Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
35.2° 29.1°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
33.9° 25.8°
3 BF
57%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
31°C
34.3° 30.0°
2 BF
44%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
31°C
31.1° 30.9°
2 BF
31%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
29.1° 26.9°
3 BF
61%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
35.0° 25.1°
2 BF
25%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
31.4° 31.4°
2 BF
22%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
34°C
34.1° 34.1°
2 BF
28%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.4° 27.8°
2 BF
48%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 27.9°
1 BF
45%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 26.6°
1 BF
42%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
30.1° 26.7°
1 BF
74%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
0 BF
74%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 30.7°
0 BF
37%
Λαμία
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 27.5°
2 BF
45%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 30.8°
4 BF
30%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
33°C
35.4° 30.0°
3 BF
30%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 26.3°
2 BF
57%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.7° 25.8°
4 BF
80%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
32.7° 32.7°
4 BF
18%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια

«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια. Δεν δήλωσαν απλώς «όχι» στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα ΑΕΙ, αλλά κήρυξαν «την έναρξη ενός αγώνα μακράς πνοής» οι εκπρόσωποι των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από οχτώ ΑΕΙ της χώρας. Εναν αγώνα με προσφυγές στο ΣτΕ, συλλογικές δράσεις, ατομική ευθύνη, με κάθε νόμιμο μέσο αλλά και με συνεχή διάλογο με την κοινωνία.

«Δεν μασάμε τα λόγια μας» τόνισαν στη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ΔΕΠ από τα Πανεπιστήμια Πάντειο, Ιωαννίνων, Πατρών, ΕΜΠ, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής και ΕΚΠΑ. «Και ούτε θα τα μασήσουμε, ό,τι κι αν ακολουθήσει. Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Για τη δραστική μείωση των εισακτέων, η κοινή άποψη συνδέεται με τον σκοπό της εξυπηρέτησης των κολεγίων. Οπως ανέφερε η Ξένια Χρυσοχόου, καθηγήτρια στο Πάντειο και εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης: «Επιχειρείται να μειωθεί η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 20-30.000 νέους, τους οποίους σπρώχνει σε σπουδές κατάρτισης και σε αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά κολέγια».

H πανεπιστημιακή αστυνομία χαρακτηρίστηκε απ' όλους αχρείαστη και προκλητική. «Τα Πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας, οι συγκρούσεις εντός τους είναι μικρότερες από άλλα μέρη της κοινωνίας. Τι θα κάνει ένα αστυνομικό σώμα μέσα εκεί; Επίσης, το νέο πειθαρχικό δίκαιο θα εντείνει τις συγκρούσεις σε μια περίοδο με μεγάλες πιέσεις. Τα άρθρα που προβλέπουν ποινές για παρακώλυση λειτουργίας ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου» δήλωσε η Ξ. Χρυσοχόου.

Οσο για τους «αιώνιους», η κοινή παράμετρος ήταν ότι πρόκειται για παραπλάνηση και ταξική μεταχείριση. Η κ. Χρυσοχόου επισήμανε ότι «το επιχείρημα αναβάθμισης σπουδών είναι σαθρό, γιατί οι νέοι ωθούνται στην κατάρτιση και στα κολέγια όπου δεν υπάρχει αξιολόγηση αλλά εισάγονται με μόνο κριτήριο τη δυνατότητά τους να πληρώσουν». Για τα κολέγια, κοινός τόπος, η παντελής έλλειψη ελέγχου διδασκόντων και προγραμμάτων σπουδών.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της κ. Αντωνίου, καθηγήτριας στο ΠΑΔΑ: «Το σχέδιο είναι να έχουμε λιγότερους φοιτητές και οι υπόλοιποι να γίνουν πελάτες στα κολέγια που πήραν επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ τόσα χρόνια δεν έδιναν επαγγελματικά δικαιώματα στα ΤΕΙ. Ας πάνε στη μητρική χώρα των κολεγίων οι απόφοιτοι και να εγγραφούν στα εκεί Επιμελητήρια, όπου μεταξύ άλλων απαιτείται πενταετής προϋπηρεσία, και μετά ας έρθουν εδώ. Στα κολέγια δεν γίνεται καμία αξιολόγηση. Εμείς εδώ κρινόμαστε συνέχεια και με ανοιχτές διαδικασίες».

Ενδεικτικά παραθέτουμε αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των καθηγητών:

▶ «Νόμοι στο παρελθόν δεν έχουν εφαρμοστεί. Από εμάς και το φοιτητικό κίνημα εξαρτάται το πώς θα προχωρήσουμε» είπε η καθηγήτρια κ. Ζορμπαλά, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την κ. Πουρνάρη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να προσθέτει: «Με βάση τις συνταγματικές αρχές είμαστε υποχρεωμένοι να πραγματοποιούμε αυτοδιοίκηση μέσα από τα θεσμικά μας όργανα».

▶ Την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασε με στοιχεία η Βανέσσα Κατσαρδή, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι παρατηρείται μεγάλη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (EU28) στον αριθμό των φοιτητών (ή σπουδαστών) ανά διδάσκοντα, αναφέροντας ότι για το 2018 ήταν 44,4 έναντι 13,2 του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλαδή σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερη!

Ανέφερε επίσης ότι οι προηγμένες χώρες έχουν επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν συστηματικά στη μόρφωση των πολιτών τους σε ανώτατο επίπεδο. «Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, υπάρχει σαφής υστέρηση της χώρας σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο ποσοστό αποφοίτων σε σχέση με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, παρά τη σταθερή αύξηση» επισήμανε λέγοντας, τέλος, ότι ο φόρτος σπουδών στα ελληνικά ιδρύματα είναι συστηματικά μεγαλύτερος από αυτόν στην Ε.Ε.

▶ Δημήτρης Δαμίγος, ΕΜΠ: «Δεν υπάρχει αστυνομία μέσα στα ιδρύματα στην Ευρώπη. Ανθρωποι που δεν θα 'χουν τελειώσει καμιά σχολή, θα έχουν ανακριτικά καθήκοντα και θα βρεθούν δίπλα με καθηγητές και φοιτητές».

▶ Κώστας Σκορδούλης, ΕΚΠΑ: «Η δική μου σχολή βρίσκεται Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου, το πιο κοντινό πανεπιστημιακό κτίριο στα Εξάρχεια. Δεν είχαμε κανένα περιστατικό βίας, ακόμα και μικροκλοπή, τα τελευταία πολλά χρόνια. (…) Πώς ένας φρουρός με μια εκπαίδευση 3-6 μήνες θα μπορέσει να διαχειριστεί καταστάσεις που γίνονται σε Πανεπιστήμια; Η εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια δεν αποτελεί δείκτη χάους, αλλά είναι ένα ελάχιστο υποπολλαπλάσιο της γενικής εγκληματικότητας. Πιστεύω ότι η προσπάθεια εφαρμογής της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα εντείνει το συγκρουσιακό κλίμα, κοινώς θα φέρει τα “Εξάρχεια” μέσα στα Πανεπιστήμια».

▶ «Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν ότι από 7.295 δημοσιεύσεις το 2004, φτάσαμε στις 11.606 το 2018. Η Ελλάδα παράγει το 1% της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας. Στην Ε.Ε. ξοδεύεται πάνω από 2% ΑΕΠ για την έρευνα. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,01%. Ομως παράγονται σχεδόν 5,4 δημοσιεύσεις για κάθε εκατομμύριο επιδότησης, όταν η Γερμανία λ.χ. για κάθε εκατομμύριο παράγει μόλις 1,1 δημοσίευση. Το 6% των καθηγητών των ελληνικών ΑΕΙ ανήκει στο καλύτερο 2% παγκοσμίως» είπε ο Γιώργος Ψαρράς από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τονίζοντας ότι «η αριστεία δεν επιτυγχάνεται με καταστολή, αλλά με προσωπικό, υποδομές, υποτροφίες, χρηματοδότηση έρευνας».

▶ «Είμαστε 200 μέλη ΔΕΠ στο Πάντειο και αναρωτιέμαι αν υπάρχει δεύτερος πλην του κ. Συρίγου να υποστηρίξει ότι αυτολογοκρινόμαστε λόγω φόβου», δήλωσε ο Δημήτρης Καλτσώνης, με τον Κώστα Δημουλά να προσθέτει: «Αν δεχτούμε ότι ο κύριος Συρίγος έχει ένα κλάσμα δικαίου στην άποψή του, οι κάμερες, οι καταγραφές εικόνας και η παρουσία αστυνομικών, που προτείνει ως λύση, θα περιορίσουν ή θα αυξήσουν την υποτιθέμενη “αυτολογοκρισία”;»

Θεόδωρος Μεταξάς, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά όχι με αστυνομία μέσα στα ιδρύματα. Πειθαρχικό θέμα είναι και η πώληση ναρκωτικών και η αντιγραφή. Το ένα είναι ποινικό, το άλλο λύνεται μέσα στο ίδρυμα. Δεν μπαίνουν όλα στο ίδιο καζάνι».

Σταύρος Καμινάρης, ΠΑΔΑ: «Εμείς, ακόμα κι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Και το υπουργείο δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τις θεσμικές παλινωδίες 15 ετών στην εκπαίδευση, γι' αυτό και οι σημερινές θα έχουν την τύχη πολλών προηγούμενων. Για την επιτήρηση έχουμε στείλει προτάσεις ενώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει ενστάσεις. Θα καταδείξουμε την προβληματικότητα. Είναι η αρχή κι όχι το τέλος του αγώνα. Τα ΑΕΙ δεν είναι κέντρα ανομίας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ