Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί η εσπευσμένη απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των τριών τάξεων του Λυκείου από την Δευτέρα και για δέκα μέρες, με την υποχρεωτική διενέργεια self-tests δύο φορές την εβδομάδα, αλλά χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση και αποστάσεις μέσα στις τάξεις.

Επτά μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαφώνησαν και πολλοί ακόμη εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για διά ζώσης επαναλειτουργίας στις κόκκινες περιοχές. Και σήμερα ειδικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους εκφράζουν τις διαφωνίες τους, καθώς δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των θυμάτων.

Για παράδειγμα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του τόσο για το άνοιγμα όσο και για τα self test σημειώνοντας τον κίνδυνο αυτά να μη γίνονται σωστά αλλά και το ενδεχόμενο μη έγκυρων αποτελεσμάτων, καθώς  έχουν μειωμένη ευαισθησία.

«Θα φανεί τη Μεγάλη Δευτέρα τι θα έχει συμβεί, ας ελπίσουμε να εξελιχθούν όλα ομαλώς» είπε επισημαίνοντας πως υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και μεγάλη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο καθηγητής προειδοποίησε πως δεν αναμένεται η κορύφωση του φαινομένου πριν περίπου στις 20 Απριλίου αλλά και πως η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση που βρέθηκε η Πορτογαλία.

Διευκρινήσεις Κεραμέως

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ANT1, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που καλούνται να ακολουθήσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στα Λύκεια και προανήγγειλε την… επέκταση του μέτρου σε διοικητικό προσωπικό και καθαρίστριες. 

Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να δηλώνει στη σχετική πλατφόρμα, ώστε να εκδίδεται μια «κάρτα εισόδου» εάν είναι αρνητικό. Εάν κάποιος μαθητής δεν έχει εκτυπωτή, επιδεικνύει χειρόγραφη βεβαίωση την οποία συμπληρώνει ο γονέας. Ο Διευθυντής του σχολείου έχει την ευθύνη για να ελέγχει τις βεβαιώσεις.

Επίσης, η Νίκη Κεραμέως απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης τα Γυμνάσια και Δημοτικά πριν το Πάσχα. «Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές» είπε και γι’ αυτό μέχρι και την περίοδο του Πάσχα θα συνεχιστεί κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις υπόλοιπες ηλικίες.

Τέλος, επανέλαβε το επιχείρημα που επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη για «το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων», παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως ειδικά οι τελειόφοιτοι μαθητές μελετούν σπίτι τους για τις εξετάσεις, και επισήμανε πως τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες.