• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.4°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.7°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.1°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.1°C
  3 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.1°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.6°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 13.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.9°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 19.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.8°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  85%

Κορυδαλλός, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στη θολή κανονικότητα και για Δημοτικά και νηπιαγωγεία

 • A-
 • A+

Με οδηγό πάλι την ανασφάλεια, χθες δόθηκε το πράσινο φως να ανοίξουν και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας (Δημοτικά, νηπιαγωγεία) αλλά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Από την 1η ώς τις 26 Ιουνίου (αντί στις 15, όπως κάθε χρόνο). Χωρίς νέες σαφέστερες απαντήσεις, χωρίς εξηγήσεις για το δύσκολο εγχείρημα της επαναφοράς νηπίων στο σχολείο αλλά σίγουρα με τη σκέψη στον ισχυρό δισταγμό πολλών, μα πολλών γονέων να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο προκειμένου να εκπαιδευτούν στη νέα κανονικότητα.

● Πώς θα εξασφαλιστούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις μικρότερες ηλικίες, ρωτήθηκε χθες η κ. Κεραμέως. «Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ οι οποίες θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές», ξεχωριστές για την κάθε μια, όπως τόνισε.

● Και τι θα γίνει στους βρεφονηπιακούς και στα νηπιαγωγεία, όπου δεν υπάρχουν θρανία και οι ηλικίες είναι πολύ μικρές για να τηρούνται οι αποστάσεις; «Η επιτροπή των ειδικών εστίασε πάρα πολύ στο γεγονός ότι στις μικρές ηλικίες δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο μικρό μέγεθος της ομάδας, παρά στην απόσταση», είπε η υπουργός και για να πείσει επισήμανε ότι ακόμα και τα μικρά παιδιά έχουν καταλάβει και υπακούν! Στο σημείο αυτό πέταξε σωσίβιο ο υπουργός Εσωτερικών λέγοντας το αλάνθαστο επικοινωνιακό επιχείρημα: «Είναι προφανές ότι η επιτροπή των ειδικών έχει πάρει υπόψη της τις ιδιομορφίες που αφορούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, τα οποία προφανώς δεν μπορούν εξίσου πειθαρχημένα με τα μεγαλύτερα παιδιά να λειτουργήσουν σε σχολικό περιβάλλον».

Για τα χωροταξικά, οι απαντήσεις παραμένουν ίδιες. Μέχρι 15 μαθητές και σε απόσταση μέχρι ενάμισι μέτρο. Αν δεν μπορούν να τηρηθούν αυτές οι προδιαγραφές, τότε «προφανώς θα πάμε σε μικρότερα τμήματα». Για δε το προσωπικό καθαριότητας, ζήτημα αφενός κρίσιμο γιατί πρόκειται για πολύ μικρές ηλικίες και αφετέρου προβληματικό καθώς έχει ήδη γίνει πλήρης επιστράτευση για την κάλυψη των αναγκών στην β/θμια, οι απαντήσεις ήταν και πάλι ανεπαρκείς. Η μεν κ. Κεραμέως μίλησε για τη –γνωστή– δυνατότητα να προσφέρονται υπηρεσίες και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρέπεμψε στα «νομοθετικά και οικονομικά εργαλεία» που έχουν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικά ανέφερε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 15 εκατ. ευρω και τη νέα έκτακτη που επίκειται αυτή την εβδομάδα, ύψους 75 εκατ. ευρώ σε όλους τους δήμους. Κανείς δεν απάντησε πόσες φορές θα καθαρίζονται οι τουαλέτες, αν θα υπάρχει διαρκής παρουσία σε αυτά τα σημεία.

Κατά τ’ άλλα, υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι τα παιδιά θα πάνε σχολείο γιατί, όπως είπε η υπουργός, «δεν υπάρχει επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία. Είναι σημαντικό για την επαναφορά στη νέα κανονικότητα τα παιδιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο. Είναι πολύ πιο ασφαλή στο σχολείο απ’ ό,τι είναι στις πλατείες, στις γειτονιές, χωρίς κανόνες, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα».

Για τους εκπαιδευτικούς το διδακτικό έτος λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαοτικό σχέδιο για επιστροφή στις τάξεις
Διαρκής σύγχυση στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιστροφή στα σχολεία, αλλά και την ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση.
Χαοτικό σχέδιο για επιστροφή στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μέσα στο lockdown
Αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων της γενικής εκπαίδευσης όλης της χώρας. Φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα είναι σε αναστολή λειτουργίας για το ίδιο διάστημα και θα λειτουργούν...
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μέσα στο lockdown
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
Δύο ήταν οι μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν κινήματα, αυτές του 1990 και του 1999 που έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αποφάσεις της Νίκης Κεραμέως σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αριστα με τόνο ο παραλογισμός να αυξάνονται οι μαθητές ανά τάξη
Την ώρα που ξεχειλίζει η αγανάκτηση εκπαιδευτικών και γονιών -εν μέσω έξαρσης της πανδημίας- ζητώντας ολιγομελή τμήματα, η Κεραμέως κάνει συμπτυξεις.
Αριστα με τόνο ο παραλογισμός να αυξάνονται οι μαθητές ανά τάξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οργή και κινητοποιήσεις για τις ρυθμίσεις της Κεραμέως
Την ακαριαία και εκρηκτική αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας προκάλεσε η ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου-οδοστρωτήρα για όλες τις βαθμίδες.
Οργή και κινητοποιήσεις για τις ρυθμίσεις της Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας