• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 28.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.9°C / 21.1°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.9°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%

Τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τους πυρηνάρχες Νίκαιας και Πειραιά, Γ. Πατέλη και Θ. Μπαρέκα. Και οι δύο συμμετείχαν στην επίθεση στο «Συνεργείο»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Συνεργείο» δείχνει τον δρόμο

 • A-
 • A+
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει την απόφαση του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης • Σύμφωνα με όσα αποδείχτηκαν, η Χρυσή Αυγή οργάνωσε τη μοτοπορεία που είχε τελικό προορισμό τον χώρο όπου στεγαζόταν το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλιούπολης και ο τότε περιφερειάρχης Λαγός ήταν παρών και επέβλεπε την επίθεση του τάγματος εφόδου • Ακολούθησε, ύστερα από δύο μήνες, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα με συμμετοχή ακόμα και ίδιων φυσικών προσώπων.

Σε λίγες μέρες αναμένεται να συνεχιστεί στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγής που διακόπηκε στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών θα ολοκληρώσουν τις αγορεύσεις τους και στη συνέχεια αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

Δύο από τους κατηγορούμενους, οι Ι. Λαγός και Ν. Μίχος, έχουν ήδη καταδικαστεί από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ως ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» και πέντε στελέχη της Χρυσής Αυγής ως φυσικοί αυτουργοί. Το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών, που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», είναι καταπέλτης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και επικυρώνει πώς έδρασε το τάγμα εφόδου δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η δικαστική απόφαση

Σύμφωνα με τους δικαστές, στις 10.7.2013 μοτοπορεία χρυσαυγιτών ξεκίνησε από τον Πειραιά «με τελικό προορισμό το “Συνεργείο”, όπου στεγαζόταν το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλιούπολης (...) Η πορεία είχε οργανωθεί από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Συμμετείχαν 40-50 μηχανές, με δύο επιβαίνοντες η καθεμία (...) Τα άτομα φορούσαν στολές παραλλαγής και κοντομάνικα μπλουζάκια μαύρου χρώματος, ορισμένα δε ήταν με τα διακριτικά “Χρυσή Αυγή” (...)

Οταν έφτασαν στο “Συνεργείο”, περίπου 10-15 άτομα κατέβηκαν από τις μηχανές και ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν στον Παναγιώτη Δριμυλή ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν στο χώρο και προξένησαν φθορές (...) Κατά την επίθεση στον Δριμυλή οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα ξύλινα κοντάρια που είχαν μαζί τους, τα κράνη που ορισμένοι έφεραν και τα cryptonite, χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα. Η επίθεση κράτησε 2-3 λεπτά (...) Κατόπιν ανέβηκαν όλοι στις μηχανές και συνέχισαν την πορεία τους φτάνοντας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο».

Πρόκειται για το γνωστό modus operandi της Χρυσής Αυγής: μια επίθεση προμελετημένη, οργανωμένη, αιφνιδιαστική και ολιγόλεπτη, με στόχο έναν ιδεολογικό αντίπαλο της οργάνωσης, στην προκειμένη περίπτωση τους αντιφασίστες της Ηλιούπολης.

Οπως και στις άλλες τρεις επιθέσεις που εξετάζει το Κακουργιοδικείο (τη δολοφονία Φύσσα και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ), το τάγμα εφόδου ανήκε στην περιφέρεια του Ι. Λαγού. Μόνο που στη συγκεκριμένη επίθεση ο περιφερειάρχης ήταν παρών καθώς, όπως αναγράφεται στην απόφαση, αποδείχτηκε ότι ο Ι. Λαγός «ακολουθώντας με το αυτοκίνητό του την πορεία, επέβλεπε τη συμμετοχή των προσώπων που ακολουθούσαν την πορεία και την εξέλιξη του συμβάντος. Οπως προκύπτει από τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει πριν και μετά το συμβάν, ήταν από τους οργανωτές της πορείας.

Και στα μηνύματα που ο ίδιος έστειλε αναφορικά με το συμβάν αναφέρει “πήγε πολύ καλά, αλλά στο τέλος κάνανε προσαγωγές” και χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό αριθμό (“ήρθαμε και τους γαμήσαμε”, “πάμε τώρα στο τμήμα”), το οποίο υποδηλώνει ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της πορείας και της επίθεσης και με την παρουσία του ενίσχυσε την απόφαση των ως άνω κατηγορουμένων (και των υπολοίπων αγνώστων δραστών) να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Αντίστοιχα και ο δεύτερος κατηγορούμενος (σ.σ. ο Νίκος Μίχος) είχε ανάλογο ρόλο. Ειδοποιήθηκε, δε, για να συμμετάσχει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος».

Με έγκριση Αρχηγού

Η επίθεση λοιπόν οργανώθηκε από τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και είχε την έγκριση του Αρχηγού Μιχαλολιάκου, αφού ο Μίχος κλήθηκε από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης να συμμετέχει και, όπως έχει καταθέσει ο ίδιος, «μόνο στον Μιχαλολιάκο έδινα αναφορά».

Οταν έγιναν προσαγωγές, η οργάνωση ανέλαβε να καλύψει τα παιδιά με τα μαύρα και στο Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού έσπευσαν οι Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος. Οπως έχει καταθέσει ο τελευταίος, «πήραμε τα παιδιά και φύγαμε». Τα «παιδιά» ήταν ο πρώην γραμματέας της Τοπικής Πειραιά, Μάκης Μπαρέκας, ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Σταμπέλος, και οι Γ. Καλπιτζής, Δ. Αγιοβλασίτης και Χρ. Γαλανάκης, που καταδικάστηκαν ως φυσικοί αυτουργοί και οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι και στη μεγάλη δίκη.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί. Η «Εφ.Συν.» έχει αποκαλύψει ότι στην επίθεση ήταν παρόντες οι Γ. Πατέλης, Γ. Τσακανίκας, Ι. Κομιανός και Γ. Δήμου. Ολοι είναι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που έγινε ύστερα από δύο μήνες.

Τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής το οποίο έδρασε κατά την επίθεση στο «Συνεργείο». Στην αριστερή μηχανή ξεχωρίζει να οδηγεί το ηγετικό στέλεχος και τότε βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης Νίκος Μίχος. Πεζός με πλάτη το ηγετικό στέλεχος της Νίκαιας και κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Τσακανίκας

Ο Γ. Πατέλης είναι ο τότε πυρηνάρχης της οργάνωσης στη Νίκαια και αυτός που έστειλε το μήνυμα με το οποίο ενεργοποιήθηκε το τάγμα εφόδου που ξεκίνησε μαζί με τον Ρουπακιά για το Κερατσίνι. Πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου, Λαγός και Πατέλης επικοινώνησαν πολλές φορές, ενώ ο Λαγός είχε επικοινωνήσει με τον Πατέλη και μετά την επίθεση στο «Συνεργείο», όταν του έγραφε σε μήνυμα: «Σας έχω υποσχεθεί ότι δεν θα σας αδειάσω ποτέ. Και σου είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι θα ακολουθήσουμε σκληρή χρυσαυγίτικη γραμμή. Νομίζω ότι μέχρι τώρα δικαιώνεστε σε όλα. Καλή ξεκούραση να ’χετε».

Επιχείρηση συγκάλυψης

Η οργάνωση είχε προαναγγείλει την επίθεση στο «Συνεργείο» σε ομιλία του Παναγιώταρου στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο και βέβαια ανέλαβε να τη συγκαλύψει. Ο Κασιδιάρης από τον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης έλεγε ότι «χθες έγιναν οκτώ προσαγωγές μελών της Χρυσής Αυγής για κάτι που φαντάστηκαν οι αναρχικοί», ενώ Μίχος και Λαγός απειλούσαν τον παθόντα με μηνύσεις.

Τότε Κασιδιάρης και Λαγός ήταν στον στενό πυρήνα του Αρχηγού ως μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Τώρα εμφανίζονται να έχουν πάρει τον δικό τους δρόμο προσπαθώντας να περισώσει ο καθένας τον εαυτό του, αφού δεν τους αρκεί η αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως. Αλλωστε και στη δίκη για το «Συνεργείο» η εισαγγελέας απαλλαγή είχε προτείνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιμένει σε αναβολή της δίκης ο Μιχαλολιάκος, κρατάει στάση αναμονής ο Κασιδιάρης
Αν και στο πρωτόδικο δικαστήριο εμφανίστηκε μόνο μία φορά, ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, επιμένει να αναβληθεί η δευτεροβάθμια δίκη προκειμένου, όπως ισχυρίζεται ο συνήγορός του, να μπορεί να...
Επιμένει σε αναβολή της δίκης ο Μιχαλολιάκος, κρατάει στάση αναμονής ο Κασιδιάρης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Καρφώνει τη Χ.Α. για να γλιτώσει
Χωρίς λογική είναι η υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε το άλλοτε ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, Χρήστος Ζέρβας, στη δευτεροβάθμια δίκη του για την άγρια επίθεση εναντίον του φοιτητή Αλέξη...
Καρφώνει τη Χ.Α. για να γλιτώσει
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η «Εφ.Συν.» από το πρώτο της φύλλο αναζητούσε τον τρόπο για τη θεσμική αντιμετώπιση της ναζιστικής εγκληματικής βίας. Στο ειδικό αυτό ένθετο έχουμε επιλέξει χαρακτηριστικά δημοσιεύματα για τη Χρυσή Αυγή.
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Ενταλμα σύλληψης για τους Σωτήρη Δεβελέκο και Ακη Θεοδώρου που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά των πέντε ατόμων στον ελεύθερο χώρο του Πειραιά.
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας