Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.0°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.0°C
  1 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.6°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  4 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 16.1°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  22%
Αρνείται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αστυνομική επέμβαση για την κατάληψη στην Πρυτανεία

Αρνείται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αστυνομική επέμβαση για την κατάληψη στην Πρυτανεία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε κατάληψη παραμένει από χθες η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από φοιτητές που διαμαρτύρονται στο νόμο Κεραμέως με τους συγκεντρωμένους να εκφράζουν φόβους για επικειμένη επιχείρηση εκκένωσης.

Οι πρυτανικές αρχές δέχτηκαν χθες βράδυ διάφορες οχλήσεις τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από τις αστυνομικές αρχές για να συμφωνήσουν με την παρουσία της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο αλλά αρνήθηκαν, καθώς δεν έχουν αναφερθεί φθορές, παρεμπόδιση ή κάποιος λόγος που να επιτρέπει κάτι τέτοιο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα typos-i.gr, ο ίδιος πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δέχτηκε τηλεφώνημα από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την κατάληψη αλλά και την «παραίνεση» να επικοινωνήσει με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάτι που δεν έκανε, αντιτείνοντας ότι δεν επιθυμεί επέμβαση της αστυνομίας. Η ιστοσελίδα αναφέρει πως έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για την οποία ειδοποιήθηκε ο πρύτανης νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Επίσης, σε χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση σύσσωμη η Σύγκλητος του ιδρύματος εξέφρασε τη διαφωνία της σε οποιαδήποτε επέμβαση της αστυνομίας. Άλλωστε, τόσο η Σύγκλητος όσο και ο κ. Αλμπάνης είχαν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου νόμου και σίγουρα στην ίδρυση ειδικού σώματος στα ΑΕΙ, πριν αυτός ψηφιστεί.

Στην νέα απόφασή της η Σύγκλητος συμφωνεί με τα περισσότερα αιτήματα των φοιτητών, καθώς ευθυγραμμίζονται με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου, και διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας με το πρόσχημα της αντιμετώπισης φθοράς ή επεισοδίων.

Η απόφαση της Συγκλήτου

 

1.    Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1102/2-3-2021Συνεδρία της, επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε αναγκαία την άμεση έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων,τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν με την παρουσία των φοιτητών.

Προς τούτο, προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του  προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapidtest) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση.Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματοςγια να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του. 

Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος.Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι στη διάθεσή της για κάθε σχετική συνδρομή με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

2.    Σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι: 

 • α) Τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και γι αυτό μας βρίσκουν σύμφωνους.
 • β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο. 
 • γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας με το πρόσχημα της αντιμετώπισης φθοράς ή επεισοδίων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα. 

Σε κινητοποίηση καλούν οι φοιτητές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτανικές επαφές είχαν συζητήσεις και με τους καταληψίες, που σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «προσπάθεια τρομοκρατίας και καταστολής του δίκαιου και αναγκαίου αγώνα μας. Η εναντίωση μας στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, πού γίνεται ξεκάθαρη μέσω της κατάληψης πρυτανείας που πραγματοποιούμε, μας έφερε αντιμέτωπα με τις χουντικές πρακτικές του κράτους.

»Μέσα στις επόμενες ώρες, έχουν αφήσει να εννοηθεί πώς θα εισβάλουν στο πανεπιστήμιο και θα επιχειρήσουν να σπάσουν την κατάληψη μας. Όλα γνωρίζουμε τις βίαιες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει συστηματικά (ήδη) απέναντι σε άτομα που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια τους, όπως για παράδειγμα τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο ΑΠΘ».

Γι' αυτούς τους λόγους η Συνέλευση Κατάληψης της Πρυτανείας απευθύνει κάλεσμα για στήριξη από την τοπική κοινωνία, όπως και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου, ο οποίος καλεί σε κινητοποίηση στο μεταβατικό κτίριο του πανεπιστημίου σχολιάζοντας πως δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, αλλά για «συνέχεια της επίθεσης και της κατασταλτικής εκστρατείας της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία με την ανοχή – σύμπλευση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων , τσακίζουν με τις πολιτικές τους τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας, των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρώμάτων».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως «η ανελέητη αστυνομική βία ενάντια στους φοιτητές/ριες που θέλουν να ανατρέψουν την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τις διαγραφές, τα δίδακτρα και τα φοιτητοδικεία, είναι η εικόνα από το μέλλον - τουλάχιστον όπως το ονειρεύεται η κυβέρνηση. Θέλουν να δημιουργήσουν πανεπιστήμια - φυλακές, πλήρως ασυνομοκρατούμενα για να εμποδίζουν τις συλλογικές διαδικασίες και οποιασδήποτε μορφής αντιστάσεις στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης».

Τέλος, ο Σύλλογος διαμηνύει πως «φοιτητικοί σύλλογοι, η νεολαία σε όλη τη χώρα, δηλώνουν πως ο αγώνας μας για την ανατροπή του Νόμου Κεραμέως και την υπεράσπιση του Ασύλου θα είναι διαρκής και ανυποχώρητος. Να κάνουμε κουρελόχαρτα τις άθλιες απαγορεύσεις τους. Καλούμε κάθε εστιακό φοιτητή και φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων στην Πανεπιστημιούπολη». 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό κατάληψη οι Πρυτανείες στα Πανεπιστήμια Θράκης και Ιωαννίνων
Υπό κατάληψη τελούν η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από φοιτητές, οι οποίοι μεταξύ άλλων αντιδρούν στον νέο νόμο για την Ανώτατη...
Υπό κατάληψη οι Πρυτανείες στα Πανεπιστήμια Θράκης και Ιωαννίνων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφοροποίηση τριών πρυτάνεων
Διαφορετική θέση από το ψήφισμα της Συγκλήτου έλαβαν οι πρυτάνεις τριών Πανεπιστημίων που μίλησαν για το ρόλο των ΑΕΙ ως χώρων ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Διαφοροποίηση τριών πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πάρτε πίσω τον νόμο Κεραμέως»
Νέα φοιτητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νόμο του υπουργείου Παιδείας για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια μία εβδομάδα μετά την βίαιη αστυνομική επέμβαση για εκκένωση της πρυτανείας.
«Πάρτε πίσω τον νόμο Κεραμέως»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε αμηχανία οι πρυτάνεις
Στήριξη προς τον Ν. Παπαϊωάννου και έντονη κριτική στον Τ. Αλμπάνη από μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων σχετικά με τις φοιτητικές καταλήψεις και τις επεμβάσεις της αστυνομίας.
Σε αμηχανία οι πρυτάνεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας