Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.1°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.3°C / 16.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 21.7°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  4 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.3°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
«Κόβουν» τον δρόμο μαθητών προς τα ΑΕΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κόβουν» τον δρόμο μαθητών προς τα ΑΕΙ

 • A-
 • A+
Τη βάση θα ορίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα. ● Μηχανογραφικό σε δύο φάσεις, με περιορισμένες επιλογές. ● Περικοπή τμημάτων που ιδρύθηκαν την προηγούμενη τετραετία, μέσα από το «Αθηνά 2».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Eλάχιστη βάση εισαγωγής που θα ορίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα και δηλώσεις μηχανογραφικών με περιορισμένο αριθμό επιλογών είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Παιδείας, μέτρα τα οποία αναμένεται να έχουν άμεση ισχύ αφού, όπως δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά την προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν ολοκληρώσει και τις εξετάσεις».

Εγκαταλείπεται, όπως φαίνεται, η θέσπιση μιας οριζόντιας ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια, με την υπουργό να ανακοινώνει χθες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων, ότι το κάθε τμήμα θα ορίζει το ίδιο την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτό, ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το εκάστοτε τμήμα.

Και μπορεί οι μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου να πηγαίνουν στα τυφλά μη γνωρίζοντας ακόμη σε τι ύλη θα εξεταστούν ή αν θα υπάρχει συντελεστής βαρύτητας σε κάποια μαθήματα, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι αυτοί που θα νιώσουν στο πετσί τους τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών εντάσσεται και η διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων η οποία θα γίνεται εφεξής σε δύο φάσεις. Αντίθετα με ό,τι ισχύει σήμερα, που οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών, στη Φάση Α θα συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο με περιορισμένο αριθμό επιλογών (μεταξύ 10 και 20, λένε οι πληροφορίες), θα ακολουθεί η ανακοίνωση των επιτυχόντων και στη συνέχεια, στη Φάση Β, θα συμμετέχουν μόνο οι μη εισαχθέντες κατά την πρώτη φάση, ενώ οι επιλογές τους θα περιορίζονται σε όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις.

Στο όνομα της «ενθάρρυνσης των συνειδητών επιλογών» περιορίζεται, λοιπόν, η δυνατότητα δήλωσης όσων τμημάτων επιθυμεί ο κάθε υποψήφιος, ενώ αν συνυπολογίσουμε και το σχέδιο για περικοπή τμημάτων των ΑΕΙ στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθηνά 2», και άρα ακόμη πιο περιορισμένο αριθμό επιλογών στις δηλώσεις μηχανογραφικών του 2021, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του αριθμού των εισακτέων, οι οποίοι μετατρέπονται αυτομάτως σε πελάτες των προωθημένων ιδιωτικών ΙΕΚ.

Αστυνόμευση

Οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου για την τριτοβάθμια θα ανακοινωθούν στον νέο νόμο-πλαίσιο τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ο οποίος θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, που αναμένεται να κατατεθεί αμέσως μετά τις γιορτές.

Ως προς αυτό το τελευταίο, η υπουργός, κατά την εισήγησή της στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, επέμεινε στη σύσταση ειδικού σώματος ασφαλείας, που θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Αστυνομίας και θα αναφέρεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ θα δραστηριοποιείται όπου και όταν χρειαστεί στο πλαίσιο της «λογικής» (;), όπως δήλωσε η υπουργός. Οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί είναι γνωστές και κυμαίνονται από την πλήρη άρνηση δημιουργίας ενός τέτοιου σώματος μέχρι την άποψη ότι ένα τέτοιο σώμα θα πρέπει να εποπτεύεται από τα ίδια τα ιδρύματα και όχι από την Ελληνική Αστυνομία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η υπουργός έκανε λόγο για ενίσχυση της πανεπιστημιακής φύλαξης, αναφέροντας μάλιστα κονδύλι περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο θα διανεμηθεί στα ΑΕΙ προκειμένου να εγκατασταθούν περιφράξεις, επαρκής φωτισμός, συστήματα επιτήρησης κ.λπ., επέμεινε στη γενικευμένη χρήση καρτών εισόδου, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε χώρους των Πανεπιστημίων.

Ολα τα παραπάνω θα συζητηθούν εκ νέου στη Σύνοδο Πρυτάνεων της Παρασκευής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παιδεία για όλο και... λιγότερους
Νέο εξεταστικό σύστημα, νέα προγράμματα σπουδών, χρηματοδότηση και αξιολόγηση των πανεπιστημίων είναι ορισμένες από τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Παιδεία για όλο και... λιγότερους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
Τη μεγάλη μείωση εισακτέων που φέρνουν οι αλλαγές στον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια επισημαίνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εκφράζοντας και την αντίθεσή της σε μια σειρά ζητήματα που εισάγονται με το...
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
Ποια τα όπλα και καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το επικίνδυνο τρίπτυχο. Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με ποινές κατά φοιτητών.
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως πήρε βαθμούς εξαμήνου
Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έκαναν απολογισμό πεπραγμένων και συζήτησαν για τις 16 αλλαγές σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της υπουργού.
Η Κεραμέως πήρε βαθμούς εξαμήνου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι αλλάζει στις πανελλαδικές
Για τους μαθητές που θα εξεταστούν πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020 δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης ● Δεν θα ισχύσει φέτος η βάση του 10, ενώ δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τον...
Τι αλλάζει στις πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
Σημείο σημείο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να καταργήσει όλα όσα θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εντελώς αιφνιδιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων. Οι πρώτες...
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας