• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 24.7°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 23.9°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 25.5°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 27.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 19.0°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.7°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κόβουν» τον δρόμο μαθητών προς τα ΑΕΙ

 • A-
 • A+
Τη βάση θα ορίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα. ● Μηχανογραφικό σε δύο φάσεις, με περιορισμένες επιλογές. ● Περικοπή τμημάτων που ιδρύθηκαν την προηγούμενη τετραετία, μέσα από το «Αθηνά 2».

Eλάχιστη βάση εισαγωγής που θα ορίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα και δηλώσεις μηχανογραφικών με περιορισμένο αριθμό επιλογών είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Παιδείας, μέτρα τα οποία αναμένεται να έχουν άμεση ισχύ αφού, όπως δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά την προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν ολοκληρώσει και τις εξετάσεις».

Εγκαταλείπεται, όπως φαίνεται, η θέσπιση μιας οριζόντιας ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια, με την υπουργό να ανακοινώνει χθες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων, ότι το κάθε τμήμα θα ορίζει το ίδιο την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτό, ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το εκάστοτε τμήμα.

Και μπορεί οι μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου να πηγαίνουν στα τυφλά μη γνωρίζοντας ακόμη σε τι ύλη θα εξεταστούν ή αν θα υπάρχει συντελεστής βαρύτητας σε κάποια μαθήματα, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι αυτοί που θα νιώσουν στο πετσί τους τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών εντάσσεται και η διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων η οποία θα γίνεται εφεξής σε δύο φάσεις. Αντίθετα με ό,τι ισχύει σήμερα, που οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών, στη Φάση Α θα συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο με περιορισμένο αριθμό επιλογών (μεταξύ 10 και 20, λένε οι πληροφορίες), θα ακολουθεί η ανακοίνωση των επιτυχόντων και στη συνέχεια, στη Φάση Β, θα συμμετέχουν μόνο οι μη εισαχθέντες κατά την πρώτη φάση, ενώ οι επιλογές τους θα περιορίζονται σε όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις.

Στο όνομα της «ενθάρρυνσης των συνειδητών επιλογών» περιορίζεται, λοιπόν, η δυνατότητα δήλωσης όσων τμημάτων επιθυμεί ο κάθε υποψήφιος, ενώ αν συνυπολογίσουμε και το σχέδιο για περικοπή τμημάτων των ΑΕΙ στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθηνά 2», και άρα ακόμη πιο περιορισμένο αριθμό επιλογών στις δηλώσεις μηχανογραφικών του 2021, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του αριθμού των εισακτέων, οι οποίοι μετατρέπονται αυτομάτως σε πελάτες των προωθημένων ιδιωτικών ΙΕΚ.

Αστυνόμευση

Οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου για την τριτοβάθμια θα ανακοινωθούν στον νέο νόμο-πλαίσιο τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ο οποίος θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, που αναμένεται να κατατεθεί αμέσως μετά τις γιορτές.

Ως προς αυτό το τελευταίο, η υπουργός, κατά την εισήγησή της στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, επέμεινε στη σύσταση ειδικού σώματος ασφαλείας, που θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Αστυνομίας και θα αναφέρεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ θα δραστηριοποιείται όπου και όταν χρειαστεί στο πλαίσιο της «λογικής» (;), όπως δήλωσε η υπουργός. Οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί είναι γνωστές και κυμαίνονται από την πλήρη άρνηση δημιουργίας ενός τέτοιου σώματος μέχρι την άποψη ότι ένα τέτοιο σώμα θα πρέπει να εποπτεύεται από τα ίδια τα ιδρύματα και όχι από την Ελληνική Αστυνομία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η υπουργός έκανε λόγο για ενίσχυση της πανεπιστημιακής φύλαξης, αναφέροντας μάλιστα κονδύλι περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο θα διανεμηθεί στα ΑΕΙ προκειμένου να εγκατασταθούν περιφράξεις, επαρκής φωτισμός, συστήματα επιτήρησης κ.λπ., επέμεινε στη γενικευμένη χρήση καρτών εισόδου, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε χώρους των Πανεπιστημίων.

Ολα τα παραπάνω θα συζητηθούν εκ νέου στη Σύνοδο Πρυτάνεων της Παρασκευής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παιδεία για όλο και... λιγότερους
Νέο εξεταστικό σύστημα, νέα προγράμματα σπουδών, χρηματοδότηση και αξιολόγηση των πανεπιστημίων είναι ορισμένες από τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Παιδεία για όλο και... λιγότερους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)
Με ένα σύντομης διάρκειας βίντεο, καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι και λέκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαμαρτύρονται για τον επερχόμενο νέο «νόμο - πλαίσιο» των ΑΕΙ.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδομούν τον νόμο Κεραμέως (Βίντεο)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως
Οι πρυτάνεις αρνούνται κατηγορηματικά τη συνδιοίκηση με τα Συμβούλια Ιδρύματος. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας ● Βέλη ακόμα και από Διαμαντοπούλου κατά του νόμου!
Πρυτανικό «όχι» στην Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γνωμοδότηση-κόλαφος για τον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
Κρίσιμα ζητήματα συμβατότητας του νομοσχεδίου με την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, προβλήματα διαφάνειας, νομιμοποίησης των οργάνων, διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, συνταγματολόγοι την άποψη των οποίων ζήτησε η ΠΟΣΔΕΠ.
Γνωμοδότηση-κόλαφος για τον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ στα... μέτρα της εποχής
Η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως θα παρουσιάσει σήμερα στους πρυτάνεις τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, που δεν φαίνεται να είναι τόσο ριζικές όσο οι αρχικές εξαγγελίες.
Νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ στα... μέτρα της εποχής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας