Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πού να θυμάται τη ναζιστική συναυλία; Εχει πάει σε πολλές!

Αρτέμης Ματθαιόπουλος (αριστερά) και Δημήτρης Κουκούτσης

EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού να θυμάται τη ναζιστική συναυλία; Εχει πάει σε πολλές!

  • A-
  • A+
Τακτική όμοια με αυτή του Ηλία Κασιδιάρη ακολούθησε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής εδώ και 10 χρόνια, λέγοντας πως κάθεται στο εδώλιο μόνο επειδή εξελέγη βουλευτής το 2012 και αποφεύγοντας να απαντήσει για τη ναζιστική του ιδεολογία επικαλούμενος «το πλαίσιο της νομιμότητας» ● Ο ίδιος... δεν θυμάται τη συναυλία όπου έψαλε τον ύμνο του ναζισμού, γιατί έχει συμμετάσχει σε πολλές παρόμοιες! ● Επλεξε το εγκώμιο του Ι. Λαγού ο Δημήτρης Κουκούτσης.

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής από το 2009 μέχρι σήμερα, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ξεκίνησε τη χθεσινή απολογία του λέγοντας ότι δεν γνωρίζει για τι κατηγορείται.

«Δεν περάσατε από ανάκριση; Δεν διαβάσατε τη δικογραφία; Δεν καταθέσατε απολογητικό υπόμνημα;», του επισήμανε η έδρα, αλλά ο κατηγορούμενος, ακολουθώντας την υπερασπιστική γραμμή που έχει χαράξει η ηγεσία, ισχυρίστηκε ότι κάθεται στο εδώλιο επειδή το 2012 εξελέγη βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή.

Η αλήθεια είναι ότι, για να εκλεγεί, χρειάστηκε να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα ο πρώτος σε σταυρούς Νικήτας Σιώης, ο οποίος και εξήγησε σε συνέντευξή του ότι «όλοι εμείς μέσα στη Χρυσή Αυγή είμαστε πολιτικοί στρατιώτες και ακολουθούμε εντολές», ενώ στις 20 Ιουνίου 2019, μετά την εκλογική συντριβή της Χρυσής Αυγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, άδειαζε τον Μιχαλολιάκο λέγοντας: «Είμαι περήφανος για τον αγώνα που δώσαμε μαζί με τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες, όμως δεν μπορώ να τους παραδώσω στα νύχια των γαμπρών (σ.σ.: φωτογραφίζει τον Ματθαιόπουλο), στα νύχια των νονών, των συζύγων και των βολεμένων ημετέρων. Είμαι ο μόνος, Ο ΜΟΝΟΣ που τήρησε τον λόγο της τιμής του και υπάκουσε στις διαταγές του κόμματος».

Ο Αρτ. Ματθαιόπουλος δήλωσε άγνοια για τους λόγους της παραίτησης του Σιώη, παρόλο που ανήκει στον κλειστό πυρήνα γύρω από τον Αρχηγό, και απέδωσε την απόφαση του Μιχαλολιάκου να τον συμπεριλάβει στο ολιγομελές Πολιτικό Συμβούλιο στη «μακραίωνη προσφορά» του στη Χρυσή Αυγή.

Ο καθηγητής Μουσικής, που, όπως είπε, παραδίδει μαθήματα πιάνου, ρωτήθηκε για κάποια από τα τραγούδια του συγκροτήματός του «Πογκρόμ», όπως το «Μίλα ελληνικά ή ψόφα!» που αποτυπώνει τη ναζιστική ιδεολογία, αλλά απέφυγε να απαντήσει, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο Ηλ. Κασιδιάρης και χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια έκφραση: «στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Λίγο αργότερα, βέβαια, ο Αρτ. Ματθαιόπουλος παραδέχτηκε την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, λέγοντας ότι έχει συμμετάσχει σε πολλές άλλες συναυλίες σαν αυτή του 2005 που έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» και στην οποία μαζί με τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και Γερμενή τραγουδάει τον ύμνο του ναζισμού δίπλα στις σημαίες των SS και της Βέρμαχτ (Γ. Μπασκάκης, Δ. Ψαρράς «Η αληθινή πατρίδα της Χρυσής Αυγής»).

Την αποκάλυψη αυτή η «Εφ.Συν.» την έκανε στις 13 Φεβρουαρίου 2017 και λίγες μέρες αργότερα υπήρξε η πρώτη ανεξαρτητοποίηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, του Δημήτρη Κουκούτση, εν μέσω και των συνταρακτικών αποκαλύψεων της δίκης. Ωστόσο, ο ίδιος ο κατηγορούμενος Κουκούτσης ισχυρίστηκε, χθες, ότι αιτία της αποχώρησής του ήταν ο ξύλινος λόγος που είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή και αρνήθηκε ότι η οργάνωση έχει εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, στρατιωτική δομή και τάγματα εφόδου.

Είναι βέβαια ο ίδιος που, μετά τα επεισόδια της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά, έλεγε ότι «η στρατιωτική δομή του κόμματός μας είναι αυτή και σε όποιον αρέσει» και παραδεχόταν την ύπαρξη ταγμάτων εφόδου.

Και, βέβαια, είναι ο ίδιος που στις 24 Νοεμβρίου 2015 μετέφερε στην Τοπική Οργάνωση Σπάρτης τις οδηγίες του Μιχαλολιάκου για το πώς να κρύβουν τη ναζιστική ιδεολογία τους: «Στην τελευταία κοινοβουλευτική σύνοδο που είχαμε, ο Αρχηγός μας ξεκαθάρισε, δεν ξέρω πόσοι την είχατε δει, πόσοι καταλάβατε αυτά που είπε ο Αρχηγός. Πρώτον, αποκηρύσσουμε το κάθε τι που συνάδει με τον εθνικοσοσιαλισμό. Αυτά τελείωσαν για τη Χρυσή Αυγή. Εμείς είμαστε Ελληνες εθνικιστές, το διακηρύττουμε και αυτό βγάζουμε προς τα έξω. Το τι πιστεύει ο καθένας μέσα του μπορεί να το κρατήσει και δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα, αλλά στη Χρυσή Αυγή είμαστε Ελληνες εθνικιστές».

Το μόνο που δεν πήρε πίσω ο Δ. Κουκούτσης ήταν τα παινέματα για «τη μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα» της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια και για τον περιφερειάρχη Ι. Λαγό που «τέτοιος δεν έχει ξαναπεράσει από τη Χρυσή Αυγή».

Αυτά ο κατηγορούμενος τα πιστεύει ακόμα και σημειώνει ότι «εκείνη την εποχή, η δράση του Ι. Λαγού στις συγκεκριμένες γειτονιές ήταν μη αμφισβητήσιμη, ήταν αυτή που έπρεπε να είναι». Μόνο που, εξαιτίας αυτής της δράσης, ο Λαγός εμπλέκεται σε όλες τις δολοφονικές υποθέσεις που διερευνά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μυαλό... Κουκούτση στον Δήμο Καλαμάτας
Επιμένει στο ξέπλυμα του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση η «γαλάζια» δημοτική αρχή Καλαμάτας. Τον τοποθέτησε στην Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης! Αντιδράσεις από τους γονείς.
Μυαλό... Κουκούτση στον Δήμο Καλαμάτας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Τεκμηρίωσε όλες τις κατηγορίες
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, αξιοποίησε και την τελευταία λεπτομέρεια του υλικού της ακροαματικής διαδικασίας αποδεικνύοντας ότι η καταδικαστική κρίση των...
Τεκμηρίωσε όλες τις κατηγορίες
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Γερά θεμέλια στο κατηγορητήριο
Οι αγορεύσεις Κ. Σκαρμέα και Θ. Καμπαγιάννη στη δίκη της Χρυσή Αυγής ● Οι συνήγοροι των Αιγύπτιων αλιεργατών τεκμηριώνουν όσα αποδίδει το παραπεμπτικό βούλευμα στην εγκληματική οργάνωση του Μιχαλολιάκου.
Γερά θεμέλια στο κατηγορητήριο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ατράνταχτα τα πειστήρια ενοχής των ναζιστών
Εν μέσω χειροκροτημάτων από το ακροατήριο ολοκληρώθηκε η αγόρευση της δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, που έδωσε τη σκυτάλη της πολιτικής αγωγής στον συνήγορο των Αιγύπτιων αλιεργατών Κώστα Σκαρμέα
Ατράνταχτα τα πειστήρια ενοχής των ναζιστών
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η Πολιτική Αγωγή αποδομεί την εισαγγελική παραφωνία
Με μια μεστή και απολύτως εμπεριστατωμένη αγόρευση, η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, αποδόμησε βήμα βήμα τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών.
Η Πολιτική Αγωγή αποδομεί την εισαγγελική παραφωνία
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Οχι» στην εισαγγελική πρόταση απαλλαγής της Χ.Α.
Αντιφασιστική διαδήλωση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής μετά την προκλητική πρόταση της εισαγγελέως που απαλλάσσει τους κατηγορούμενους για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
«Οχι» στην εισαγγελική πρόταση απαλλαγής της Χ.Α.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας