• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.8°C
  2 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  2 BF
  23%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.2°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.5°C / 26.2°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 26.0°C
  3 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πρυτάνεις δεν πήραν απάντηση

 • A-
 • A+
Στον... δυσκοίλιο νόμο-πλαίσιο που θα φέρει για τα ΑΕΙ παρέπεμψε τους αιρετούς των πανεπιστημίων η υπουργός Παιδείας που συμμετείχε στη Σύνοδο των Ιωαννίνων, χωρίς να πει κουβέντα για τα Συμβούλια Διοίκησης και τις συγχωνεύσεις Τμημάτων.

Χωρίς απαντήσεις σε μείζονα ζητήματα για τη μορφή και το μέλλον των πανεπιστημίων από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έμειναν οι πρυτάνεις που συμμετείχαν στην 99η Σύνοδο Πρυτάνεων η οποία ολοκληρώθηκε χθες στα Γιάννενα.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μπορεί να άκουσε τα αιτήματα των ιδρυμάτων και να δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει σειρά εξ αυτών, όπως κυρίως τις ανάγκες για οικονομική ενίσχυση, παρέπεμψε όμως στο μέλλον και την κατάθεση του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, για το νέο σχήμα της διοίκησης των πανεπιστημίων, τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη και τις πιθανές συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Τμημάτων.

Ειδικά για το θέμα της διοίκησης, την ώρα που πολλά ιδρύματα καλούνται να λειτουργήσουν με την παράταση της θητείας των νυν πρυτανικών ηγεσιών, η λειτουργία, οι αρμοδιότητες και ο αποφασιστικός ρόλος των Συμβουλίων Διοίκησης φαίνεται ότι προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση αφού δεν έχει καταλήξει ακόμα στην τελική πρόταση εν μέσω διαφορετικών εισηγήσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του νομοσχεδίου παραμένει ασαφές, με τους πρυτάνεις να είναι έτοιμοι και για έκτακτη σύνοδο στο τέλος Μαΐου, αν έχουν στα χέρια τους το τελικό κείμενο. Κορυφαίο ζήτημα, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, είναι η ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων ώστε να καλύψουν την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, αλλά και την αύξηση του κόστους των υλικών και των προμηθειών.

Φοιτητική μέριμνα

Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον πρύτανη Τρ. Αλμπάνη τέθηκε και η πρόταση για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας με εξασφάλιση περισσότερων δωματίων για φοιτητές, αλλά και για διπλασιασμό του ποσού που διατίθεται καθημερινά για τη σίτιση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για έναν διαφορετικό αλγόριθμο υπολογισμού των εισακτέων ανά τμήμα, που να στηρίζεται στην πραγματική σχέση φοιτητών ανά καθηγητές, με τις σχολές που έχουν εργαστήρια και κλινικές να μπορούν να δέχονται μέχρι 25 φοιτητές ανά διδάσκοντα και τις θεωρητικές σχολές 50 ανά διδάσκοντα. Ο στόχος είναι να καλυφθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης (ΕΒΕ), η οποία αφήνει με μικρό αριθμό εισακτέων ακόμα και τμήματα με ικανή στελέχωση και αναγνωρισμένο κύρος σπουδών.

Σε δηλώσεις που έκανε η Νίκη Κεραμέως μετά και την περιοδεία της σε σχολεία και τις επαφές που είχε με τις τοπικές αρχές ανέφερε ότι «προ των πυλών υπάρχει ένας Νόμος Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια», ότι «το πρώτο βήμα είναι η δημόσια διαβούλευση», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις με όλους τους πρυτάνεις. Το πνεύμα του νομοσχεδίου, τόνισε, «είναι περισσότερες δυνατότητες για τα παιδιά μας, μεγαλύτερη ευελιξία για τους καθηγητές μας και ένα πιο αξιοκρατικό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας συνολικά για τα Πανεπιστήμιά μας».

Σκληρή κριτική

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15% και για πρώτη φορά μετά το 2015 ξεπερνάει τα 105 εκατ. ευρώ, όταν επί σειρά ετών παρέμενε γύρω στα 90-93 εκατ., ενώ για τις θέσεις προσωπικού παρουσιάστηκε η πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα.

Σε παρέμβασή της στη Σύνοδο, η Μερόπη Τζούφη ως αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα, κατηγορώντας την πως «πολιτεύεται με διαρροές στα ΜΜΕ, αντί να συζητά ουσιαστικά με την πανεπιστημιακή κοινότητα» και πως με «το τιμωρητικό μοντέλο χρηματοδότησης που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας οδηγεί τα ΑΕΙ σε οικονομική ασφυξία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ηχηρή απόρριψη του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ από τη Σύνοδο Πρυτάνεων
Οι πρυτάνεις επισημοποιήσαν την πλειοψηφική θέση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας για «ακύρωση» του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας.
Ηχηρή απόρριψη του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ από τη Σύνοδο Πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
Εξαπλώνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ρητή εναντίωση στον νέο νόμο-πλαίσιο που φέρνει για τα ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας. Μετά τις αντιδράσεις των φοιτητών και εργαζομένων, σειρά έχουν οι διοικήσεις.
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
Τη μεγάλη μείωση εισακτέων που φέρνουν οι αλλαγές στον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια επισημαίνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εκφράζοντας και την αντίθεσή της σε μια σειρά ζητήματα που εισάγονται με το...
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαβούλευση για το άσυλο και την παραβατικότητα στα ΑΕΙ
Μέσα στις επόμενες ημέρες ανοίγει ένας νέος κύκλος διαβούλευσης για το άσυλο και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η ομάδα εργασίας...
Διαβούλευση για το άσυλο και την παραβατικότητα στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε θετικό κλίμα η σύνοδος των πρυτάνεων ΤΕΙ
Ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες συγχώνευσης των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και ειδικά σε ό,τι αφορά την ένταξη των μελών ΔΕΠ των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων συζητήθηκαν χθες στη σύνοδο των πρυτάνεων των ΤΕΙ, στην...
Σε θετικό κλίμα η σύνοδος των πρυτάνεων ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας