• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 13.4°C
  4 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 2.9°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 11.6°C
  3 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.1°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.3°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 14.2°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.1°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  82%

«Κατά του απελευθερωτικού χαρακτήρα των ΑΕΙ και υπέρ της εμπορευματοποίησης η πανεπιστημιακή αστυνομία»

 • A-
 • A+

«Όχι» στην δημιουργία σωμάτων ασφαλείας εντός πανεπιστημίων και από τους συλλόγους Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα Δ.Σ. αποδοκιμάζουν βαθιά την πρόταση στο νομοσχέδιο των Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως για τη συγκρότηση ειδικών σωμάτων ασφαλείας στα ΑΕΙ με αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκριση, που θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι στο πρυτανικό συμβούλιο.

Επίσης, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «μέσα στις τρέχουσες συνθήκες αποστασιοποίησης και απομόνωσης της κοινωνίας λόγω της πανδημίας επιχειρεί -για ακόμα μία φορά- να επιβάλει το ιδεολογικό της στίγμα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια».

«Τη στιγμή που τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων υπονομεύουν την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού-ερευνητικού έργου κι έχουν προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην επαρκή φύλαξή τους, ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας εκμεταλλευόμενοι προβοκατόρικα τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έσπευσαν να προαναγγείλουν την ίδρυση νέου αστυνομικού σώματος για τα ΑΕΙ.

»Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχεδιάζεται να προσληφθούν γι’ αυτό τον σκοπό άμεσα 1500 περίπου αστυνομικοί, οι οποίοι θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών, θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες. Η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή των αστυνομικών προβλέπεται να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των ΑΕΙ».

Τα Δ.Σ. τονίζουν πως «η αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με εκτιμώμενο κόστος 30 εκ. ευρώ, σχεδιάζεται  από την κυβέρνηση τη στιγμή που:

 • Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο σύνολό της υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση καθώς οι προσλήψεις μελών ΔΕΠ και άλλων κατηγοριών εργαζομένων (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών), εξ ίσου σημαντικών για την εύρρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και την επιτυχή ανταπόκρισή τους στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους υποχρεώσεις, είτε γίνονται με το «σταγονόμετρο», είτε παραπέμπονται διαχρονικά στις καλένδες.
 • Οι ανεπαρκείς υποδομές των νοσοκομείων και η υποστελέχωση στο σύστημα υγείας δείχνουν να αποτελούν παράγοντα-κλειδί στην αδυναμία αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, οδηγώντας καθημερινά σε εκατόμβες νεκρών.
 • Το υποστελεχομένο σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οδηγεί σε τάξεις μέχρι και 30 ατόμων με αποτέλεσμα τηναναστολή λειτουργίας των σχολείων για να αποφευχθεί η διάδοση της COVID-19.

«Επιπρόσθετα, η πρόσφατη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς δείχνει ότι η αύξηση της καταστολής προκαλεί κοινωνική αναταραχή και μειώνει την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Το είδαμε στις ΗΠΑ με το κινημα «Ican’tbreathe», στη Γαλλία με τους εκατοντάδες τραυματίες και στην Ελλάδα με τις -χαρακτηρισμένες από την Ένωση Εισαγγελέων ως αντισυνταγματικές- απαγορεύσεις συναθροίσεων στις επετείους του Πολυτεχνείουκαι της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, οι οποίες στιγματίστηκαν από πολυάριθμες περιπτώσεις αναίτιας άσκησης βίαιης αστυνομικής καταστολής, με μαρτυρίες για περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας και συνακόλουθης καταπάτησης θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση. Όλα αυτά με πρόσχημα την «προστασία» της δημόσιας υγείας» αναφέρει η ανακοίνωση για να προσθέσει τα εξής:

«Ποια όμως η σκοπιμότητα αυτής της κυβερνητικής πρότασης για την ασφάλεια των ΑΕΙ δεδομένου ότι ήδη υπάρχει σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο που αφ’ ενός επιτρέπει την αυτεπάγγελτη επέμβαση δημόσιας δύναμης στα Πανεπιστήμια για περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων ή πράξεων κατά της ζωής (ν. 4485/2017) και αφ’ ετέρου έχει καταργήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο (ν. 4623/2019);

»Η συγκρότηση και δράση σωμάτων ασφαλείας στα ΑΕΙ υπαγόμενων στην Αστυνομία έρχεται μάλλον να διευκολύνει το στρατηγικό σχέδιο εμπορευματοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε χώρους αστυνομοκρατούμενους, περιορίζοντας δραματικά μέσω της ελεγχόμενης πρόσβασης την μακρόχρονη ακαδημαϊκή παράδοση των ανοιχτών προς την κοινωνία αμφιθεάτρων και καταργώντας στην πράξη τον ίδιο τον απελευθερωτικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου για την Κοινωνία. Η συγκρότηση σωμάτων ασφαλείας εντός των πανεπιστημιακών χώρων μαρτυρά για μια ακόμη φορά τον στοχευμένο αυταρχισμό της Πολιτείας.

»Από την άλλη, η τυχόν αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης εκ μέρους των ΑΕΙ καταδεικνύει την ανικανότητά τους να υπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν να αποτελούν φωτεινές νησίδες δημοκρατίας και ελευθερίας. Διότι η κατοχύρωση της ασφάλειας, της δημοκρατίας, της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων είναι αρμοδιότητα και χρέος των Πρυτανικών Αρχών με την υποστήριξη ολόκληρης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ενώ η πολιτεία οφείλει να προσφέρει τη δέουσα οικονομική αρωγή που θα διασφαλίζει αυτό το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ».

«Διαχρονικά τα Πανεπιστήμια αποτελούν όχι μόνο χώρους καλλιέργειας της επιστημονικής γνώσης και του πολιτισμού, αλλά και προπύργια αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αξίες τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρεσβεύει ένας κατασταλτικός θεσμός όπως η Αστυνομία» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΕΛ.ΑΣ. εφορμά στα ΑΕΙ χωρίς την έγκριση των πρυτάνεων
Τη δημιουργία σωμάτων ασφαλείας εντός πανεπιστημίων με αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκρισης, προβλέπει ν/σ των Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως. Aγνοήθηκαν οι αντιρρήσεις πανεπιστημιακών στον κατ’ επίφασιν διάλογο.
Η ΕΛ.ΑΣ. εφορμά στα ΑΕΙ χωρίς την έγκριση των πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Χαστούκι» στον Μητσοτάκη
Τείχος των διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει σώματα ασφαλείας ειδικά για τους πανεπιστημιακούς χώρους.
«Χαστούκι» στον Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νομιμοποιούν τα δοτά Υπηρεσιακά Συμβούλια
Ολοκληρώνει η υπουργός Παιδείας την επίθεση στις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης. Οποιοι «πρόθυμοι» βρεθούν θα μπορούν να αντικαθιστούν τα αιρετά μέλη στα...
Νομιμοποιούν τα δοτά Υπηρεσιακά Συμβούλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυναμώνει το κύμα εναντίωσης στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
Πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές εναντίωσης στην αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με το κείμενο υπογραφών που υπογράφεται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να κοντεύει τις 5.000 υπογραφές.
Δυναμώνει το κύμα εναντίωσης στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΝΚΑ: «Δε γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση»
«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα όπως ανοίξαμε, να ξανακλείσουμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΚΑ, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για τον περιορισμό διασποράς της Covid-19 στα πανεπιστήμια.
ΝΚΑ: «Δε γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αιχμές Φίλη κατά κυβέρνησης για τα περί «τεμπέληδων των διδακτορικών»
Βέλη κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στο χώρο της Παιδείας, με αφορμή τα περί «τεμπέληδων των διδακτορικών», εξαπολύει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Αιχμές Φίλη κατά κυβέρνησης για τα περί «τεμπέληδων των διδακτορικών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας