• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.8°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.6°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.3°C / 11.2°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.5°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 4.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  4 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.6°C
  0 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.8°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.7°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  95%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 12.0°C
  3 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιέσεις στον πρύτανη να βάλει ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιο

 • A-
 • A+
Η υπουργός Παιδείας, ως μη όφειλε, τον προέτρεψε να επικοινωνήσει απευθείας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δίνοντάς του, μάλιστα, το προσωπικό τηλέφωνο του κ. Χρυσοχοΐδη! ● Αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα και προκαταρκτική εξέταση του πρύτανη, ο οποίος συγκάλεσε εκτάκτως το πρυτανικό συμβούλιο του ιδρύματος.

Σε μια (αντι)θεσμική παρέμβαση, πρωτοφανή στα ακαδημαϊκά και πολιτικά χρονικά, τουλάχιστον στα χρόνια της μεταπολίτευσης, προέβη η υπουργός Παιδείας. Με αφορμή φοιτητική κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ξεκίνησε Δευτέρα πρωί, η κ. Κεραμέως, το βράδυ της ίδιας ημέρας, επικοινώνησε με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και, ως μη όφειλε, τον προέτρεψε να επικοινωνήσει απευθείας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δίνοντάς του, μάλιστα, τον αριθμό του προσωπικού τηλεφώνου του κ. Χρυσοχοΐδη!

Στον ίδιο κλοιό πίεσης, από χθες το πρωί, όλος ο αστυνομικός μηχανισμός Ιωαννίνων και συμπρωτευούσης. Υστερα από μια σειρά τηλεφωνημάτων, από αστυνομικούς παράγοντες ακόμα και της Θεσσαλονίκης, έγινε αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα και διεξήχθη προκαταρκτική εξέταση του πρύτανη.

Χθες το μεσημέρι, ο κ. Αλμπάνης κλήθηκε να καταθέσει στην Ασφάλεια Ιωαννίνων για τις συνθήκες και την εξέλιξη της κατάληψης. «Οχι» ήταν η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις περί φθορών, παρεμπόδισης και άλλων τυχόν προβλημάτων (παραβίαση θυρών, απειλή εργαζομένων κ.ά.) εξαιτίας της κατάληψης, για την οποία, επίσης, ρωτήθηκε αν γίνεται από φοιτητές και ποια είναι τα αιτήματά τους.

«Οχι» απάντησε και όταν του τηλεφώνησαν, από νωρίς, ο αρχηγός της Αστυνομίας στα Ιωάννινα, ο υποδιευθυντής της τοπικής Ασφάλειας, ακόμα και ένας στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. από τη Θεσσαλονίκη.

«Οχι» είναι η απάντηση που έδωσαν τόσο το πρυτανικό συμβούλιο όσο και σύσσωμη η σύγκλητος του ιδρύματος -που συνεκλήθησαν εκτάκτως- στην αστυνομική ή οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακή παρέμβαση.

Το πρώτο «όχι» δόθηκε στην υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δέχτηκε το αναπάντεχο τηλεφώνημα γύρω στις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας. Αφού πρώτα ρωτήθηκε για την κατάληψη, μετά άκουσε την κ. Κεραμέως να του δίνει τον αριθμό του Μ. Χρυσοχοΐδη, προτρέποντάς τον να επικοινωνήσει μαζί του!

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ​

Ο κ. Αλμπάνης περιορίστηκε να επισημάνει πως δεν έχει σημειωθεί καμιά φθορά ή παρεμπόδιση ή απειλή ή οτιδήποτε που να δικαιολογεί αστυνομική παρέμβαση. Αμέσως μετά, όμως, ο κ. Αλμπάνης συγκάλεσε εκτάκτως το πρυτανικό συμβούλιο του ιδρύματος και ενημέρωσε για την αδιανόητη, παραθεσμική ενέργεια της κ. Κεραμέως που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας.

Χωρίς να έχει κανένα εκ νόμου σχετικό δικαίωμα, η υπουργός Παιδείας όχι μόνον παρενέβη αυτοπροσώπως (!) σε εσωτερικό ζήτημα του Πανεπιστημίου, αλλά και προέτρεψε τον πρύτανη να ζητήσει αστυνομική παρέμβαση στο ίδρυμα, αυτοπροσώπως (!) κι εκείνος, από τον υπουργό της Αστυνομίας (πόσα θαυμαστικά;) Καμία θεσμική ή πολιτική αξία δεν στέκεται ικανή να συγκρατήσει τέτοια αλαζονεία.

Η κυβέρνηση δεν ορρωδεί προ ουδενός και δεν το κρύβει. Με προκλητική ασέβεια στους θεσμούς (και τα όργανά τους), με απόλυτη αδιαφορία για τη λειτουργία τους και φυσικά με το απαραίτητο πολιτικό θράσος, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει βρόμικα πολιτικά παιχνίδια.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφεύγει να επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και διαψεύδει την παρέμβαση Κεραμέως. «Ουδέν σχόλιον» είναι η χαρακτηριστική απάντηση σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.».

Χαρακτηριστικότερη, όμως, είναι η δήλωσή του: «Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει αποφασίσει να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες ώστε όσα προβλήματα προκύπτουν από την κινητοποίηση των φοιτητών στην κατάληψη της πρυτανείας να επιλυθούν με διάλογο, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση της αστυνομίας. Αυτό άλλωστε, απαιτεί το άνοιγμα του Πανεπιστημίου και η ομαλή ολοκλήρωση του σπουδών των φοιτητών».

Το ίδιο ξεκάθαρη είναι και η απόφαση που έλαβε η σύγκλητος του ιδρύματος: «Διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας με το πρόσχημα της αντιμετώπισης φθοράς ή επεισοδίων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα».

Στην ίδια απόφαση σημειώνεται πως «τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
Τακτική υποχώρηση από την κυβέρνηση, συνεχίζεται ο αναβρασμός στα ΑΕΙ, καθώς οι αντιδράσεις αφορούν και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που επηρεάζει αυτόματα το μέλλον δεκάδων τμημάτων, ακόμα και...
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
Η υπουργός Παιδείας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των τηλεφωνημάτων σε πρυτάνεις για να λύσουν τις καταλήψεις με τη βοήθεια του Μ. Χρυσοχοΐδη ● Η ίδια τακτική με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο...
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΕΛ.ΑΣ. εφορμά στα ΑΕΙ χωρίς την έγκριση των πρυτάνεων
Τη δημιουργία σωμάτων ασφαλείας εντός πανεπιστημίων με αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκρισης, προβλέπει ν/σ των Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως. Aγνοήθηκαν οι αντιρρήσεις πανεπιστημιακών στον κατ’ επίφασιν διάλογο.
Η ΕΛ.ΑΣ. εφορμά στα ΑΕΙ χωρίς την έγκριση των πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφωνίες με αντεπιχειρήματα
Είτε με σκληρή κριτική είτε με τεκμηριωμένες προτάσεις, ιδρύματα και σύλλογοι μελών ΔΕΠ απαντούν στην ανοιχτή επιστολή της υπουργού Παιδείας με τα 22 σημεία αλλαγών που προτίθεται να συμπεριλάβει στον υπό...
Διαφωνίες με αντεπιχειρήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναδιάταξη δυνάμεων στα ΑΕΙ
Οι πρυτανικές εκλογές, που ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019, δείχνουν τάση μεταστροφής από την καχυποψία προς την αποδοχή των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Στα ιδρύματα...
Αναδιάταξη δυνάμεων στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρυτανικές εκλογές με φόντο τις συγχωνεύσεις
Αν και μοιάζει να κυλούν χωρίς εντάσεις, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτάνεων σε πέντε ΑΕΙ είναι έντονα φορτισμένες με το προωθούμενο σχέδιο για τις συγχωνεύσεις πανεπι­στη­μιακών Ιδρυμάτων με ΤΕΙ ●...
Πρυτανικές εκλογές με φόντο τις συγχωνεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας