• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.1°C / 36.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 35.3°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 36.6°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 29.6°C / 39.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.4°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 32.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 32.8°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 30.1°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.3°C / 36.8°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.6°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 36.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  3 BF
  38%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χρυσές πρωτιές» σε μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή

 • A-
 • A+
Συνταρακτικά ευρήματα για τις χρόνιες παρατυπίες των ιδιωτικών σχολείων δημοσιοποιεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, γεγονός που εξηγεί απόλυτα την... αλλεργία που δείχνουν οι σχολάρχες στους ελέγχους τους οποίους εξήγγειλε το υπ. Παιδείας.

«Πρωταθλητές μεν, όχι όμως της νομιμότητας, αλλά της παραβατικότητας, της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής αποδεικνύονται πολλά ιδιωτικά σχολεία».

Αυτό είναι το σχόλιο του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Γιώργου Χριστόπουλου για την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για απροειδοποίητους ελέγχους σε ιδιωτικά σχολεία.

Η ανακοίνωση των σχολαρχών χαρακτηρίζεται από αμηχανία και σύγχυση, καθώς από τη μια αποκαλούν τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία ελέγχους ενέργεια «φεουδαρχικής κυριαρχίας» και από την άλλη τους χαιρετίζουν.

Από τη μια προειδοποιούν ότι «ο ΣΙΣ θα παρακολουθήσει στενά και θα ελέγξει κάθε αυθαιρεσία των εποπτευουσών αρχών και θα προστατεύσει κάθε νόμιμο δικαίωμα των ιδιωτικών σχολείων στις επιλεγόμενες από αυτά δράσεις και υπηρεσίες που παρέχουν» και από την άλλη διατρανώνουν ότι «τα ιδιωτικά σχολεία βρίσκονται στην κορυφή της νομιμότητας των επιχειρήσεων που απασχολούν νόμιμα προσωπικό».

Ως προς αυτό το τελευταίο, η ΟΙΕΛΕ απαντάει με συγκεκριμένα στοιχεία για την «εκτεταμένη ανομία στα ιδιωτικά σχολεία», στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει έπειτα από έρευνα του κλαδικού της ινστιτούτου, στην οποία έλαβαν μέρος 1.500 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Ενας στους τρεις ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς –κυρίως νηπιαγωγοί αλλά και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων– του υποχρεωτικού προγράμματος δεν δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα «MySchool». Αυτοί οι εκπαιδευτικοί δηλώνονται συνήθως ως διοικητικό προσωπικό και αμείβονται με πολύ χαμηλότερες αποδοχές.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2018, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε ιδιωτικά σχολεία ήταν 8.167, την ώρα που τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είχαν δηλώσει στο σύστημα 5.867 άτομα. Από αυτούς το 72,73% δηλώνεται ως διοικητικό προσωπικό και το 27,27% απασχολείται χωρίς καμία σύμβαση εργασίας.

«Το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστούν οι απογευματινές δράσεις, όπου εκεί δεν δηλώνεται περίπου το 70%-75% αυτών, άρα και οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές! Μάλιστα, μέχρι τις αρχές του 2018, δεν δηλώνονταν το 90% περίπου των δράσεων, αποτέλεσμα οργανωμένης ανταρσίας-απείθειας απέναντι στις ελεγκτικές αρχές της πολιτείας από τον Σύνδεσμο των Ιδιοκτητών. Συνολικά μπορεί κάποιος να υπολογίσει ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε όλο το φάσμα λειτουργίας (ωρολόγιο πρόγραμμα, δράσεις, παρεκκλίσεις) υπερβαίνουν τις 10.000, επομένως οι αδήλωτοι είναι περισσότεροι από 40%» αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ.

Τα στοιχεία που δίνει η Ομοσπονδία για τα νηπιαγωγεία είναι ακόμη πιο ενδεικτικά: τα δηλωμένα νηπιαγωγεία είναι 714 στον αριθμό.

Από αυτά πολλά διαθέτουν πάνω από δύο τμήματα (ορισμένα ιδιωτικά σχολεία διαθέτουν ακόμη και πάνω από τέσσερα τμήματα), επομένως, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα νηπιακά τμήματα ανέρχονται περίπου στα 1.050 σε όλη την Ελλάδα.

Οι δηλωμένοι νηπιαγωγοί στο «MySchool» είναι 595, άρα σχεδόν το 45% των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νηπιαγωγεία δεν δηλώνονται.

«Από την εικόνα που παρουσιάζουμε σήμερα μέσω της έρευνας του κλαδικού μας ινστιτούτου προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα, που θα πρέπει να απασχολήσει κάποια στιγμή την πολιτεία σοβαρά. Μπορούν τα ιδιωτικά σχολεία, που λειτουργούν παράνομα και με όρους ελεύθερης αγοράς, να εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών με τα δημόσια;» τονίζει ο Γ. Χριστόπουλος.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή του υπουργείου, που είναι επιφορτισμένη με την εξέταση της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας ή μη των καταγγελλόμενων συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, έχει εκδώσει πράξεις για 15 υποθέσεις, ενώ εκκρεμούν ακόμη τρεις υποθέσεις με τις οποίες θα ασχοληθεί η Επιτροπή στη νέα της σύνθεση.

Μάλιστα, η πλειονότητα των πράξεων που εκδόθηκαν για αυτές τις 15 υποθέσεις αναγνωρίζει ως νόμιμες τις καταγγελίες των συμβάσεων, όπως μας λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Στο πλαίσιο της ρύθμισης του τοπίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο επαναφέρει την αρμοδιότητα ελέγχου των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες, βάσει του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4589/2019 για το σύστημα των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, είναι πλέον επιφορτισμένες και με την επιβολή κυρώσεων στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε περίπτωση παραβάσεων της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα 5 προαπαιτούμενατων εκπαιδευτικών
​Τις εξελίξεις στην Παιδεία και τα εργασιακά θέματα συζήτησαν οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε εν όψει της ψήφισης του...
Τα 5 προαπαιτούμενατων εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φροντιστήριο... από κούνια
Με το άνοιγμα των σχολείων παίρνει μπροστά και η βιομηχανία των φροντιστηρίων, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί αλματώδη ανάπτυξη. Πολλοί φροντιστηριούχοι λειτουργούν τμήματα ακόμη και για παιδιά...
Φροντιστήριο... από κούνια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ ο τομέας Παιδείας του κόμματος είχε ταχθεί υπέρ, η ανακοίνωση που εκδόθηκε...
Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα πέντε βήματα προς τη νομιμότητα
Ενα πρώτο βήμα προς τον έλεγχο της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την Πολιτεία αποτελεί η χθεσινή εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας προς όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, για...
Τα πέντε βήματα προς τη νομιμότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αστοχος ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Το σχεδιαστικό «Βατερλό» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επιχείρησαν να αποδείξουν χθες οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας έρευνα σύμφωνα με την οποία από τα...
Αστοχος ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας