ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Διαλεκτή Αγγελή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), που για τρίτη φορά καλείται να επωμιστεί το οικονομικό βάρος της διανομής εκατομμυρίων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, στους φοιτητές των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το μέτρο της διανομής κατ’ οίκον ήταν κατά τη διάρκεια του περσινού εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, συνεχίστηκε κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2020-2021 καθώς και για το τρέχον εαρινό εξάμηνο.

Οι εκδότες αντεπεξήλθαν επαρκέστατα και ολοκλήρωσαν εμπρόθεσμα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη πρόσβασης των φοιτητών στα πανεπιστημιακά συγγράμματα που συμβάλλουν σε μια στοιχειώδη κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις δύσκολες συνθήκες τις οποίες έχει επιβάλει η πανδημία.

Παρά τις προφορικές υποσχέσεις/δεσμεύσεις αρμοδίων του υπουργείου Παιδείας για πληρωμή του κόστους της διαδικασίας της αποστολής των συγγραμμάτων, αυτό βαρύνει αποκλειστικά του εκδότες επί τρία συναπτά εξάμηνα, με το συνολικό ποσό που έχουν διαθέσει οι ίδιοι να φτάνει πλέον τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει στοιχείων που δίνει ο Σύλλογος, τα παρακάτω κόστη μετακυλίονται στους εκδοτικούς οίκους: ● Το κόστος αποστολής ενός εκάστου συγγράμματος, το οποίο κυμαίνεται κατά προσέγγιση στα 2,50 ευρώ (μ.ό.). ● Το κόστος επαναπροώθησης συγγραμμάτων που για πλείστους όσους λόγους δεν έφτασαν στον φοιτητή-παραλήπτη. ● Το δυσανάλογα υψηλό κόστος αποστολής συγγραμμάτων στην Κύπρο, το οποίο στη χαμηλότερη εκδοχή του, την ακτοπλοϊκή, αγγίζει τα 8,50 ευρώ. ● Το κόστος συσκευασίας, το κόστος μεταφορών, αλλά και το κόστος επικοινωνίας με φοιτητές.

«Στην έννοια του κόστους θα πρέπει επίσης να προστεθούν αμέτρητες εργατοώρες σκληρής δουλειάς και υπερωριών εργαζομένων. Τα συγγράμματα δεν αποστέλλονται μαγικά στους φοιτητές-παραλήπτες. Η όλη διαδικασία είναι και χρονοβόρα και εργώδης. Αν συνεχιστεί υπό αυτούς τους όρους, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εξάντληση, αν όχι και εξόντωση, τις εκδοτικές επιχειρήσεις, που ήδη έχουν δοκιμαστεί από τα διαδοχικά lockdown» τονίζουν.

Οι εκδότες ζητούν από το υπ. Παιδείας να εξοφλήσει άμεσα όλα τα οφειλόμενα ποσά, αυξάνοντας μάλιστα κατά ένα ευρώ την τιμή στα βιβλία που έχουν διανεμηθεί τα τρία τελευταία εξάμηνα, όπως και να αναλάβει το κόστος της αποστολής των βιβλίων στην Κύπρο.