Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαθήματα τέλος, Ιούνιο ή Ιούλιο οι πανελλαδικές

Πολύ πιο αραιά θα κάθονται οι μαθητές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, αφού το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει μέχρι 8 μαθητές σε κάθε σχολική αίθουσα

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθήματα τέλος, Ιούνιο ή Ιούλιο οι πανελλαδικές

  • A-
  • A+
Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις φέτος σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια ● Οι επιδόσεις των μαθητών μέχρι τις 10 Μαρτίου θα καθορίσουν τη βαθμολογία τους, που θα την πληροφορούνται τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.

Τη λήξη των μαθημάτων για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και χωρίς προαγωγικές εξετάσεις μελετά το υπουργείο Παιδείας. Για τις δε πανελλαδικές, περιμένει το πράσινο φως από τους ειδικούς, αλλά ήδη επεξεργάζεται σενάρια με τόσο αυστηρά μέτρα προφύλαξης που θα δημιουργήσουν ένα πρωτοφανές σκηνικό: εξέταση σε ένα μάθημα από μία μόνο Κατεύθυνση την ημέρα, με 5 έως 8 υποψηφίους ανά τάξη, στο δικό τους σχολείο, αλλά με επιτηρητές από άλλες σχολικές μονάδες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για εξέταση των λίγων δεκάδων μαθητών της κάθε κατεύθυνσης του κάθε σχολείου, ανά ημέρα, διαμοιρασμένων σε όλες τις τάξεις της σχολικής μονάδας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αυτό είναι το επικρατέστερο από όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται αυτό τον καιρό το υπουργείο Παιδείας, το οποίο περιμένει από την αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να δώσει σήμα για να ξεκινήσει τις εξετάσεις, προτιμώντας πάντως αυτές να διεξαχθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα καθώς αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, λόγω των μέτρων προφύλαξης.

Χρονοβόρα διαδικασία

Το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι οι πανελλαδικές δεν θα ακυρωθούν. Η κ. Κεραμέως, άλλωστε, ήδη έχει δηλώσει πως δεν είμαστε σε τόσο άσχημη κατάσταση όπως άλλες χώρες που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ανάλογες εξετάσεις. Θα γίνουν είτε αρχές Ιουλίου είτε μέσα στον Ιούνιο, ημερομηνία που προτιμάται περισσότερο και όχι μόνο λόγω της αναπόφευκτα μεγάλης διάρκειάς τους. Μην ξεχνάμε, πρόκειται για προσέλευση περίπου 90.000 παιδιών στα σχολεία, έστω εν καιρώ ύφεσης, όπως ελπίζεται, της πανδημίας.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπ’ όψιν. Κοστίζει ακριβά η παράταση του έτους, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς που θα είναι εξεταστές και βαθμολογητές. Πιέζεται ασφυκτικά όλη η διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ αφού οι πανελλαδικές είναι το πρώτο και μόνο στάδιο.

Επεται η ανακοίνωση των βαθμών -που κάθε χρόνο γίνεται περί τα τέλη Ιουνίου- και μετά των βάσεων -που συνήθως «βγαίνουν» τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Οσο πιο πίσω πάνε αυτά τόσο περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση, δεδομένων και των πυρετωδών διαδικασιών για την έναρξη της σχολικής αλλά και της ακαδημαϊκής χρονιάς. Από τη μια, τρέχει η προετοιμασία για βιβλία, αναπληρωτές, μεταθέσεις και όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα σχολεία και από την άλλη, η προώθηση των διαδικασιών για τα ΑΕΙ.

Ητοι, επιτυχόντες, αιτήσεις μετεγγραφών, έναρξη εξαμήνου -αν και εφόσον δεν έχει χαθεί ή δεν έχει μετατεθεί το προηγούμενο- και άλλα πολλά. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη παράμετρος, διόλου αμελητέα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές. Ούτε η αναμονή μπορεί να παραταθεί πολύ ούτε και η μελέτη, επί πληρωμή, στα φροντιστήρια, καθώς είναι κοινό μυστικό πως οι υποψήφιοι σ’ αυτά στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.

Είναι εύλογο, λοιπόν, το υπουργείο να μη θέλει καμία επιπλέον καθυστέρηση η οποία θα προκαλούσε ντόμινο προβλημάτων που θα κορυφώνονταν τον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό, μάλλον διευκολύνεται από τις υποδείξεις ειδικών να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Με δυο λόγια, να ανοίξει τα σχολεία μόνο για τις πανελλαδικές και να τα ξανακλείσει.

Ο άνθρωπος που πρώτος είπε «κλείστε τα σχολεία», ο καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, ήδη έχει δηλώσει: «Εγώ θα δίσταζα να ανοίξω τα σχολεία. Θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και με ζώνες διδασκαλίας». Ακόμα πιο αυστηρός, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας Μάριος Λαζανάς έχει δηλώσει πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν και «να τελειώσει τώρα η σχολική χρονιά».

Ακόμη και να αλλάξουν προς το θεαματικά καλύτερο τα επιδημικά δεδομένα, το βάρος της κοινωνικής ευθύνης δύσκολα θα ανατρέψει το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», προβλέπονται σε γενικές γραμμές τα εξής:

● Τα σχολεία να μην ανοίξουν ξανά. Να λήξουν τα μαθήματα χωρίς οποιουδήποτε είδους εξετάσεις (βλ. προαγωγικές, απολυτήριες) τόσο σε Δημοτικά όσο και σε Γυμνάσια και Λύκεια, σίγουρα μέχρι τη Β’ Λυκείου και πολύ πιθανόν και στη Γ’ Λυκείου, με ειδική αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων (κάλυψη ύλης σε ορισμένα μαθήματα κ.ά.).

Η τελική βαθμολογία θα προκύψει από την επίδοση των μαθητών μέχρι την ημέρα που ανεστάλησαν τα μαθήματα, δηλαδή στις 10 Μαρτίου και μία εβδομάδα νωρίτερα στις περιοχές όπου έκλεισαν νωρίτερα λόγω εμφάνισης κρουσμάτων. Ελεγχοι, αποδεικτικά, απολυτήρια θα γίνονται γνωστά τηλεφωνικώς ή όπου είναι δυνατό ηλεκτρονικώς και από Σεπτέμβρη εντύπως.

Αυστηρές συνθήκες

● Οι πανελλαδικές θα γίνουν υπό αυστηρές συνθήκες. Εδώ και χρόνια οι υποψήφιοι προσέρχονται σε προκαθορισμένα εξεταστικά κέντρα και διαγωνίζονται, μέρα παρά μέρα, σε ένα μάθημα από κάθε κατεύθυνση. Συνολικά, δηλαδή, διαγωνίζονται κάθε φορά εκατοντάδες παιδιά όλων των κατευθύνσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αξιοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των σχολικών μονάδων -δεν θα μπορούσε αλλιώς- και με στόχο να μην αλλάξουν σχολείο τα παιδιά, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις.

Στο σχολείο τους, λοιπόν, τη μια μέρα θα διαγωνίζονται οι υποψήφιοι της μιας Κατεύθυνσης (Ομάδας Προσανατολισμού), την άλλη μέρα της άλλης κ.ο.κ. Δηλαδή, βάσει του προγράμματος που θα καταρτιστεί, θα πραγματοποιείται κάθε μέρα διαγωνισμός σε ένα μάθημα, μιας μόνον Κατεύθυνσης από τις τέσσερις που υπάρχουν. Βάσει υπολογισμών, τα λίγα αυτά παιδιά θα μπορούν να μοιράζονται σε όλες τις αίθουσες του σχολείου. Σίγουρα, όμως, δεν θα ξεπερνιέται το ανώτατο όριο των οχτώ μαθητών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας, και με κατώτατο αριθμό τους πέντε μαθητές.

Πώς αναπροσαρμόζεται η ύλη των Πανελλαδικών

Με άγνωστη ακόμη την ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της εξεταστέας ύλης για τους μαθητές και τις μαθήτριες της τελευταίας τάξης του Λυκείου, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει η αρμόδια υπουργός εδώ και μέρες.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, ο επανακαθορισμός της ύλης ακολούθησε τη λογική της αναλογικής μείωσης σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου, με γνώμονα την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης μέχρι και τις 11 Μαρτίου, όταν και αποφασίστηκε η καθολική αναστολή λειτουργίας των σχολείων όλης της χώρας.

Οσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων, το υπουργείο εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως να τονίζει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συνεχή συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ούτως ώστε να συναποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν αναφορικά με τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας.

Πάντως, πληροφορίες θέλουν να γίνεται προσπάθεια οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την περικοπείσα ύλη, στο https://bit.ly/2JOQihi

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι νέοι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τις βάσεις εισαγωγής
Με το «σύστημα Γαβρόγλου» θα διεξαχθούν σε λίγες μέρες οι εξετάσεις, χωρίς συντελεστή βαρύτητας μαθημάτων, με Κοινωνιολογία αντί για Λατινικά, με λιγότερη ύλη που ίσως δυσκολέψει τα θέματα και υπό τη σκιά...
Οι νέοι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τις βάσεις εισαγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλαλούμ με το κλείσιμο των σχολείων και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Το αλαλούμ στα σχολεία συνεχίζεται. Χθες έκλεισαν κι άλλες μονάδες λόγω εμφάνισης κρουσμάτων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται ακόμη περισσότερες προσεχώς. Παρ’ όλα αυτά, σε επιτελικό επίπεδο δεν...
Αλαλούμ με το κλείσιμο των σχολείων και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκπαίδευση - τηλεμάρκετινγκ και εξευτελιστικές συμβάσεις για εκπαιδευτικούς
Σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, στο άρθρο 24, προβλέπονται προκηρύξεις για τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για κάλυψη έκτακτων κενών ή για τηλεκπαίδευση!
Εκπαίδευση - τηλεμάρκετινγκ και εξευτελιστικές συμβάσεις για εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πώς θα λειτουργήσουν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών τη νέα χρονιά
Τα μέτρα προστασίας για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών που θα πρέπει να εφαρμοστούν το σχολικόα και εκπαιδευτικό έτος 2020-2021 ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα...
Πώς θα λειτουργήσουν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών τη νέα χρονιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών
Στις εννέα το πρωί της Παρασκευής (28/08) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2020 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν την έναρξη του σχολικού έτους
Προτάσεις περί υιοθέτησης του εκπαιδευτικού εργαλείου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τη δια ζώσης διδασκαλία και ανοιχτά σχολεία θα απογειώσει περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες ταξικές ανισότητες...
Δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν την έναρξη του σχολικού έτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας