήγορα από τα όποια ξένα Πανεπιστήμια έχουν ενδιαφέρον. Και μια και ο λόγος, αναμένεται η αίτηση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (με τη CVC ή μόνο του) και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Με λίγα λόγια, δεν ήρθε το «Πανεπιστήμιο της Σορβόνης» στην Ελλάδα, αλλά το κολέγιο που συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες με ένα από τα 13 Πανεπιστήμιά της καταθέτει αίτηση για να γίνει παράρτημά του. Αυτά για την ακρίβεια. Κατά τ’ άλλα, το IdEF εδώ και λίγα χρόνια (από το 2019) λειτουργεί ακόμα δύο σχολές, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού καθώς και Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αν και αναφέρεται σε «προγράμματα» και όχι σε «πλήρως αναγνωρισμένα πτυχία», όπως της Νομικής, δεν πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήρια λειτουργίας των περιβόητων ΝΠΠΕ (Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης).
Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση Πιερρακάκη, «κάθε ΝΠΠΕ διαθέτει κατ’ ελάχιστον τρεις σχολές, με τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία. Εξαιρετικά και εφόσον το μητρικό ίδρυμα καταλαμβάνει μία από τις πρώτες 20 θέσεις σε αναγνωρισμένη διεθνή παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων, το ΝΠΠΕ δύναται να αποτελείται από κατ’ ελάχιστον μία σχολή με τουλάχιστον ένα πρόγραμμα κύκλου σπουδών». Η νομική σχολή του IdEF συνεργάζεται με το Paris Nord το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Παρισιού, γνωστού ως «Πανεπιστήμιο της Σορβόνης», το οποίο συγκαταλέγεται στα 20 καλύτερα διεθνώς.
Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του κολεγίου, ο Στέλιος Αμαργιανάκης, είπε στον ΣΚΑΪ ότι σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τρεις σχολές (προφανώς αυτές που έχει έτοιμες) με την προοπτική στη συνέχεια να αυξηθούν σε έξι. Σίγουρα οι συνεργασίες που έχει, ήδη, το Paris Nord και οι δραστηριότητές του θα καθορίσουν και το μέλλον της συνεργασίας. Οπως και οι εξελίξεις επί ελληνικού εδάφους, κυρίως οι οικονομικές και ο ανταγωνισμός στο πεδίο.
Το Sorbonne Paris Nord έχει εγκαταστάσεις σε πέντε γαλλικές πόλεις, ενώ η Ιατρική του Σχολή συνδέεται με πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του κέντρου Campus Condorcet, από τα πιο γνωστά στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Το οξύμωρο; Είναι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο οι Ελληνες ενδιαφερόμενοι θα πληρώνουν για να φοιτήσουν. Και ίσως πιο ακριβά απ’ ό,τι πληρώνουν τώρα οι σπουδαστές του συνεργαζόμενου κολεγίου. Ισως και όχι. Ο ανταγωνισμός θα ορίσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το IdEF ήταν το πιο δραστήριο από τα κολέγια σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση αναγνώρισης, διότι ήταν το μόνο που παρείχε σπουδές Νομικής και όχι πιο χαλαρές και γενικές σπουδές όπως τα υπόλοιπα. Βέβαια, ήταν και αυτό που αντιμετώπισε και τα περισσότερα προβλήματα, καθώς έβγαζε νομικούς που δεν μπορούσαν να εργαστούν πουθενά. Είχε δημιουργηθεί μέχρι και Σύλλογος Αποφοίτων του, ο οποίος, επίσης, συμμετείχε στις δικαστικές διεκδικήσεις. Η μεγάλη «δικαίωση» ήρθε με τις ρυθμίσεις Κεραμέως, που ισοτίμησε πλήρως, επαγγελματικά και ακαδημαϊκά, τα κολέγια με τα ελληνικά ΑΕΙ.
Οσο για τα χρονικά περιθώρια λειτουργίας των όποιων ΝΠΠΕ, το ορόσημο του Σεπτεμβρίου 2025 που έχει διαφημίσει ο υπουργός Παιδείας είναι δύσκολο να κατακτηθεί. Πέραν της αίτησης χρειάζεται χρόνος για την εξέτασή της και ακολούθως για τη διαφήμιση προκειμένου να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους. Α, είναι και η απόφαση του ΣτΕ την οποία σέβεται περιμένοντάς την ο υπουργός, όπως είπε πρόσφατα σε κάποιες δηλώσεις του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας