Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 15.1°
4 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.5° 10.0°
0 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.0°
4 BF
79%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αίθριος καιρός
14°C
13.7° 13.7°
2 BF
55%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
8.4° 8.4°
2 BF
53%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.0° 10.0°
1 BF
97%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.8°
2 BF
67%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.9° 16.5°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
67%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
4 BF
73%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
4 BF
79%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
3 BF
81%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.4° 11.7°
3 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 15.8°
1 BF
91%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
46%
Καβάλα
Ασθενής ομίχλη
13°C
13.3° 6.3°
1 BF
83%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.1° 13.1°
2 BF
60%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ράπισμα στον πρύτανη του ΑΠΘ

Ηχηρό «χαστούκι» -το πρώτο από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019- στον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Νίκο Παπαϊωάννου συνιστά η δημόσια αποδοκιμασία των σχεδίων του για το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και τα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη. Τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου (Π.Σ.) του ΑΠΘ με απόφαση - κόλαφο της περασμένης Δευτέρας δηλώνουν την κατηγορηματική τους διαφωνία και άρνηση στις προωθούμενες αλλαγές με τον νόμο Κεραμέως για την κατάργηση των ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν το Αγρόκτημα, τα δάση και τη Φοιτητική Λέσχη.

Τη σκανδαλώδη και προκλητική αυτή υπόθεση, την απολύτως καταστροφική για δύο ιστορικά τμήματα του Πανεπιστημίου (Γεωπονική-Δασολογία), έχει αναδείξει σε όλη της την έκταση από την πρώτη στιγμή η «Εφ.Συν.» (11.7.2022, «Σπρώχνουν σε ιδιώτες και τα δάση του ΑΠΘ») με αλλεπάλληλες πρωτοσέλιδες αναφορές. Η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, που αποδοκιμάζει δημόσια και αφήνει έκθετο και απομονωμένο τον πρύτανη και καταδικάζει την κυβερνητική πρεμούρα, παρατίθεται ολόκληρη για να γίνει κατανοητό το μέγεθός της.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με βάση αξιόπιστες πληροφορίες η συνεδρίαση διεξήχθη μέσα σε τεταμένο κλίμα, κάποιοι μιλάνε για φωνές ο τόνος των οποίων ανέβηκε πέρα από κάθε φαντασία. Αξιοσημείωτο είναι ότι το θέμα εισήχθη για πρώτη φορά στο Π.Σ. -σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είναι δημοσίως γνωστά- ενώ ο νόμος Κεραμέως με το επίδικο άρθρο ψηφίστηκε πριν από 8 ολόκληρους μήνες!!! Η παράταση εφαρμογής του νόμου μέχρι τον Ιούνιο, 8 μήνες μετά την ψήφισή του, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καμία πρόβλεψη για την επόμενη μέρα δεν υπήρχε και επιπλέον τίποτα απολύτως δεν έγινε έκτοτε. Απίστευτα πράγματα!

Το αδιέξοδο ήταν τέτοιας έντασης που, όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «ακόμη και η μισθοδοσία των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ ήταν στον αέρα», ενώ το Αγρόκτημα σε πρώτη φάση κινδύνευε με καταστροφή. Ενώπιον του αδιεξόδου που θα οδηγούσε ακόμη και σε ποινικές ευθύνες των υπευθύνων, η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει παράταση ζωής στα ΝΠΔΔ για να σωθούν τα προσχήματα τουλάχιστον.

Το ρήγμα όμως στην παράταξη που διοίκησε με «σιδερένιο χέρι» το ΑΠΘ υπό τον κ. Παπαϊωάννου είναι μεγάλο καθώς οι αντιπρυτάνεις «αφουγκράστηκαν τη βουή των επερχόμενων γεγονότων». Και μόνο ως τυχαίο φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι ενώ τη Δευτέρα εξελισσόταν η κρίση, το βράδυ της Τρίτης ο αντιπρύτανης Οικονομικών Χαράλαμπος Φείδας ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του ως πρύτανης στις επερχόμενες εκλογές χωρίς καμία αναφορά στον κ. Παπαϊωάννου και σημειώνοντας πως «προσπαθώ να κινούμαι με ίδιες δυνάμεις και μακριά από μηχανισμούς εξουσίας και χειραγώγησης»! Το διαβάζει κανείς και ως μπηχτή στον εναγκαλισμό του κ. Παπαϊωάννου με την κυβέρνηση και την προσπάθειά του -επισφαλούς κατάληξης- να είναι υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Επικοινωνιακή καραντίνα

Η γνωστοποίηση της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου έφερε φυσικά ικανοποίηση σε όσους αντέδρασαν και δίνουν μέχρι σήμερα αγώνα, ευρισκόμενοι μάλιστα σε «επικοινωνιακή καραντίνα». Ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας Στέφανος Κουνδουράς είπε στην «Εφ.Συν.» ότι «η παράταση εφαρμογής του νόμου δεν λύνει το πρόβλημα, χρειάζεται παράταση μέχρι τέλους έτους, ωστόσο η απόφαση του Π.Σ. παρέχει α) ικανοποίηση γιατί κατάλαβαν και άλλοι τι λέγαμε τόσους μήνες, και β) αν και δεν νικήσαμε ακόμη, βρισκόμαστε με ένα επιπλέον “όπλο” στη μάχη των ασφαλιστικών μέτρων που θα εκδικαστούν στο ΣτΕ στις 6 Απριλίου». Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ Αθανάσιος Σαρόπουλος, που έδωσε μάχη για το θέμα, μας είπε πως «α) η παράταση εφαρμογής συνιστά προσωρινή θεραπεία του αδιεξόδου, και β) η απόφαση του Π.Σ. έδειξε ότι τελικά η αλήθεια ποτέ δεν μπορεί να κρυφτεί».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ράπισμα στον πρύτανη του ΑΠΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας