Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.2°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.0°
1 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 8.0°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.3° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.0°
1 BF
78%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
9.0° 6.4°
2 BF
70%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
71%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.6° 11.5°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
48%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
2 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.5° 12.5°
2 BF
76%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.8°
3 BF
72%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.4° 13.8°
2 BF
47%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.6° 11.6°
2 BF
91%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
13.3° 11.4°
2 BF
91%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
5.5° 5.5°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ετοιμα για... αναβάθμιση δύο αμερικανικά κολέγια

Συνεχίζουν τον εμπαιγμό για το νομοσχέδιο

Οι αναφορές σε μεγάλα πανεπιστήμια έχουν εκλείψει, πληθαίνουν αντιθέτως οι διαβεβαιώσεις «σοβαρών» προτάσεων, ενώ αυτές τις ημέρες γίνεται αγώνας δρόμου για να διευκολυνθούν τα κολέγια.

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες της κυβέρνησης όσο συνεχίζονται οι προσπάθειές της να περάσει το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι αναφορές σε μεγάλα πανεπιστήμια έχουν εκλείψει, πληθαίνουν αντιθέτως οι διαβεβαιώσεις «σοβαρών» προτάσεων, ενώ αυτές τις ημέρες γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να διευκολυνθούν τα κολέγια.

Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις σιωπηρές αλλαγές στο νομοσχέδιο πριν αυτό κατατεθεί φωτογραφίζουν τον αγώνα της κυβέρνησης, ενώ οι διαβουλεύσεις στα κολέγια έχουν πάρει φωτιά. Είναι αρκετά τα κολέγια που μπορούν και θέλουν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους με τα μητρικά τους Ιδρύματα, λένε υπουργός, στελέχη και φίλια μέσα ενημέρωσης. Προς το παρόν, όμως, αυτά που πρώτα αναμένεται να δώσουν το «παρών», σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχουν σχέση με τις ΗΠΑ.

Δύο κολέγια σχεδιάζουν να συγχωνευτούν ώστε να εξασφαλίσουν συνεργασία με το New York City, ενώ το Deree είναι έτοιμο να αναβαθμίσει την παρουσία του. Για τα κυπριακά, είναι ήδη γνωστό, όπως και για το ενδεχόμενο της συνεργασίας της Σορβόννης με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Κατά τα άλλα, το άγχος και η βιασύνη της κυβέρνησης να «αυξηθούν οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και η κοινωνική της κινητικότητα», όπως λέει και ο Κυριάκος ο δεύτερος σε κάθε συνέντευξή του, πλέον δηλώνονται ευθέως. «Ναι, έχω άγχος και πολύ. Εχω το άγχος της ακινησίας, της καθυστέρησης και της υστέρησης»(!) είπε ο υπουργός την Παρασκευή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου και συζητείται το νομοσχέδιο.

Σήμερα, είναι η τελευταία συνεδρίαση με τη β’ ανάγνωση επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Και μετά, η μετάβαση στην Ολομέλεια και η αυτοπεποίθηση του 41% για την ψήφιση. Το θέμα, όμως, δεν είναι η αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης αλλά η απαιτούμενη προπαγάνδα με τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα. Γι’ αυτό ο υπουργός, εκτός από το δικό του άγχος, δεν παρέλειψε να πει ότι «αυτό είναι και το άγχος που έχει όλη η χώρα»(!). Είπε κι άλλα ωραία. Με το ανάλογο μεγαλοπρεπές ύφος: «Σας κοιτάω έναν-έναν και μία-μία στα μάτια όταν το λέω, βάζω φαρδιά πλατιά την υπογραφή μου. Η χώρα θα γίνει καλύτερη με αυτό. Μακάρι οι επιφυλάξεις σας να μπορούσαν να μεταβολιστούν σε σχόλια όχι πολιτικού reflex επί της αρχής, αλλά πραγματολογικών βελτιώσεων επί του κειμένου. Η Δημοκρατία θα ήταν πλουσιότερη». Αχ…

Περαιτέρω σημαντικές αλλαγές δεν αναμένονται, πλην ίσως αυτών που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Περικλής Μήτκας:

● Πιο σαφής διαδικασία αδειοδότησης, η οποία αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα για την έναρξη λειτουργίας του παραρτήματος.
● Η διαδικασία της αρχικής πιστοποίησης κάθε προγράμματος σπουδών να είναι προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας του.
● Αξιολόγηση και πιστοποίηση του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας του παραρτήματος για τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της διασφάλισης ποιότητας.
● Περιοδική αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών κάθε πέντε χρόνια.
● Αξιολόγηση της ερευνητικής δραστηριότητας του παραρτήματος σε ετήσια και σε περιοδική βάση.

Οπως είπε ο κ. Μήτκας, «οι ίδιες διαδικασίες με τα ίδια πρότυπα, που είναι ευθυγραμμισμένα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της ΕΝΚΑ και παράλληλα ισχύουν στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης θα εφαρμοστούν και στα παραρτήματα. Η ενδεχόμενη πιστοποίηση του παραρτήματος και των προγραμμάτων σπουδών του από το μητρικό ίδρυμα δεν θεωρείται ότι έχει κάποια σημαντική αξία στον έλεγχο της ποιότητας των υπό ίδρυση νομικών προσώπων. Αντιθέτως, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση πρέπει να πραγματοποιούνται με ενιαία κριτήρια, διαδικασίες και πρότυπα ποιότητας, τα οποία εφαρμόζονται και ελέγχονται από την ΕΘΑΕΕ, όπως και για τα ΑΕΙ της χώρας. Για τον λόγο αυτό η ΕΘΑΑΕ προέβη σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο, ώστε να διασφαλίζεται ότι η αξιολόγηση και η πιστοποίηση αποτελούν αποκλειστικά εθνική διαδικασία, ανεξάρτητα αν έχουν εφαρμοστεί και από το μητρικό ίδρυμα. Προφανώς για τη διαδικασία της αδειοδότησης ενός παραρτήματος η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να εκδώσει έναν νέο, πρότυπο οδηγό, που θα εξειδικεύει τις προβλέψεις του νόμου».

Αναμένοντας, λοιπόν, τις εξειδικεύσεις. Μέχρι εκεί. Για την αντισυνταγματικότητα θεωρείται λυμένο το πρόβλημα. Οχι ότι δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην περιμένει την επόμενη αναθεωρητική Βουλή και μάλλον αυτό θα κάνει, διότι μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα αρχίσουν οι προσφυγές στο ΣτΕ. Και μέχρι να βγουν οι αποφάσεις, θα έχει έρθει ο καιρός για να καταργήσει επιτέλους το 16 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει ο μέγας μεταρρυθμιστής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συνεχίζουν τον εμπαιγμό για το νομοσχέδιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας