Κώστας Σκαρμέας: «Ολοι ένοχοι όπως κατηγορούνται»
Την ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Σκαρμέας, από την έδρα του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που δικάζει τη Χρυσή Αυγή «στην πρώτη δίκη ναζιστικού κόμματος στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δίκες της Νυρεμβέργης».
Στηριζόμενος στα στοιχεία του παρελθόντος, σ' αυτά που τα τελευταία πέντε χρόνια εξετάστηκαν ενδελεχώς κατά την ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν οι δικαστές κάνουν δεκτούς τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, όπως έκανε η εισαγγελέας προτείνοντας την απαλλαγή τους, «θα σημαίνει ότι την επόμενη μέρα της δίκης, αθώοι πια, θα συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια και το αίμα του Παύλου Φύσσα θα είναι η αρχή της δράσης της Χρυσής Αυγής, όχι το τέλος όπως έγινε το 2013 με τις διώξεις».
Με ακριβολογία και σαφήνεια ο δικηγόρος κατέρριψε τους ισχυρισμούς των χρυσαυγιτών και ανέδειξε τη σαθρή επιχειρηματολογία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εισαγγελική πρόταση.
«Είμαστε θύματα πολιτικής δίωξης που ενορχηστρώθηκε από τον Αντ. Σαμαρά», είπε απολογούμενος ο Μιχαλολιάκος και του απάντησε ο Κώστας Σκαρμέας: «Αν ίσχυαν αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας, γιατί δεν έγιναν σε κανένα άλλο κόμμα; Επειδή η Χρυσή Αυγή διώκεται για πράξεις που κανένα άλλο κόμμα δεν έκανε. Αν μπορούν οι κατηγορούμενοι ας απαντήσουν στα στοιχεία με στοιχεία: Κατασκεύασε ο Αντώνης Σαμαράς τα τηλεφωνήματα το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα; Φύτεψε ο Νίκος Δένδιας το δρεπάνι στην Τοπική Περάματος του ΠΑΜΕ; Εβαλε ο αντεισαγγελέας Ντογιάκος τον Αν. Πανταζή να επιτεθεί στους Αιγύπτιους;».
«Αν δεν είχαμε εκλεγεί βουλευτές το 2012, δεν θα ήμασταν κατηγορούμενοι», υποστήριξε ο Στάθης Μπούκουρας. «Και πάλι κατηγορούμενοι θα ήταν εφόσον υπάρχουν στοιχεία εις βάρος τους, όπως είναι κατηγορούμενος ο Ν. Αποστόλου χωρίς να είναι βουλευτής. Αν εννοούν ότι έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής που δεν είναι βουλευτές, εμείς συμφωνούμε μαζί τους. Από τη διαδικασία έχουν προκύψει στοιχεία για πολλά παραπάνω άτομα, πέρα από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο» αντέτεινε ο συνήγορος.
«Το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με εγκληματική πράξη, ακόμα κι αν αποδοθεί σε μέλος, οπαδό ή βουλευτή», κατέθεσε απολογούμενος ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο συνήγορος των Αιγυπτίων αναρωτήθηκε: «Ποιον εννοεί ο Κασιδιάρης όταν λέει κόμμα; Εννοεί το σήμα της Χρυσής Αυγής; Τα γραφεία; Τον υπάλληλο της Μεσογείων Γ. Πατέλη; Οχι βέβαια, είναι μια προσπάθεια να σωθεί ο Αρχηγός και ο φυσικά ίδιος ο Κασιδιάρης. Γιατί Χρυσή Αυγή είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα ο Μιχαλολιάκος και αυτό δεν το αμφισβητεί ούτε η υπεράσπιση. Δεν είναι ο δράστης Χρυσή Αυγή, η Χρυσή Αυγή είναι ο δράστης».
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, αναφερόμενος στην αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», όπου μπαίνοντας οι δράστες είπαν «έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής», και σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της εισαγγελέως ότι «δεν είπαν έχετε τα χαιρετίσματα κάποιου βουλευτή συγκεκριμένα», ο Κώστας Σκαρμέας τόνισε: «Επρεπε δηλαδή οι δράστες να πουν "έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής και του Ηλία Κασιδιάρη προσωπικά" για να θεωρηθεί ότι δρουν εντός των στόχων της οργάνωσης; Η δικαστική απόφαση μιλάει ξεκάθαρα για επίθεση "στο πλαίσιο δράσης της Χ.Α.". Εχετε δει άλλες δικαστικές αποφάσεις να λένε "ο Τσοχατζόπουλος έδρασε στο πλαίσιο δράσης του ΠΑΣΟΚ";»
Ο συνήγορος δεν περιορίστηκε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς των χρυσαυγιτών· αναφέρθηκε διεξοδικά στην επιχειρησιακή δράση της οργάνωσης και στη διαρκή εγκληματική δράση της, στις εγκυκλίους και στα έγγραφα της Κεντρικής Διοίκησης που αποδεικνύουν ότι δεν ήταν προαιρετική η στρατιωτική ενδυμασία και εκπαίδευση, ούτε αστειότητες η υπακοή στην πειθαρχία και ιεραρχία και ανέπτυξε τους τρεις βασικούς πυλώνες του κεντρικού σχεδιασμού της οργάνωσης: α) η φυσική παρουσία πυρηναρχών και βουλευτών σε επιθέσεις και εκπαιδεύσεις, β) η γνώση, έγκριση και συγκάλυψη των επιθέσεων και γ) οι διακηρύξεις στελεχών που δείχνουν τη γραμμή και το πλαίσιο εντολών της ηγεσίας.
Ολοκληρώνοντας τη διήμερη αγόρευσή του ο Κ. Σκαρμέας απευθύνθηκε στους δικαστές λέγοντας: «Συγκεντρώθηκαν μπροστά σας τα περισσότερα αποδεικτικά μέσα που είχε οποιοδήποτε δικαστήριο στην Ελλάδα για το αδίκημα του 187. Ευελπιστούμε ότι θα τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας και η απόφασή σας θα είναι μία, ομόφωνη και συνεπής με τα στοιχεία αυτά: Ολοι ένοχοι όπως κατηγορούνται».
Θανάσης Καμπαγιάννης: «Σκοπός της εισαγγελέως να δικαιώσει την υπεράσπιση»
«Η αποδεικτική διαδικασία ήταν μακρά αλλά απαραίτητη προκειμένου το δικαστήριο να αποκτήσει πλήρη εικόνα του αποδεικτικού υλικού και να συνεκδικάσει τρία σημαντικά κακουργήματα και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης», ξεκίνησε την αγόρευσή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης και μέσα σε μόλις μία ώρα έδωσε το στίγμα μιας τοποθέτησης άριστα καταρτισμένης νομικά.
Αναφερόμενος στη φράση της εισαγγελέως ότι «μεμονωμένα περιστατικά τελέστηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρει η ηγεσία της», ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών σημείωσε ότι η εισαγγελική πρόταση επιθυμεί να μας γυρίσει στο παρελθόν, όταν «η θεωρία του μεμονωμένου περιστατικού ακολουθούσε τη στάση της έννομης τάξης επί δεκαετίες» και η οργάνωση του Μιχαλολιάκου απολάμβανε την πολύχρονη εγκληματική δράση και την πολύχρονη θεσμική ασυλία της, αλλά ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει επιστροφή. Κι αυτό γιατί έχει μεσολαβήσει αυτή εδώ η δίκη. Θα είναι τέτοια η νομιμοποίηση που θα αντλήσει η ναζιστική εγκληματική οργάνωση αν η Δικαιοσύνη λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική της δράση, που η ναζιστική οργάνωση θα γίνει κράτος και το κράτος θα γίνει ο υπάλληλος».
Σύμφωνα με τον πολύπειρο δικηγόρο, η εισαγγελέας όχι μόνο «δεν τοποθετήθηκε επί του πυρήνα του κατηγορητηρίου, του επιχειρησιακού μηχανισμού τέλεσης των αξιόποινων πράξεων, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι συστηματικά, σε σκέψεις και συλλογισμούς της, παραχάρασσε το αποδεικτικό υλικό με αποκλειστικό σκοπό να δικαιώσει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης». Ετσι, «όχι μόνο δεν διαφώτισε, αλλά ενεργητικά συσκότισε και διέστρεψε το αποδεικτικό υλικό».
Σχετικά με το άρθρο 187 διευκρίνισε ότι η οργάνωση είναι ποινικοποιημένη πριν τελέσει κακουργήματα, «άρα δεν είναι δυνατόν μεθοδολογικά να διερευνήσει κανείς την ύπαρξή της από τα τελεσθέντα κακουργήματα και μάλιστα με την ύπαρξη εντολής», όπως έκανε η εισαγγελέας ρωτώντας αν δόθηκε εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
«Η οργάνωση του 187 είναι μια οργάνωση εγκληματογόνος εστία για την έννομη τάξη και για πλήθος εννόμων αγαθών και μόνο με την ύπαρξή της, πριν δηλαδή τελέσει τα κακουργήματα τα οποία σκοπεύει», επανέλαβε με έμφαση ο Θανάσης Καμπαγιάννης και έφερε ως παράδειγμα το βίντεο στο οποίο ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γ. Πατέλης λέει «ό,τι κινείται σφάζεται»: «Αν μας ρωτήσει ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής “τι ποινικοποιεί το άρθρο 187”, η απάντηση είναι να του δείξουμε το βίντεο Πατέλη. Είναι ακριβώς αυτό: μια ομάδα έτοιμη, οπλισμένη, με κακουργηματικό σκοπό που προκύπτει από την οργάνωσή της, τον οπλισμό της, τον διακηρυγμένο στόχο της, που όμως δεν κινείται παρά μόνο αν λάβει το ΟΚ της ηγεσίας της. Είναι παντελώς αδιάφορο αν πήγε η ομάδα στην Παναγίτσα εκείνο το καλοκαίρι και σφάξανε μετανάστες. Το σημαντικό είναι η ύπαρξη αυτής της ομάδας, η ένταξη των μελών σε αυτήν, η υποταγή της βούλησής τους, ο επιμερισμός των ρόλων, η επιδίωξη τέλεσης κακουργηματικών πράξεων που δεν χρειάζεται να συγκεκριμενοποιούνται».
Για τη συγκρότηση της Χρυσής Αυγής ως εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ο δικηγόρος περιέγραψε την πορεία της μέσα στον χρόνο, όπως έχει αποτυπωθεί σε έγγραφα, περιοδικά, διακηρύξεις, φωτογραφίες, ομιλίες του Μιχαλολιάκου, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι το δεύτερο συνέδριο της Χρυσής Αυγής, το 1992, σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής περιόδου της, επισημαίνοντας «την παγκόσμια πρωτοτυπία αναφοράς στο δεύτερο συνέδριο εν απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο πρώτο».
Για την περίοδο πριν από το 1992, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε με βάση το καταστατικό που έχει προσκομίσει ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς, το περιεχόμενο του οποίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο, είναι σημαντικό γιατί αποδεικνύει: α) τη διπλή δομή (μία πολιτική και μία στρατιωτική, με κοινή ιεραρχία) και β) την Αρχή του Αρχηγού, ο οποίος δεν εκλέγεται και για να αντικατασταθεί χρειάζεται ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου, του οποίου τα 4 από τα 7 μέλη διορίζει ο ίδιος. Δηλαδή είναι ισόβιος. «Ο Μιχαλολιάκος ποτέ δεν εξελέγη (το 1983 υπέγραψε ως Αρχηγός) και ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα αντικατάστασής του σε ψηφοφορία. Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της Χρυσής Αυγής και τίποτα δεν γίνεται αν ο ίδιος δεν το αποφασίσει», συμπέρανε ο Θ. Καμπαγιάννης.
Παραθέτοντας τις καταδικαστικές αποφάσεις για μέλη της Χρυσής Αυγής και τις καταθέσεις μαρτύρων, ο Κ. Σκαρμέας τεκμηρίωσε τη διαχρονικότητα των εγκλημάτων της οργάνωσης του Μιχαλολιάκου.
1996 - καταδίκη των τότε υψηλόβαθμων στελεχών της Χρυσής Αυγής Ζαφειρόπουλου και Κουσουμβρή για επίθεση σε μέλη της Εργατικής Αλληλεγγύης
1998 - καταδίκη του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου ή Περίανδρου, πρώην υπαρχηγού του Μιχαλολιάκου, για τη δολοφονική επίθεση στον φοιτητή Δημ. Κουσουρή
2002 - καταδίκη των χρυσαυγιτών Μαγκώτσου και Κουσουμβρή για επίθεση με θύμα που φορούσε παλαιστινιακή μαντίλα
2008 - κατάθεση Γιώργου Μηλιαράκη, θύματος κατά την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια»: «Ο πρώτος που μπήκε λέει “έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής”». Οι χρυσαυγίτες δράστες Β. Σιατούνης και Αθ. Στράτος έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα
2010 - κατάθεση Ναΐμ Ελγαντούρ για τον εμπρησμό τζαμιού στην πλατεία Αττικής: «Χρυσαυγίτες με επικεφαλής τη Σκορδέλη πήγαν να κάψουν ζωντανά 40 άτομα από το Μπανγκλαντές»
2011 - καταδίκη της Θέμιδος Σκορδέλη ως επικεφαλής χρυσαυγιτών για μαχαίρωμα Αφγανού στον Αγιο Παντελεήμονα
2012 - κατάθεση Γιάννη Καρδαρά, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, για επίθεση έξω από τα γραφεία της Χ.Α. στον Πειραιά. «Κατέβηκαν από τις μηχανές και έλεγαν “κομμούνια, θα πεθάνετε, ήρθε η ώρα σας”»
2012 - λαϊκή αγορά Μεσολογγίου, κατάθεση Ανδρομάχης Παπαζήση: «Κλοτσούσαν και βρίζανε, ομοιόμορφα ντυμένοι, με τα διακριτικά της Χ.Α. στις μπλούζες τους»
Σεπτέμβριος 2012 - κατάθεση Αικατερίνης Θωίδου: «Ημουν παρούσα στην επίθεση στην Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά με ξύλα από τον Αποστόλου, τον Σαλούφα και άλλους χρυσαυγίτες». Για την επίθεση έχουν καταδικαστεί οι Σαλούφας και Αποστόλου
2013 - κατάθεση Γ. Καμίνη για την επίθεση από τον Γ. Γερμενή: «Ομάδα χρυσαυγιτών με κράνη και ρόπαλα θέλανε να μπούνε στον Κόμβο Αλληλεγγύης. Δεν ήρθε μόνος του ένας Γερμενής σε παραφορά να μου επιτεθεί»
Ιούλιος 2013 - επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, για την οποία έχουν καταδικαστεί ως ηθικοί αυτουργοί οι Ι. Λαγός και Ν. Μίχος και ως φυσικοί αυτουργοί πέντε μέλη της οργάνωσης
Αύγουστος 2013 - κατάθεση φοιτητή Αντίοχου για την επίθεση που δέχτηκε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα: «Αρχισαν να με χτυπάνε τρία άτομα με μπουνιές και κλοτσιές, ο ένας είχε μπλούζα της Χρυσής Αυγής. Μόλις σταμάτησαν, είπε ένας “εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί”»
Σεπτέμβριος 2013 - μέσα σε δώδεκα μέρες σημειώθηκαν η επίθεση τάγματος εφόδου στον Μελιγαλά, η δολοφονική επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας