Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Δικαιοσύνη τούς ελέγχει, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο γιατί όχι;

ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ // MotionTeam

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Δικαιοσύνη τούς ελέγχει, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο γιατί όχι;

  • A-
  • A+

Δεν τελειώνουν τα σκάνδαλα και οι παρατυπίες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκθετη είναι η Σύγκλητος, το πρυτανικό συμβούλιο και η νυν διοίκηση του Δημοκριτείου καθώς δεν έχουν λάβει ως όφειλαν την απόφαση να παραπέμψουν στο ανώτατο πειθαρχικό των μελών ΔΕΠ τα δέκα μέλη του Πανεπιστημίου τα οποία διώκονται για απιστία και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος. Επιπλέον, δεν έχουν εξαιρέσει τους διωκόμενους από διοικητικές πράξεις που παραβιάζουν την αρχή της αμεροληψίας.

Πρόκειται για διώξεις των μελών της προηγούμενης Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), που με τις πράξεις τους φέρεται να προκάλεσαν ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο, καθώς αποφάσισαν την οριστική αναστολή δύο ερευνητικών προγραμμάτων (τα μεγαλύτερα που πήρε ποτέ το ΔΠΘ) με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Βασίλη Τσαουσίδη και τα οποία χρηματοδοτούνταν εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέλη αυτά ασκούν σήμερα διοικητικές αρμοδιότητες νευραλγικής σημασίας. Πρόκειται επίσης και για τρεις καθηγητές που επέλεξε η διοίκηση Α. Καραμπίνη ώστε να συντάξουν σχετικό πόρισμα το οποίο περιέχει, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, κατασκευασμένα και ψευδή στοιχεία.

Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» πολύ πριν ασχοληθεί με το ζήτημα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης.

Είχαμε αποκαλύψει τις δεκάδες ανυπόστατες και συκοφαντικές επιστολές προς τα μέλη ΔΕΠ, τις αλλεπάλληλες ΕΔΕ εναντίον ακαδημαϊκών σε μια εποχή που καθηγητές παραπέμπονταν για φαιδρούς λόγους στο πειθαρχικό, χρηματικές ποινές και στερήσεις μισθών επιβάλλονταν στους διαφωνούντες, λογαριασμοί δεσμεύονταν και άνθρωποι στέλνονταν στους τοπικούς εισαγγελείς.

Σήμερα, και ενώ η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, το ίδιο το Πανεπιστήμιο δεν έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε καίρια πόστα (π.χ. Επιτροπή Ερευνών) ακαδημαϊκοί οι οποίοι διώκονται ακριβώς για τις ενέργειές τους σχετικά με τα οικονομικά του Πανεπιστημίου.

Απευθυνθήκαμε στον νυν πρύτανη Αλ. Πολυχρονίδη, ρωτώντας τον για τον λόγο της καθυστέρησης, η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, συνιστά ειδικό πειθαρχικό αδίκημα – της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος.

«Περιμένουμε να ενημερωθούμε πλήρως. Ακολουθούμε την πολιτική των ίσων αποστάσεων, δεν πρόκειται να κρύψουμε τίποτα και θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Αν χρειαστεί, θα παραπέμψω ακόμα και τον εαυτό μου στα πλαίσια της διαφάνειας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Α. Πολυχρονίδης.

Ο τελευταίος ήταν μέλος της Συγκλήτου που ενέκρινε τις παύσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ως εκ τούτου βάσει της αρχής της αμεροληψίας θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία.

Το ζήτημα πλέον οδηγείται στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τις παραπομπές στο πειθαρχικό των 10 καθηγητών. Απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.», ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου επισήμανε πως πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου είναι η διαφύλαξη του κύρους του δημόσιου πανεπιστημίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως, αν το ΔΠΘ δεν λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, το υπουργείο θα κινηθεί αναλόγως.

«Οι όποιες παράνομες πράξεις εντοπίζονται από τα ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τον πρώην πρύτανη κ. Καραμπίνη, αντιμετωπίστηκαν και θα αντιμετωπίζονται και στο μέλλον από το υπουργείο, με την ίδια αποφασιστικότητα και αυστηρότητα. Εξάλλου οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν την ορθότητα των αποφάσεων που έλαβε το υπουργείο.

Το υπουργείο μελετά με προσοχή και νηφαλιότητα όσα συμβαίνουν στο Δημοκρίτειο και θα πράξει, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του και σε εύλογο χρόνο, ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί το κύρος του Πανεπιστημίου και η νομιμότητα. Η πλήρης διαφάνεια και η τήρηση της νομιμότητας από τις πρυτανικές αρχές αποτελούν υποχρεώσεις που για το υπουργείο είναι και αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες», υπογράμμισε στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γαβρόγλου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δίωξη στην πρώην διοίκηση του ΔΠΘ
Δέκα μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας καλούνται από τον εισαγγελέα να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που προκλήθηκε στο Δημόσιο. Πρόκειται...
Δίωξη στην πρώην διοίκηση του ΔΠΘ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοκρίτειο Θράκης: «το κλειστό πανεπιστήμιο»!
Πριν από χρόνια, στη φιλόξενη στήλη της «Εφημερίδας των Συντακτών», δημοσιεύτηκε ένα κείμενό μου με τον τίτλο «Το κλειστό πανεπιστήμιο». Και αυτό το κείμενο αναφερόταν στην πρωτοβουλία του τότε πρύτανη του...
Δημοκρίτειο Θράκης: «το κλειστό πανεπιστήμιο»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε ιστορική καμπή
Αύριο Τρίτη 22 Μαΐου διεξάγονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης οι πρυτανικές εκλογές σύμφωνα με τον νέο νόμο του ελληνικού κράτους. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη εκλογική διαδικασία ανάδειξης...
Tο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε ιστορική καμπή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΠΘ: στο πειθαρχικό ακόμη ένας πρύτανης
Aντιμέτωποι τόσο με πειθαρχικές διώξεις όσο και με την ποινική Δικαιοσύνη βρίσκονται δύο πρώην πρυτάνεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 2,5 χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.».
ΔΠΘ: στο πειθαρχικό ακόμη ένας πρύτανης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης
Ενα πρωτοφανές κλίμα εκφοβισμού φαίνεται ότι έχει εγκαθιδρυθεί, βάσει όσων καταγγέλλουν επωνύμως καθηγητές και φοιτητές, στο ΔΠΘ. Ακαδημαϊκά τσιφλίκια και κλίμα τρομοκράτησης καθηγητών και ερευνητών. Πάγωσαν...
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο... μέρος 2ο
Η «Εφ.Συν.» φέρνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την υπόθεση διαπλοκής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - Η σύζυγος τού νυν πρύτανη Αθ. Καραμπίνη, ο πρώην πρύτανης Κ. Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της νομικής...
Οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο... μέρος 2ο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας