Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την καταγραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ως προς τη μη τήρηση της ακαδημαϊκής ειρήνης στους χώρους τους ζήτησε από τους πρυτάνεις η επιτροπή για τη μελέτη τέτοιων ζητημάτων, η οποία συνεδρίασε, χθες, για πρώτη φορά.

Σκοπός της Επιτροπής για τη Μελέτη Ζητημάτων Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και Ειρήνης στους Χώρους των ΑΕΙ είναι η αποτύπωση και η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού κλίματος σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, εξ ου και αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής προς τις πρυτανικές αρχές όλων των ιδρυμάτων με την οποία ζητείται η καταγραφή πιθανών προβλημάτων που σχετίζονται με τέτοια θέματα.

Η επιτροπή θα μελετήσει όσα καταγραφούν με σκοπό την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά και πάντα σε σχέση με την κρίση των τελευταίων ετών.

«Οι στόχοι, καταρχάς, δεν είναι να παρεμβαίνουμε κάθε φορά που θα εμφανίζεται ένα πρόβλημα παραβατικότητας ή οτιδήποτε άλλο στο Πανεπιστήμιο. Αν το κάναμε αυτό, θα επεμβαίναμε και στην αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων αλλά και στη δουλειά άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με αυτά τα θέματα» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίασης, με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να προσθέτει ότι «η επιτροπή θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα Πανεπιστήμια για να κατανοηθούν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα, τα οποία είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα προβάλλονται στον δημόσιο λόγο».

Το «ψωμί» της επιτροπής ορέγεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), προτείνοντας ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την «ανομία στα Πανεπιστήμια», στην οποία θα συμμετάσχουν η Σύνοδος των Πρυτάνεων, οι ομοσπονδίες όλων των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και φυσικά η ίδια η ΠΟΣΔΕΠ, με σκοπό την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προς την πολιτεία για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος, όπως διαβάζουμε στη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, καθηγητή Δημήτρη Σεβαστάκη.

Ανακοίνωση Bloco

Το Δίκτυο Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς Bloco σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε χθεσινή του ανακοίνωση, ξεκαθαρίζει ότι η στόχευση πίσω από το αφήγημα της «βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια» είναι το πανεπιστημιακό άσυλο και η κατάργηση αυτού, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έδωσε μια «φτηνή κωμικοτραγική παράσταση για αρχάριους» έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όταν και τάχθηκε για πολλοστή φορά κατά του ασύλου, ενώ πυρά δέχτηκε και η «γαλάζια» φοιτητική παράταξη για σεξιστικές συμπεριφορές, νόθευση εκλογικών αποτελεσμάτων και απειλές.

«Εγκληματικότητα για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΔΑΠ αποτελούν μόνο η ενίσχυση της δημοκρατίας στον ακαδημαϊκό χώρο, η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα του Πανεπιστημίου και η ισότιμη έκφραση της γνώμης τους για τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή τους ζωή. Σας έχουμε νέα, όμως, κύριε Μητσοτάκη. Το Ασυλο είναι εκείνο που εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός του Πανεπιστημίου και εγγυάται την πολύπλευρη ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ανθρώπων με κριτική σκέψη και όχι ‘‘προϊόντων’’ για την αγορά εργασίας. Κατακτήθηκε με τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και εκείνο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την προάσπισή του, όχι τα σώματα ασφαλείας που ονειρεύεται ο αντιπρόεδρός σας, παραπέμποντας σε άλλες, βαθιά μαύρες για την κοινωνία μας εποχές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Bloco.