Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με αντίσκηνα βρέθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Οικονομικών εκατοντάδες φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν για το ολοένα και διογκούμενο στεγαστικό πρόβλημα, ζητώντας αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και περισσότερα δωμάτια σε φοιτητικές εστίες. Τα αντίσκηνα, που αποτελούν μια σαφή αναφορά στο μαρτύριο που ζουν κάθε χρόνο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, στήθηκαν για να δείξουν ότι οι φοιτητές, και ειδικά οι πρωτοετείς που μόλις πέρασαν σε κάποια σχολή, στις μεγάλες πόλεις καλούνται να πληρώσουν με το «καλημέρα» ενοίκια των 500 ευρώ, «εάν είναι τυχεροί», όπως είπαν αρκετοί στην «Εφ.Συν.», ώστε να μισθώσουν ένα σπίτι ούτε 50 τετραγωνικών και συνήθως χτισμένο πριν από τη δεκαετία του 1990.

Οπως χαρακτηριστικά μας είπαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Αττικής δεν διαθέτει καθόλου φοιτητικές εστίες, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα στο Γεωπονικό. «Οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 7% όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ σε 17 φοιτητουπόλεις και σε 6 ΑΕΙ της Αθήνας δεν λειτουργούν καν εστίες! Μας κοροϊδεύουν με την “αύξηση στο στεγαστικό επίδομα”, που αφορά ελάχιστους, αποκλείει όσους σπουδάζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πρακτικά είναι… 125 ευρώ τον μήνα όταν τα ενοίκια φτάνουν τα 400-500 ευρώ ακόμα και για γκαρσονιέρα», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων.

foitites-diamarryria

«Οι φοιτητές που προερχόμαστε από την επαρχία βγάζουμε μια κραυγή αγωνίας. Οι οικογένειές μας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα για να μας στηρίξουν και πάρα πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν και να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις σπουδές τους. Πάρα πολλοί πρωτοετείς που μόλις πέρασαν στο Πανεπιστήμιο μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτάνε πώς θα μπορέσουν να βρουν σπίτι, μας λένε ότι δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν μέχρι τώρα ενώ σε λίγο καιρό ξεκινάνε τα μαθήματά τους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Οι περισσότεροι από 15 φοιτητικοί και εστιακοί σύλλογοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ή κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου, δίχως το αίτημά τους να γίνει δεκτό, με αποτέλεσμα να μιλούν για άλλη μια δόση «κοροΐδιας» μετά τη ΔΕΘ αλλά και για υπουργό που κάνει τον… Κινέζο, παραπέμποντάς τους στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. Αποχωρώντας μάλιστα προειδοποίησαν για νέες κινητοποιήσεις, αυτή τη φορά έξω από το υπουργείο Παιδείας.