Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χάρης Στρατής: Ακούσατε τον πόνο των θυμάτων, είδατε τις σβάστικες, κρίνετέ τους
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Χάρης Στρατής: Ακούσατε τον πόνο των θυμάτων, είδατε τις σβάστικες, κρίνετέ τους

 • A-
 • A+
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Χάρης Στρατής, ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει τους κατηγορούμενους στο φως της ημέρας.

Με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Χάρη Στρατή, συνεχίστηκαν σήμερα οι αγορεύσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Κατόπιν μιας διαδικασίας που διήρκεσε πέντε σχεδόν έτη, την εξέταση 200 και πλέον μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, που επιλέχθησαν από μια πολύ μεγαλύτερη δικογραφία, και τις απολογίες των κατηγορουμένων τα ζητήματα που κατά τη γνώμη μας αποδείχθησαν είναι:

 • ότι πράγματι τελέστηκαν η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών κομμουνιστών του ΠΑΜΕ και η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίτ Eμπάρακ στo πλαίσιo της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων Αλλιεργατών
 • ότι οι πράξεις αυτές εκτελέσθησαν από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς αυτουργούς και συνεργούς και
 • ότι οι ως άνω φυσικοί αυτουργοί δεν έδρασαν αυτόνομα ή αυτόβουλα αλλά οργανωμένα ως μέλη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ενεργώντας στα πλαίσια των εντολών της ηγεσίας της και της απαρέγκλιτης ιεραρχίας και πειθαρχίας της οργάνωσης.

«Το κίνητρο των εγκληματικών τους πράξεων δεν ήταν άλλο παρά η αποκρουστική ναζιστική ιδεολογία, που στοχοποιεί ως εχθρούς τους κομμουνιστές, τους ταξικούς συνδικαλιστές, τους αντιφασίστες τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους μετανάστες», σημείωσε ο συνήγορος. 

H επίθεση στο ΠΑΜΕ

Στη συνέχεια ο Χάρης Στρατής τεκμηρίωσε με βάση τα πραγματικά περιστατικά τα χαρακτηριστικά της επίθεσης εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ:

 1. Ηταν οργανωμένη από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής
 2. Είχε ανθρωποκτόνο στόχο και σκοπό να πληγεί το σωματείο.

Το σωματείο του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος αγωνιζόταν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και για τον λόγο αυτό «βρέθηκε στο στόχαστρο των εργοδοτών, που όλα τα παραπάνω τα θεωρούν κόστος και ταυτίζονται στο σημείο αυτό με τη Χρυσή Αυγή», εξήγησε ο δικηγόρος και αναφέρθηκε διεξοδικά σε γεγονότα, δηλώσεις και ομιλίες που αποδεικνύουν τη στοχοποίηση του σωματείου από τη Χρυσή Αυγή, στην προαναγγελία της επίθεσης και στις συνομιλίες του τότε περιφερειάρχη Πειραιά (Ο Λαγός ομολογεί: «Τους μακελέψαμε»!, Γιάννης Μπασκάκης, 22.10.2016).

«Με βάση όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται το οργανωμένο και σχεδιασμένο της επίθεσης, όχι βέβαια απλώς από την Τοπική Οργάνωση του Περάματος, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε από μόνη της να σχεδιάσει και οργανώσει μια τέτοια επίθεση κατά ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, αλλά από την ίδια την ηγεσία της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε.

Η εγκληματική οργάνωση

Ο Χάρης Στρατής ενέταξε την επίθεση στον συνολικό κύκλο επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, «η οποία δρώσα ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση, με απαρέγκλιτη ιεραρχία και πειθαρχία των κατώτερων στους ανώτερους, είχε ως στόχο την επιβολή διά της βίας, το τσάκισμα των ιδεολογικών αντιπάλων, στους οποίους προεξέχοντες ήταν οι κομμουνιστές, αριστεροί, αντιφασίστες και γενικότερα προοδευτικοί άνθρωποι, η εκδίωξη όλων των αλλόφυλων μεταναστών, στα πλαίσια της ρατσιστικής της ιδεολογίας, η κυριαρχία στα πεζοδρόμια και η καλλιέργεια κλίματος φόβου».

«Εδώ να πω και κάτι για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού: ούτε ένα άτομο ούτε μία ιδεολογία θα την κρίνουμε με βάση την ιδέα που η ίδια έχει για τον εαυτό της, αλλά αντικειμενικά. Ο χαρακτηρισμός της ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικής απορρέει (αντικειμενικά) από το ίδιο το περιεχόμενό της (ναζιστικά σύμβολα, συνθήματα, χαιρετισμοί, παλαιότερα ή ακόμη και σύγχρονα κείμενα εξύμνησης του Χίτλερ, ρατσιστικός λόγος, μίσος για το διαφορετικό, μίσος για το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, αντικομμουνισμός, η καλλιέργεια τρομοκρατίας και εξόντωση των ως άνω αντιπάλων)», είπε επίσης και κατέληξε: «Η ιδεολογία αυτή, που επιδιώκει την επιβολή διά μέσω της φυσικής εξόντωσης των αντιπάλων, παραμένει αντιδραστική και αποκρουστική και είναι το κίνητρο όλων των επιθέσεων της 187 της Χρυσής Αυγής».

Το γνήσιο καταστατικό

«Τη στιγμή που και ο τελευταίος σύλλογος του τελευταίου χωριού της Ελλάδος έχει πολυσέλιδο καταστατικό, δεν μπορεί να λέγεται ότι η Χρυσή Αυγή που παρότι δεν είχε το ΄90 την ίδια μαζικότητα όπως το 2012 ήταν μια οργάνωση σε πανελλαδικό επίπεδο δεν είχε καταστατικό παρά ένα δισέλιδο που υπολείπεται πολύ από το να χαρακτηριστεί καταστατικό», σχολίασε ο συνήγορος και παρέθεσε τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η οργάνωση είχε καταστατικό πολύ πριν το 2012, όταν κατέθεσε ένα στον Αρειο Πάγο.

«Η διάρθρωση της Χρυσής Αυγής όπως εμφανίζεται στο  καταστατικό είναι ίδια με το σκελετό που εμφανίζεται σε έγγραφο στο σπίτι του Παππά υπό τον τίτλο Κύκλος της Χρυσής Αυγής», είπε επίσης και συμπέρανε ότι «το καταστατικό Ψαρρά είναι γνήσιο, η δε γνησιότητά του αποδεικνύεται και από το σύνολο των λοιπών στοιχείων της οργάνωσης που εισφέρουν τα έγγραφα: σαφής ιδεολογικός ναζιστικός προσανατολισμός, νοσταλγία για τη ναζιστική Γερμανία, ο αρχηγός που "έχει ένα μεταφυσικό περιεχόμενο" και είναι απαραβίαστος».

Διαρκής βίαιη δράση 

Πολύ αναλυτικά περιέγραψε ο Χάρης Στρατής την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, την οποία χώρισε σε κατηγορίες:

 • Επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, θέατρα, συγκεντρώσεις κ.λπ. (Συνεργείο, Αντίπνοια, Κομοτηνή, Χυτήρι, Ρεσάλτο, Μπελβεντέρε, Πάρος
 • Επιθέσεις σε αριστερούς, αντιφασίστες, μετανάστες κ.λπ. (στον Κουσουρή από τον Ανδρουτσόπουλο, στον μαθητή Φοίβο Δερμετζίδη, δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν, επίθεση κατά Τσιμπουκάκη στην Αγία Παρασκευή, στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, στον μαθητή Χρήστο Αντίοχο, κατά του Ζαμπέλη επειδή άκουγε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, επίθεση του Μπαντέμη σε αλλοδαπές γυναίκες)
 • Έλεγχοι σε λαϊκές αγορές με ομάδες περιφρούρησης (Ραφήνα, Ιστιαία, Μεσολόγγι)
 • Επιθέσεις σε αλλοδαπούς (εμπρησμός μπαρ Cointreau, πογκρόμ μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη)
 • Τρομοκρατία σε σπίτια ή καταστήματα (π.χ. Βαϊνιά Ιεράπετρας, Ομόνοια)
 • Επιθέσεις χωρίς ονοματεπώνυμο (εκατοντάδες επιθέσεις, ιδίως κατά αλλοδαπών, οι οποίες είτε αποδίδονται ευθέως στη Χρυσή Αυγή είτε, ακόμα και αν δεν αποδίδονται, προκύπτει η εμπλοκή της από τα εν γένει χαρακτηριστικά τους)

«Κρίνοντας το σύνολο των επιθέσεων, όπως εξιστορείται από δικογραφίες, αποφάσεις, μάρτυρες και παθόντες, αναδεικνύεται ότι η βία και οι επιθέσεις κατά ζωής και περιουσίας δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα κάποιων οπαδών ή μελών, ούτε καν ορισμένων τοπικών οργανώσεων που τάχα παραστράτησαν. Είναι για τη Χρυσή Αυγή τρόπος εκφοράς του πολιτικού της λόγου ως ναζιστικό κόμμα», παρατήρησε ο δικηγόρος.

Ο επίλογος

«Ακούσατε τον πόνο, τον τρόμο την οδύνη, των θυμάτων , των αδελφών και των μανάδων τους,  τα κυρήγματα μίσους, και τις ναζιστικές κραυγές. Είδατε τις σβάστικες και τα όπλα, τα τάγματα εφόδου σε παράταξη, σε εκπαίδευση  και επί το έργον, είδατε εκατοντάδες επιθέσεις εκπορευόμενες από το κοινό κέντρο της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, είδατε ένα προς ένα τα στοιχεία του κατηγορητηρίου να παιρνάνε από μπροστά σας, να αποκτούν σάρκα και οστά να αποδεικνύονται και αντίθετα να καταρρίπτονται οι συνεχώς εναλασσόμενοι και αντικρουόμενοι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί. Πάθατε ως άνθρωποι που έχετε μάτια και αυτιά ανοιχτά, ως ταγμενοι στην προστασια του αδύνατου και ως μέλη μιας ολόκληρης κοινωνίας, που τρώθηκε, πληγώθηκε και δηλητηριάστηκε από το ναζιστικό δηλητήριο. Τους κρατάτε, είναι ενώπιόν Σας, και εσείς ενώπιον της λειτουργικής και ιστορικής Σας ευθύνης. Κρίνετέ τους».

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η «Εφ.Συν.» από το πρώτο της φύλλο αναζητούσε τον τρόπο για τη θεσμική αντιμετώπιση της ναζιστικής εγκληματικής βίας. Στο ειδικό αυτό ένθετο έχουμε επιλέξει χαρακτηριστικά δημοσιεύματα για τη Χρυσή Αυγή.
Η ερευνητική δημοσιογραφία απέναντι στον ναζισμό και το έγκλημα
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Ενταλμα σύλληψης για τους Σωτήρη Δεβελέκο και Ακη Θεοδώρου που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά των πέντε ατόμων στον ελεύθερο χώρο του Πειραιά.
Φυγοδικούν οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη «Φαβέλα»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα έφεσης στις χαμηλές ποινές για τους Αιγύπτιους ψαράδες
Αίτημα προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών καταθέτουν σήμερα οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων, προκειμένου να ασκηθεί έφεση στο σκέλος της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή που αφορά στην επίθεση σε βάρος...
Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα έφεσης στις χαμηλές ποινές για τους Αιγύπτιους ψαράδες
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
O πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν για τις φυλακίσεις πρώην και νυν χρυσαυγιτών
Η φυλάκιση ξανά του Στεργιόπουλου και του Λιακόπουλου, των δύο δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, μαζί με τους άλλους 36 καταδικασθέντες για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, είναι μια...
O πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν για τις φυλακίσεις πρώην και νυν χρυσαυγιτών
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Νίπτουν τας χείρας τους για την εξαφάνιση του Χρήστου Παππά
Δε φέρει ευθύνη η Αστυνομία, ούτε φυσικά το προϊστάμενο υπουργείο για την εξαφάνιση του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠροΠο, απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το νέο...
Νίπτουν τας χείρας τους για την εξαφάνιση του Χρήστου Παππά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας