Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσεκούρι στα κονδύλια για τα Πανεπιστήμια

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσεκούρι στα κονδύλια για τα Πανεπιστήμια

  • A-
  • A+
Ασαφείς πληροφορίες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. ● Μόνο στο ΑΠΘ «ψαλίδισαν» 4 εκατ. ευρώ. ● Το πιο «ριγμένο» απ’ όλα φαίνεται να είναι το ιστορικότερο, πλέον, και μεγαλύτερο Ιδρυμα της χώρας, το ΕΚΠΑ.

Σοκαρισμένη είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα από τη δραματική μείωση της τακτικής χρηματοδότησης που επεφύλασσε η χθεσινή ανακοίνωση της κατανομής των κονδυλίων ανά Ιδρυμα. Με μειώσεις που κυμαίνονται από αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως 4,5 εκατ. (!) σε σχέση με την περσινή επιχορήγηση, οι διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι πρόκειται για το σύνολο της χρηματοδότησης.

Πολλοί νόμισαν ότι άρχισε έναν χρόνο νωρίτερα η εφαρμογή του νέου συστήματος που αρχικά δίνει το 80% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και αργότερα το 20% αν και εφόσον ικανοποιηθούν τα ποιοτικά κριτήρια που ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί. Παρά το μακρύ γαϊτανάκι επαφών που παίχτηκε όλη μέρα, χθες, το υπουργείο δεν βρήκε λόγο να προβεί σε επίσημες διευκρινίσεις.

Το βέβαιο πάντως είναι πως όταν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε το νέο, αυστηρότερο σύστημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ (πέρυσι) είχε σαφώς επισημάνει πως θα ισχύσει από το 2022. Κι όμως, μέχρι αργά χθες το βράδυ κυκλοφορούσαν φήμες, διαρροές και ασαφείς πληροφορίες για άμεση ισχύ του 80-20, οι οποίες προφανώς προκλήθηκαν από τη μεγάλη δυσαρέσκεια των Ιδρυμάτων αλλά και τροφοδοτούνταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μη δυναμιτιστεί περισσότερο το κλίμα.

Αντιρρήσεις

Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και τα πιο ευνοημένα Πανεπιστήμια έχουν έντονες αντιρρήσεις με το εγκριθέν ποσό, λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο και που έχουν εκτοξεύσει τις δαπάνες σε ύψη δυσθεώρητα. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, πιο «ριγμένο" απ’ όλα φαίνεται να είναι το ιστορικότερο, πλέον, και μεγαλύτερο Ιδρυμα της χώρας, το ΕΚΠΑ. Αν και το υπουργείο δεν έχει δημοσιοποιήσει τον αλγόριθμο βάσει του οποίου προέκυψαν τα ποσά της κατανομής, πολλά στοιχεία δίνουν σαφή εικόνα.

Το ΑΠΘ, που μέχρι πέρυσι θεωρούνταν το μεγαλύτερο (σε φοιτητικό πληθυσμό και αριθμό τμημάτων) Ιδρυμα, φέτος πήρε περίπου 12,5 εκατ. ευρώ (12.522.199). Το ΕΚΠΑ, το οποίο ήταν δεύτερο σε μέγεθος αλλά φέτος μετά τις συνενώσεις έγινε πρώτο, παίρνει 9,7 εκατ. ευρώ. Το χαρακτηριστικότερο είναι πως το ΑΠΘ πέρυσι και πρόπερσι είχε πάρει περίπου 16 εκατ. ευρώ, τέσσερα εκατ. περισσότερα! Είναι το πιο ευνοημένο φέτος σε σχέση με τα υπόλοιπα, αλλά και με τη μεγαλύτερη μείωση.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ, αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι είχε πάρει πέρυσι, αρκεί το δεδομένο πως έχει πολύ περισσότερο πληθυσμό να εξυπηρετήσει και πολύ περισσότερες δαπάνες να καλύψει. Είναι χαρακτηριστική η αγωνιώδης επισήμανση από εκπροσώπους διοικήσεων: «Δεν είναι μόνον οι υπάρχουσες ελλείψεις και τα μεγάλα έκτακτα έξοδα λόγω πανδημίας. Είναι και τα λιγότερα έσοδα που εξασφαλίζουν τα Ιδρύματα λόγω της γενικότερης ύφεσης. Με κόπο θα πάρουμε –αν τα καταφέρουμε– έσοδα από κυλικεία και εστίες».

Για «οικονομική ασφυξία» μιλάει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπύρας, αφού από 8,7 εκατ. ευρώ που πήρε πέρυσι, φέτος επιχορηγήθηκε με 7,2 εκατ. ευρώ. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του δήλωσε πως «η Πολιτεία θα πρέπει να τοποθετηθεί. Τι πανεπιστήμια θέλει; Στα χαρτιά ή σοβαρά;» Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η παρούσα κατάσταση με τις υπέρογκες ανάγκες είναι αποτέλεσμα κατά έναν μεγάλο βαθμό της «επίθεσης» –όπως τονίζει– που δέχτηκαν πολλά πανεπιστήμια από την προηγούμενη ηγεσία με τις βίαιες σε πολλές περιπτώσεις συνενώσεις με ΤΕΙ.

Αλλα πανεπιστήμια

Στα πολυπληθέστερα πανεπιστήμια μαζί με το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το Πατρών, εντάσσονται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Θεσσαλίας. Το Ιωαννίνων έλαβε φέτος 4.488.572 ευρώ, σχεδόν 400.000 ευρώ λιγότερα, για την ακρίβεια 390.000. Το Θεσσαλίας επίσης λιγότερα, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό το μέγεθος της διαφοράς.

Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα, το ιστορικό ΕΜΠ ήδη έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό. Αναρωτιέται πώς θα τα βγάλει πέρα με 3,1 εκατ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά χαμηλό ποσό χρηματοδότησης. Υπάρχουν και Ιδρύματα που καλούνται να λειτουργήσουν με 1 και 1,5 εκατ. ευρώ. Αδύνατον, αναφωνούν όλοι.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο από την υπουργό Παιδείας και αυτομάτως θα τεθεί σε δεκαπενθήμερη διαβούλευση.
Μέσω αξιολόγησης η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Χαστούκι» στον Μητσοτάκη
Τείχος των διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει σώματα ασφαλείας ειδικά για τους πανεπιστημιακούς χώρους.
«Χαστούκι» στον Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαράζ μέτρων για την αυστηρή αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
Πλούσιο το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να «προστατεύσει» τα Πανεπιστήμια από τον αριστερό «φασισμό» και το αριστερό «παρακράτος».
Μπαράζ μέτρων για την αυστηρή αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χρηματοδότηση-τιμωρία της κυβέρνησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα
Ανακοινώθηκε η κατανομή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ υπό τους νέους, αυστηρότερους όρους που υπαγορεύει ο νέος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση: το 80% της τακτικής επιχορήγησης καθορίζεται βάσει αντικειμενικών...
Χρηματοδότηση-τιμωρία της κυβέρνησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναγνώριση των κολεγίων δια της πλαγίας
Το υπουργείο Παιδείας απελευθερώνει πλήρως τη δυνατότητα κατάληψης μιας θέσης στο Δημόσιο, βάζοντας από την... πόρτα πλέον τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε φύσης ιδιωτικά κολέγια.
Αναγνώριση των κολεγίων δια της πλαγίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας