• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.6°C / 23.1°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.4°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 22.2°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  3 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 22.7°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπουδές για λίγους στο ΑΠΘ

 • A-
 • A+
Ο καθηγητής Παθολογίας - Ρευματολογίας Αλ. Γαρύφαλλος με επιστολή του εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση δημιουργίας ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τονίζοντας πως δημιουργούνται «δύο παράλληλα ισότιμα προγράμματα σπουδών ιατρικής, το ένα για όσους αριστεύουν στις πανελλαδικές και το άλλο για όσους μπορούν να πληρώσουν 72.000 ευρώ»...

Κι όμως κινείται… στη δημιουργία παράλληλης ιδιωτικής παιδείας μέσα σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Ενας τουλάχιστον καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ το λέει καθαρά και καταθέτει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στο τμήμα του σχετικά με την απόφαση δημιουργίας ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών που χθες παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας ΑΠΘ και διευθυντής της Δ’ Παθολoγικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με επιστολή του από τις 6 Απριλίου προς τη διευθύντρια του Τομέα Παθολογίας, Δέσποινα Παπακώστα, επιχειρηματολογεί «εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή μου στο πρόγραμμα αυτό για λόγους αρχής και μόνον και παρά το ότι γνωρίζω πως το πρόγραμμα τυγχάνει της ευρείας αποδοχής από πλευράς των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής».

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος

Ο κ. Γαρύφαλλος θυμίζει ότι «η πρώτη ίδρυση ενός ανάλογου τμήματος έγινε στη συνεδρίαση Αριθ. 6/29-10-2019 και αφορούσε σε φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης» και παρατηρεί στη συνέχεια πως «η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι και η οποία επιτρέπει τη συμμετοχή σε ανάλογα προγράμματα φοιτητών προερχομένων και από κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πιστεύω ότι ενέχει τον σαφή κίνδυνο, μετά από προσφυγή η οποία θα γίνει για λόγους ισονομίας από οποιονδήποτε Ελληνα υποψήφιο, να επιτρέψει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και Ελλήνων φοιτητών.

Αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, όπου διατυπώνεται σαφώς αφενός ότι η Παιδεία αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους και αφετέρου ότι όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια».

H ένσταση

Ο ίδιος σπεύδει να τονίσει ότι «η βασική μου επομένως αντίρρηση δεν έγκειται στην ίδρυση γενικά ενός ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, γεγονός που θα το υιοθετούσα, αλλά στη βάσιμη πιθανότητα συμμετοχής σε αυτό Ελλήνων φοιτητών».

Διότι τότε θα φτάναμε -όπως ήδη πολλοί και εκτός Ιατρικής υποστηρίζουν- «στη δημιουργία τελικά δύο παράλληλων, ισότιμων προγραμμάτων, που το ένα δέχεται τους υποψηφίους που αριστεύουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και το άλλο αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τις σπουδές τους 72.000 ευρώ».

Στη βάση αυτού του απλού πλην ουσιαστικού σκεπτικού, ο κ. Γαρύφαλλος κρούει τον κώδωνα του ορατού κινδύνου και θεωρεί «ύψιστης σημασίας λάθος μέσα στη δομή ενός δημόσιου Τμήματος Ιατρικής να δημιουργείται μία παράλληλη δομή, ουσιαστικά ιδιωτικής παιδείας».

Συγκινημένη δήλωσε πάντως η υπουργός Παιδείας, η οποία κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος είπε ότι το πρώτο βήμα έγινε με την «απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών» και ότι το επόμενο βήμα είναι «το διάπλατο άνοιγμα των θυρών μας ώστε τα εξαιρετικά μας πανεπιστήμια να μπορέσουν να συνεργαστούν με πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι αλλαγές συνιστούν τεράστιο πλήγμα στις σπουδές των φοιτητών αφού καλούνται να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους, με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών στη Σίνδο κατέλαβαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ και πραγματοποίησαν πορεία, ενώ στην Καβάλα άνοιγε νέο μέτωπο με τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής.
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόγραμμα με δίδακτρα στο ΑΠΘ...college
Με νέο ΦΕΚ ανακοινώθηκε το πρώτο Αγγλόγλωσσο Προγράμμα Προπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ στο Τμήμα Ιατρικής ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Πρόγραμμα με δίδακτρα στο ΑΠΘ...college
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, αντίθετη με τα σχέδια της κυβέρνησης
Διπλό χαστούκι στην κυβέρνηση –Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη– από τη Σύγκλητο: διαφωνεί και στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, αντίθετη με τα σχέδια της κυβέρνησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Εχουμε αρκετούς δικούς μας βαρβάρους, δεν έχουμε ανάγκη άλλους...»
Εθνικιστές και ακροδεξιοί ασχολούνται τελευταία στη Θεσσαλονίκη με την αναζήτηση του… Τούρκου καθηγητή στο ΑΠΘ, κατά προτίμηση και πράκτορα του Ερντογάν. Δημοσιεύματα αναπαράγονται άκριτα και σωρηδόν σε...
«Εχουμε αρκετούς δικούς μας βαρβάρους, δεν έχουμε ανάγκη άλλους...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας