Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απεργία για τις θέσεις στην Ειδική Αγωγή

Από παλαιότερη κινητοποίηση του κλάδου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργία για τις θέσεις στην Ειδική Αγωγή

  • A-
  • A+
Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό οι φήμες για την ανισοκατανομή των 4.500 διορισμών κατ’ αναλογία με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ● Η οικεία Ομοσπονδία προκήρυξε χθες πανελλαδική στάση εργασίας, που μετατράπηκε σε 24ωρη απεργία

Οι φήμες που έρχονται από το υπουργείο Παιδείας για την κατανομή των θέσεων των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή κατ’ αναλογία με τις προσλήψεις αναπληρωτών των τελευταίων δύο ετών έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ αντίστοιχα), τα μέλη των οποίων κάνουν λόγο για άδικη και άνιση μεταχείριση του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Βούγια, αιρετό του Κεντρικού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΚΥΣΕΕΠ), ο μέσος όρος προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής, στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) και στα Τμήματα Ενταξης τη διετία 2017-2019 είναι 2.831 προσλήψεις (38,6%) στις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 2.461 (33,6%) στη δευτεροβάθμια και 2.040 (27,8%) προσλήψεις ΕΕΠ και ΕΒΠ. Αν στους 4.500 μόνιμους διορισμούς ισχύσει η αναλογική κατανομή των θέσεων, αυτό σημαίνει 1.737 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια, 1.512 άτομα στη δευτεροβάθμια και 1.251 μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) Γεωργία Μπουλμέτα δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ νιώθουν πως δεν αναγνωρίζονται οι κόποι τόσων ετών, τονίζοντας δεν θα δεχθούν τη μείωση των ήδη συστημένων 1.733 οργανικών θέσεων.

«Είμαι παιδοψυχολόγος με ειδίκευση στην αναπηρία. Θα μπορούσα να έχω ένα γραφείο, όμορφο, τακτικό και να κάθομαι πίσω του χωρίς να λερωθώ. Ομως επιλέγω να εργάζομαι σε σχολείο για παιδιά με αναπηρίες. Επιλέγω να αγκαλιάζω παιδιά που άλλοι φοβούνται. Να τα σηκώνω στα χέρια μου, να τα καθαρίζω όταν λερώνονται. Επιλέγω να τα αγαπώ και να στηρίζω τις οικογένειές τους. Η δουλειά μου έχει να κάνει με τον διαφορετικό άνθρωπο, τις ανάγκες του και τις ανάγκες της οικογένειάς του. Αυτισμός, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση. Ολα παιδιά μου», αναφέρει σε επιστολή που απευθύνει η Μαρία Αγάθου, αναπληρώτρια επί 15 έτη, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Δεν αρκούν

«Η Ειδική Αγωγή χρειάζεται σοβαρή στελέχωση. Χρειάζεται σταθερότητα, χρόνο, διάρκεια και όχι εργαζομένους- περιφερόμενο θίασο. Οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί είναι μια αρχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκούν. Το μοντέλο των σχολείων της Ειδικής Αγωγής είναι διαφορετικό από αυτό των σχολείων της γενικής. Στην Ειδική Αγωγή έχουμε μικρές τάξεις, με λίγους μαθητές και έναν εκπαιδευτικό που διδάσκει στους μαθητές βασικές δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης. Ομως, τα παιδιά με αναπηρία χρειάζονται λογοθεραπευτή για να μιλήσουν, εργοθεραπευτή για να μάθουν να ντύνονται, να παίζουν, να είναι αυτόνομα, φυσικοθεραπευτή για να μπορέσουν να περπατήσουν, σχολικό νοσηλευτή που θα φροντίσει για τη φαρμακοθεραπεία τους, βοηθητικό προσωπικό για να τα ταΐσει και να τα βοηθήσει στην τουαλέτα, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό...», μας λέει η Μαρία Αγάθου.

Αποφασισμένη να αγωνιστεί μέχρι τέλους και η Βάσια Σταθά, αναπληρώτρια ΕΒΠ. «Το υπουργείο δεν μας γνωστοποιεί την κατανομή των θέσεων, πράγμα πρωτάκουστο σε διαδικασία πλήρωσης μόνιμων θέσεων. Μετά την πρωτοφανή καθυστέρηση και τα πολλά λάθη που οδήγησαν σε ανακοινοποιήσεις πινάκων του ΑΣΕΠ, ακόμη περιμένουμε τους οριστικούς πίνακες χωρίς να ξέρουμε την κατανομή των θέσεων. Ολοι εμείς οι επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής που προσφέρουμε πάνω από 15 χρόνια είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και ξέρουμε από μάχες γιατί κάθε μέρα τις δίνουμε για τα παιδιά με αναπηρίες, πλάι στους γονείς τους», λέει στην «Εφ.Συν.».

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ προχώρησε, χθες, σε πανελλαδική στάση εργασίας η οποία, με τη συνδρομή των περιφερειακών συλλόγων, μετατράπηκε σε 24ωρη απεργία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί
Επιμένει στις αντιμεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση με τους εκπαιδευτικούς να απαντούν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 1η Ιούνη και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 του...
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στήριξη εκπαιδευτικών με τη βούλα της ΑΔΕΔΥ
Το Γενικό Συμβούλιο του ανώτατου οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων προκηρύσσει απεργία-αποχή από την εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος με κάμερες.
Στήριξη εκπαιδευτικών με τη βούλα της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καμία πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς ΑμεΑ
Το σύστημα διορισμών σε συνδυασμό με την τιμωρητική διάταξη 58 στο πρόσφατα κατατεθειμένο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας αφήνουν πρακτικά εκτός τους υποψηφίους με αναπηρία.
Καμία πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς ΑμεΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κινητοποιήσεις με τον... αγιασμό
Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα των τμημάτων που χαρακτηρίζονται ολιγομελή, ενώ οι αναπληρωτές διεκδικούν μόνιμους και μαζικούς διορισμούς...
Κινητοποιήσεις με τον... αγιασμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν δικαιοσύνη οι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής με τα «κουτάκια»
Οι εκπαιδευτικοί που είχαν απορριφθεί πέρυσι λόγω ασάφειας στα έντυπα των αιτήσεων κινδυνεύουν να μείνουν για δεύτερο χρόνο χωρίς δουλειά. Ζητούν να είναι στους πίνακες των αναπληρωτών βάσει των...
Ζητούν δικαιοσύνη οι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής με τα «κουτάκια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περικοπές στα ωρομίσθια θέλουν οι φροντιστηριάρχες
Με κινητοποιήσεις στον χώρο των φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών απαντά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας στην προσφυγή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών...
Περικοπές στα ωρομίσθια θέλουν οι φροντιστηριάρχες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας