• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 30.2°C
  1 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 27.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 25.7°C / 31.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.5°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.2°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 28.0°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.2°C / 28.1°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.4°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 31.0°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 31.2°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.4°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 28.9°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 24.8°C / 28.5°C
  2 BF
  29%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένουν στα ίδια λάθη με τα σχολεία

 • A-
 • A+
Η υπουργός Παιδείας θέλει τους μαθητές πίσω στα θρανία στις 5 Απριλίου, όμως, αντί να λάβει τα απαραίτητα ειδικά μέτρα προστασίας, κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όπως τα self tests και ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών από τις αδιάθετες δόσεις ● Ετσι προδιαγράφεται ακόμα μία αποτυχία που θα κοστίσει στη δημόσια υγεία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα σχολεία θ’ ανοίξουν όπως έκλεισαν. Κανένα επιπλέον μέτρο από το υπουργείο Παιδείας, καμία αναπροσαρμογή στις ακόμα κρίσιμες συνθήκες. Επιστροφή στις τάξεις 20-25-27 παιδιών, με τις ίδιες δυσκολίες στη λειτουργία, στην υγιεινή, στη διαχείριση. Μόνη αλλαγή, τα υγειονομικά μέτρα τελευταίας στιγμής, ήτοι τα υποχρεωτικά self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς και τα αδιάθετα εμβόλια για τους εκπαιδευτικούς. Τα πρώτα θεωρείται απίθανο να φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία, ενώ ο συντονισμός για τα δεύτερα ήδη παρουσιάζει προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ακόμη και στην επιτροπή ότι θέλει ανοίξει τα σχολεία οπωσδήποτε στις 5 Απριλίου.

Δεν είναι τυχαία η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη 31 Μαρτίου, με θέμα το άνοιγμα των σχολείων. Πρόκειται για βασικό παράγοντα εκτόνωσης της κοινωνικής πίεσης και έναν δείκτη επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας. Ωστόσο, πάλι συζητείται χωρίς κανένα μέτρο που να αφορά αυτά καθ’ εαυτά τα σχολεία και τους όρους λειτουργίας τους.

Μόνο μέτρα γενικού χαρακτήρα που εξειδικεύονται για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παράλληλα, αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά η άνιση διαχείριση αυτής της κρίσης. Από τη μια, το ρίσκο σχετικά με την αποτελεσματική (ή όχι) χρήση των self tests και το ζήτημα της ασφάλειας μεταφέρεται πάλι στην ατομική ή μάλλον στην οικογενειακή ευθύνη και μαζί στην ευθύνη του εκπαιδευτικού. Από την άλλη, η κυβέρνηση μπορεί να διαφημίζει τις πρωτοβουλίες διαχείρισης και παράλληλα το success story που προϋποθέτει ανοιχτά σχολεία. Ακόμη και όπως όπως.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό με τα περισσεύματα δόσεων, το πρώτο φιάσκο ήδη έγινε. Αν και στα σχολεία εστάλη η εγκύκλιος στις 26, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν σχετικώς τη Δευτέρα, οπότε και έληγε η προθεσμία. Είναι εμφανής η πρεμούρα. Προφανώς θα δοθεί παράταση, αλλά το υπουργείο φιλοδοξεί ότι μέχρι τις 5 Απριλίου:

● Θα δημιουργηθούν επιτροπές, θα συγκεντρωθούν στοιχεία, θα καταρτιστούν κατάλογοι, θα ετοιμαστούν μηχανισμοί καθημερινής επικαιροποίησης αυτών (ήδη εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) και ανάλογα με τα αποθέματα των εμβολίων θα καλούνται εκπαιδευτικοί για εμβολιασμό. Αν όλα αυτά δεν προλάβουν να ετοιμαστούν, η φιλοδοξία του υπουργείου παραμένει ίδια. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία» είπε η κ. Κεραμέως. Πράγματι. Είπε και ότι παρουσίασε ένα πλήρες σχέδιο στην επιτροπή. Ναι, με τα τεστ και τα αδιάθετα εμβόλια. Και το χαρακτήρισε πλήρες.

Σίγουρα, τα σχολεία πρέπει ν’ ανοίξουν. Με σοβαρότητα, όμως. Οχι πάλι στα τυφλά ή με τσιγκούνικα μέτρα. Δεν μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει γίνει αντιληπτή στην κυβέρνηση η σοβαρότητα της διά ζώσης εκπαίδευσης αλλά και της προστασίας αυτής. Διεθνείς εκπαιδευτικοί φορείς και η Unesco αρχίζουν να πιέζουν για την εκπαίδευση στην τάξη. Οχι αδίκως. Είναι αναντικατάστατη και αυτή η πανδημία, όσο κι αν χαρακτηρίστηκε από την τηλεκπαίδευση, ανέδειξε την πολύτιμη συναναστροφή των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, ανάμεσα σε άλλα, την περίοδο αυτή:

■ Αναδεικνύεται η σημασία των εκπαιδευτικών και των σχολείων για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική μάθηση των μαθητών.

■ Υπάρχει ισχυρή απόρριψη επιχειρημάτων του τύπου ότι «η πανδημία COVID-19 έχει δείξει πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντικατασταθούν από τη διαδικτυακή μάθηση».

■ Οι περισσότεροι γονείς έχουν νέο σεβασμό για αυτό που κάνουν οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους και, ακόμη και αν τους αρέσει η ευελιξία, οι περισσότεροι μαθητές συνειδητοποιούν ότι χάνουν να αλληλεπιδρούν με τους συμμαθητές τους και να μαθαίνουν στα σχολεία.

■ Τα μαθήματα με μαθητές από μικτό κοινωνικό υπόβαθρο και με μικτές ικανότητες έχουν συνολικά θετική επίδραση στο επίτευγμα των μαθητών.

■ Οι υπερβολικές γραμματειακές (διοικητικές) ευθύνες για τους εκπαιδευτικούς υπονομεύουν τη μάθηση των μαθητών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αριστα με τόνο ο παραλογισμός να αυξάνονται οι μαθητές ανά τάξη
Την ώρα που ξεχειλίζει η αγανάκτηση εκπαιδευτικών και γονιών -εν μέσω έξαρσης της πανδημίας- ζητώντας ολιγομελή τμήματα, η Κεραμέως κάνει συμπτυξεις.
Αριστα με τόνο ο παραλογισμός να αυξάνονται οι μαθητές ανά τάξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστροφή στη θολή κανονικότητα και για Δημοτικά και νηπιαγωγεία
Αόριστες απαντήσεις του υπουργείου στα αγωνιώδη ερωτήματα των γονιών για την κοινωνική αποστασιοποίηση, χωροταξία και καθαριότητα.
Επιστροφή στη θολή κανονικότητα και για Δημοτικά και νηπιαγωγεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγιασμός... με την απειλή της απουσίας
Εκφοβισμός για τους μαθητές στα σχολεία τα οποία ελέγχει απολύτως, οδηγίες για το θεαθήναι στα αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας λίγο πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Αγιασμός... με την απειλή της απουσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκπαιδευτικοί και μαθητές στο «κόσκινο» της «ελληνικής PISA»
Σε μηχανισμό «παρακυβέρνησης» της εκπαιδευτικής διαδικασίας μπορεί να εξελιχθούν οι εξετάσεις για τους μαθητές της Στ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου που καθιερώνονται με το νομοσχέδιο Κεραμέως για την...
Εκπαιδευτικοί και μαθητές στο «κόσκινο» της «ελληνικής PISA»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τιμωρίες για εκπαιδευτικούς και σχολεία, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στους διευθυντές
Με αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις, που περιορίζουν ακόμη περισσότερο εκπαιδευτικούς και σχολεία, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση.
Τιμωρίες για εκπαιδευτικούς και σχολεία, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στους διευθυντές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εμβολιασμένοι τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς αλλά η κυβέρνηση μελετά την υποχρεωτικότητα
Την ένταξη των εκπαιδευτικών στο σύστημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού –λέει ότι– μελετά η κυβέρνηση αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζει το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του κλάδου, ο οποίος, σημειωτέον, εξαρχής είχε...
Εμβολιασμένοι τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς αλλά η κυβέρνηση μελετά την υποχρεωτικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας