• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 36.5°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 34.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 32.6°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 31.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.5°C / 35.5°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 35.4°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  0 BF
  29%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξαφανίζουν 1.000 τμήματα από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

 • A-
 • A+
Περικοπές σε εκατοντάδες θέσεις δασκάλων - νηπιαγωγών και αλλαγή σχολείου για μαθητές φέρνει το άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως, με το οποίο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και μάλιστα σε καιρούς πανδημίας.

Oπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας έφερε για ψήφιση ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο, αν ψηφιστεί από τη Βουλή και εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβρη, θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των τμημάτων και θα σβήσει από τον εκπαιδευτικό χάρτη πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Το άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει συγκεκριμένα: «Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι τέσσερις (24), με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα».

Με 24 έως 26 μαθητές

Κοντολογίς, αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά εκπαιδευτικό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στα 24 έως 26 παιδιά και θεσπίζεται κατώτατο όριο μαθητών στις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου (από επταθέσια σχολεία και άνω) τα 20 παιδιά στο τμήμα, ενώ για τα νηπιαγωγεία προβλέπεται κατώτατο όριο 16 μαθητών στην τάξη και 24άρια τμήματα.

Τι σημαίνει λοιπόν η εφαρμογή του άρθρου 49 του πολυνομοσχεδίου για τις σχολικές μονάδες της Αττικής;

Τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

■ Θα έχουμε μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων (πάνω από 1.000) και σχολείων σε όλη την Ελλάδα.
■ Θα υπάρχουν υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε όμορα ή μη σχολεία, όπως και μετακινήσεις εκπαιδευτικών.
■ Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν θα βρουν θέση τη νέα χρονιά σε σχολική μονάδα.
■ Θα σημειωθεί περαιτέρω πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, καθώς γίνονται δυσμενέστεροι οι όροι που γίνεται το μάθημα.

Σύμφωνα με τις εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στο Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Φωτεινή Καββαδία και Ζέττα Μελαμπιανάκη, για το σχολικό έτος 2020-2021 θα έχουμε τις παρακάτω μειώσεις αριθμού τμημάτων και αντίστοιχα θέσεων εργασίας δασκάλων μόνο στην Αττική:

● Aʹ Δ/νση Π.Ε. Αθήνας: έως 100 λιγότερα τμήματα
● Βʹ Δ/νση Π.Ε. Αθήνας: έως 54 λιγότερα τμήματα, γεγονός που συνεπάγεται 540 διδακτικές ώρες ειδικοτήτων λιγότερες και 77 εκπαιδευτικούς λιγότερους (54 υπεύθυνοι τάξεων + 23 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων)
● Γʹ Δ/νση Π.Ε. Αθήνας: έως 67 λιγότερα τμήματα
● Δʹ Δ/νση Π.Ε. Αθήνας: έως 38 ή 44 λιγότερα τμήματα
● Δ/νση Π.Ε. Πειραιά: έως 68 λιγότερα τμήματα
● Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής: έως 119 λιγότερα τμήματα

Στον Πίνακα 1 μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα για ορισμένες περιοχές της Αθήνας (η καταγραφή στον πίνακα έχει γίνει με βάση τα φετινά τμήματα της Αʹ Δημοτικού)

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αιγάλεω, αν συνυπολογίσουμε τη μείωση του αριθμού των μαθητών λόγω υπογεννητικότητας (περίπου 5%) και την αύξηση μαθητών ανά τάξη σε 26, τότε στον εκπαιδευτικό χάρτη χάνονται πάνω από 75 τμήματα μόνο για τη Γʹ Αθήνας! Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες δάσκαλοι θα χάσουν την οργανική τους θέση, θα κριθούν υπεράριθμοι, θα τοποθετηθούν όπου υπάρχει θέση και, το πιθανότερο, θα μετακινηθούν υποχρεωτικά και εκτός Γʹ Αθήνας.

Ταυτόχρονα, όλες οι ειδικότητες (γυμναστές, μουσικοί, θεατρολόγοι, εικαστικοί, ξενόγλωσσοι, πληροφορικής κ.λπ.) θα ταλαιπωρούνται περιφερόμενοι σε πολλά σχολεία αφού δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν το ωράριό τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή τους εργασία. Χιλιάδες αναπληρωτές θα χάσουν τη δουλειά τους.

Τα νηπιαγωγεία

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τα Δημοτικά Σχολεία. Παρόμοια, όμως, θα χτυπηθεί και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Οι απώλειες θέσεων εργασίας στα νηπιαγωγεία για τον επόμενο Σεπτέμβρη θα είναι πολλές, ειδικά στους δήμους όπου δεν θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Τα τμήματα από 2 θα γίνονται 1 στα διθέσια νηπιαγωγεία με «νόμιμη» μετακίνηση μαθητών σε όμορα νηπιαγωγεία ή όπου υπάρχει θέση.

Από την άλλη, θεσπίζεται κατώτατο όριο 16 παιδιά ανά τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι με 32 παιδιά δεν θα υπάρχουν δυο τμήματα, αλλά θα υπάρχει πίεση στην/στον προϊσταμένη/-ο του νηπιαγωγείου να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών του τμήματος σε 26 και οι γονείς θα υποχρεώνονται να μετακινούνται σε όποιο νηπιαγωγείο βρεθεί κενή θέση για το παιδί τους!

Σε συνθήκες πανδημίας, αντί να μειώνουν τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, τον αυξάνουν, όταν στα περισσότερα σχολεία οι σχολικές αίθουσες είναι μικρές και ακατάλληλες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολείο... με «ολίγη από μαθήματα» για να καλυφθούν τα κενά
Είμαστε στα τέλη Οκτώβρη και χιλιάδες διδακτικές ώρες συνεχίζουν να χάνονται, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Τα επικοινωνιακά εφέ του υπουργείου Παιδείας πως όλα είναι έτοιμα με την έναρξη...
Σχολείο... με «ολίγη από μαθήματα» για να καλυφθούν τα κενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες τροπολογίες σε 7 άρθρα του νομοσχεδίου κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας
Τρεις από τις τροπολογίες αφορούν στους αναπληρωτές, δυο τα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού, μια τα μειονοτικά σχολεία και μία τα στελέχη της εκπαίδευσης.
Νέες τροπολογίες σε 7 άρθρα του νομοσχεδίου κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος «καρμανιόλα» για την Παιδεία
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος «καρμανιόλα» για την Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τιμωρίες για εκπαιδευτικούς και σχολεία, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στους διευθυντές
Με αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις, που περιορίζουν ακόμη περισσότερο εκπαιδευτικούς και σχολεία, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση.
Τιμωρίες για εκπαιδευτικούς και σχολεία, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στους διευθυντές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με νέο Άρθρο το ΥΠΑΙΘ μετατρέπει τους διευθυντές σχολείων σε σχολάρχες!
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ και με αυτή τη νέα παρέμβαση έρχεται να γυρίσει την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω ή αλλιώς να μετατρέψει τα σχολεία σε επιχειρηματικές μονάδες και τους διευθυντές σε...
Με νέο Άρθρο το ΥΠΑΙΘ μετατρέπει τους διευθυντές σχολείων σε σχολάρχες!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόλυτοι άρχοντες στα σχολεία οι διευθυντές
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας παραχωρεί υπεραρμοδιότητες στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και στα στελέχη εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τον ρόλο συλλογικών οργάνων.
Απόλυτοι άρχοντες στα σχολεία οι διευθυντές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας