Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χάρης Στρατής: Ακούσατε τον πόνο των θυμάτων, είδατε τις σβάστικες, κρίνετέ τους
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Χάρης Στρατής: Ακούσατε τον πόνο των θυμάτων, είδατε τις σβάστικες, κρίνετέ τους

 • A-
 • A+
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Χάρης Στρατής, ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει τους κατηγορούμενους στο φως της ημέρας.

Με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Χάρη Στρατή, συνεχίστηκαν σήμερα οι αγορεύσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Κατόπιν μιας διαδικασίας που διήρκεσε πέντε σχεδόν έτη, την εξέταση 200 και πλέον μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, που επιλέχθησαν από μια πολύ μεγαλύτερη δικογραφία, και τις απολογίες των κατηγορουμένων τα ζητήματα που κατά τη γνώμη μας αποδείχθησαν είναι:

 • ότι πράγματι τελέστηκαν η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών κομμουνιστών του ΠΑΜΕ και η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίτ Eμπάρακ στo πλαίσιo της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων Αλλιεργατών
 • ότι οι πράξεις αυτές εκτελέσθησαν από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς αυτουργούς και συνεργούς και
 • ότι οι ως άνω φυσικοί αυτουργοί δεν έδρασαν αυτόνομα ή αυτόβουλα αλλά οργανωμένα ως μέλη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ενεργώντας στα πλαίσια των εντολών της ηγεσίας της και της απαρέγκλιτης ιεραρχίας και πειθαρχίας της οργάνωσης.

«Το κίνητρο των εγκληματικών τους πράξεων δεν ήταν άλλο παρά η αποκρουστική ναζιστική ιδεολογία, που στοχοποιεί ως εχθρούς τους κομμουνιστές, τους ταξικούς συνδικαλιστές, τους αντιφασίστες τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους μετανάστες», σημείωσε ο συνήγορος. 

H επίθεση στο ΠΑΜΕ

Στη συνέχεια ο Χάρης Στρατής τεκμηρίωσε με βάση τα πραγματικά περιστατικά τα χαρακτηριστικά της επίθεσης εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ:

 1. Ηταν οργανωμένη από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής
 2. Είχε ανθρωποκτόνο στόχο και σκοπό να πληγεί το σωματείο.

Το σωματείο του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος αγωνιζόταν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και για τον λόγο αυτό «βρέθηκε στο στόχαστρο των εργοδοτών, που όλα τα παραπάνω τα θεωρούν κόστος και ταυτίζονται στο σημείο αυτό με τη Χρυσή Αυγή», εξήγησε ο δικηγόρος και αναφέρθηκε διεξοδικά σε γεγονότα, δηλώσεις και ομιλίες που αποδεικνύουν τη στοχοποίηση του σωματείου από τη Χρυσή Αυγή, στην προαναγγελία της επίθεσης και στις συνομιλίες του τότε περιφερειάρχη Πειραιά (Ο Λαγός ομολογεί: «Τους μακελέψαμε»!, Γιάννης Μπασκάκης, 22.10.2016).

«Με βάση όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται το οργανωμένο και σχεδιασμένο της επίθεσης, όχι βέβαια απλώς από την Τοπική Οργάνωση του Περάματος, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε από μόνη της να σχεδιάσει και οργανώσει μια τέτοια επίθεση κατά ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, αλλά από την ίδια την ηγεσία της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε.

Η εγκληματική οργάνωση

Ο Χάρης Στρατής ενέταξε την επίθεση στον συνολικό κύκλο επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, «η οποία δρώσα ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση, με απαρέγκλιτη ιεραρχία και πειθαρχία των κατώτερων στους ανώτερους, είχε ως στόχο την επιβολή διά της βίας, το τσάκισμα των ιδεολογικών αντιπάλων, στους οποίους προεξέχοντες ήταν οι κομμουνιστές, αριστεροί, αντιφασίστες και γενικότερα προοδευτικοί άνθρωποι, η εκδίωξη όλων των αλλόφυλων μεταναστών, στα πλαίσια της ρατσιστικής της ιδεολογίας, η κυριαρχία στα πεζοδρόμια και η καλλιέργεια κλίματος φόβου».

«Εδώ να πω και κάτι για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού: ούτε ένα άτομο ούτε μία ιδεολογία θα την κρίνουμε με βάση την ιδέα που η ίδια έχει για τον εαυτό της, αλλά αντικειμενικά. Ο χαρακτηρισμός της ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικής απορρέει (αντικειμενικά) από το ίδιο το περιεχόμενό της (ναζιστικά σύμβολα, συνθήματα, χαιρετισμοί, παλαιότερα ή ακόμη και σύγχρονα κείμενα εξύμνησης του Χίτλερ, ρατσιστικός λόγος, μίσος για το διαφορετικό, μίσος για το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, αντικομμουνισμός, η καλλιέργεια τρομοκρατίας και εξόντωση των ως άνω αντιπάλων)», είπε επίσης και κατέληξε: «Η ιδεολογία αυτή, που επιδιώκει την επιβολή διά μέσω της φυσικής εξόντωσης των αντιπάλων, παραμένει αντιδραστική και αποκρουστική και είναι το κίνητρο όλων των επιθέσεων της 187 της Χρυσής Αυγής».

Το γνήσιο καταστατικό

«Τη στιγμή που και ο τελευταίος σύλλογος του τελευταίου χωριού της Ελλάδος έχει πολυσέλιδο καταστατικό, δεν μπορεί να λέγεται ότι η Χρυσή Αυγή που παρότι δεν είχε το ΄90 την ίδια μαζικότητα όπως το 2012 ήταν μια οργάνωση σε πανελλαδικό επίπεδο δεν είχε καταστατικό παρά ένα δισέλιδο που υπολείπεται πολύ από το να χαρακτηριστεί καταστατικό», σχολίασε ο συνήγορος και παρέθεσε τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η οργάνωση είχε καταστατικό πολύ πριν το 2012, όταν κατέθεσε ένα στον Αρειο Πάγο.

«Η διάρθρωση της Χρυσής Αυγής όπως εμφανίζεται στο  καταστατικό είναι ίδια με το σκελετό που εμφανίζεται σε έγγραφο στο σπίτι του Παππά υπό τον τίτλο Κύκλος της Χρυσής Αυγής», είπε επίσης και συμπέρανε ότι «το καταστατικό Ψαρρά είναι γνήσιο, η δε γνησιότητά του αποδεικνύεται και από το σύνολο των λοιπών στοιχείων της οργάνωσης που εισφέρουν τα έγγραφα: σαφής ιδεολογικός ναζιστικός προσανατολισμός, νοσταλγία για τη ναζιστική Γερμανία, ο αρχηγός που "έχει ένα μεταφυσικό περιεχόμενο" και είναι απαραβίαστος».

Διαρκής βίαιη δράση 

Πολύ αναλυτικά περιέγραψε ο Χάρης Στρατής την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, την οποία χώρισε σε κατηγορίες:

 • Επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, θέατρα, συγκεντρώσεις κ.λπ. (Συνεργείο, Αντίπνοια, Κομοτηνή, Χυτήρι, Ρεσάλτο, Μπελβεντέρε, Πάρος
 • Επιθέσεις σε αριστερούς, αντιφασίστες, μετανάστες κ.λπ. (στον Κουσουρή από τον Ανδρουτσόπουλο, στον μαθητή Φοίβο Δερμετζίδη, δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν, επίθεση κατά Τσιμπουκάκη στην Αγία Παρασκευή, στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, στον μαθητή Χρήστο Αντίοχο, κατά του Ζαμπέλη επειδή άκουγε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, επίθεση του Μπαντέμη σε αλλοδαπές γυναίκες)
 • Έλεγχοι σε λαϊκές αγορές με ομάδες περιφρούρησης (Ραφήνα, Ιστιαία, Μεσολόγγι)
 • Επιθέσεις σε αλλοδαπούς (εμπρησμός μπαρ Cointreau, πογκρόμ μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη)
 • Τρομοκρατία σε σπίτια ή καταστήματα (π.χ. Βαϊνιά Ιεράπετρας, Ομόνοια)
 • Επιθέσεις χωρίς ονοματεπώνυμο (εκατοντάδες επιθέσεις, ιδίως κατά αλλοδαπών, οι οποίες είτε αποδίδονται ευθέως στη Χρυσή Αυγή είτε, ακόμα και αν δεν αποδίδονται, προκύπτει η εμπλοκή της από τα εν γένει χαρακτηριστικά τους)

«Κρίνοντας το σύνολο των επιθέσεων, όπως εξιστορείται από δικογραφίες, αποφάσεις, μάρτυρες και παθόντες, αναδεικνύεται ότι η βία και οι επιθέσεις κατά ζωής και περιουσίας δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα κάποιων οπαδών ή μελών, ούτε καν ορισμένων τοπικών οργανώσεων που τάχα παραστράτησαν. Είναι για τη Χρυσή Αυγή τρόπος εκφοράς του πολιτικού της λόγου ως ναζιστικό κόμμα», παρατήρησε ο δικηγόρος.

Ο επίλογος

«Ακούσατε τον πόνο, τον τρόμο την οδύνη, των θυμάτων , των αδελφών και των μανάδων τους,  τα κυρήγματα μίσους, και τις ναζιστικές κραυγές. Είδατε τις σβάστικες και τα όπλα, τα τάγματα εφόδου σε παράταξη, σε εκπαίδευση  και επί το έργον, είδατε εκατοντάδες επιθέσεις εκπορευόμενες από το κοινό κέντρο της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, είδατε ένα προς ένα τα στοιχεία του κατηγορητηρίου να παιρνάνε από μπροστά σας, να αποκτούν σάρκα και οστά να αποδεικνύονται και αντίθετα να καταρρίπτονται οι συνεχώς εναλασσόμενοι και αντικρουόμενοι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί. Πάθατε ως άνθρωποι που έχετε μάτια και αυτιά ανοιχτά, ως ταγμενοι στην προστασια του αδύνατου και ως μέλη μιας ολόκληρης κοινωνίας, που τρώθηκε, πληγώθηκε και δηλητηριάστηκε από το ναζιστικό δηλητήριο. Τους κρατάτε, είναι ενώπιόν Σας, και εσείς ενώπιον της λειτουργικής και ιστορικής Σας ευθύνης. Κρίνετέ τους».

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η τιμή της Εισαγγελίας
Η τοποθέτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ● Σε κλίμα συγκίνησης η ολοκλήρωση των αγορεύσεων της πολιτικής αγωγής, με τους δικηγόρους να αγκαλιάζουν τη Μάγδα Φύσσα.
Η τιμή της Εισαγγελίας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ζήτησε τον λόγο ο αναπληρωτής εισαγγελέας
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος μετά την παρατήρηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Άγγελου Βρεττού, ότι συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, πήρε τον λόγο για να...
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ζήτησε τον λόγο ο αναπληρωτής εισαγγελέας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η αγόρευση-φάντασμα του Γιώργου Μιχαλόλια
Ψευδή επιχειρήματα επικαλέστηκε ο ανιψιός του Νίκου Μιχαλολιάκου για να πετύχει αναβολή της δίκης πελάτη του αστυνομικού, που έχει καταδικαστεί για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.
Η αγόρευση-φάντασμα του Γιώργου Μιχαλόλια
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης
Συγκρίνοντας τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε βάθος δεκαπενταετίας, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος απέδειξε, κατά τη χθεσινή αγόρευσή του, χωρίς περιθώρια λάθους την ποιοτική...
Δεκαπέντε χρόνια αιματοβαμμένης, εγκληματικής ναζιστικής δράσης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Θ. Θεοδωρόπουλος: Με ποια στοιχεία δεν ασχολήθηκε καθόλου η εισαγγελέας
Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινού τρίτου μέρους της αγόρευσης του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Με ποια στοιχεία δεν ασχολήθηκε καθόλου η εισαγγελέας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η δολοφονία του Παύλου πέρασε από την ιεραρχία
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με την οποία κορυφώθηκε η ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ξετυλίχθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών· αυτή τη φορά από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, Θεόδωρο...
Η δολοφονία του Παύλου πέρασε από την ιεραρχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας