Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μάρτυρες αστυνομικοί «καίνε» το τάγμα εφόδου

Ι. Λαγός - Ν. Μίχος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάρτυρες αστυνομικοί «καίνε» το τάγμα εφόδου

  • A-
  • A+
Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει η υπερασπιστική γραμμή των Ι. Λαγού, Ν. Μίχου και των συγκατηγορουμένων τους για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», καθώς πέντε αστυνομικοί που είδαν από κοντά τις ενέργειες του ναζιστικού τάγματος κατέθεσαν χθες στη δίκη τις μαρτυρίες τους.

Οσα αρνούνται οι υπόδικοι βουλευτές Ι. Λαγός και Ν. Μίχος και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης στις 10 Ιουλίου 2013 κατέθεσαν χθες πέντε αστυνομικοί, καταρρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί πλαστού βίντεο, αμφιλεγόμενων φωτογραφιών και αριθμών πινακίδων που δεν αποτελούν πειστήρια ενοχής.

Ο αστυνομικός Νίκος Γιαννόπουλος ήταν στην ομάδα ΔΙΑΣ του Ελληνικού που είδε τη μοτοπορεία να περνάει από μπροστά του και έλαβε εντολή «να τους ακολουθήσετε και καμία άλλη ενέργεια».

Η κατάθεσή του είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ήταν παρών σε ό,τι έκανε το τάγμα εφόδου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση, ενώ αναγνώρισε τις μηχανές της ομάδας του στις φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν. Ταυτοποίησε, δηλαδή, τις φωτογραφίες από το βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία και δείχνει αστυνομικούς να φτάνουν με τη μοτοπορεία στο «Συνεργείο» και μαζί τους να είναι το βουλευτικό αυτοκίνητο του Ι. Λαγού.

«Ημασταν πίσω από 50-100 μηχανές που σταμάτησαν στο ‘‘Συνεργείο’’, κατέβηκαν περίπου 20 άτομα και τους είδαμε να επιτίθενται στον χώρο, τους βλέπαμε να σπάνε την τζαμαρία. Ολο αυτό κράτησε τρία-τέσσερα λεπτά, οι υπόλοιποι περίμεναν στο σημείο και έφυγαν όλοι μαζί», είπε ο μάρτυρας και επέμεινε ότι «είχαμε εντολή να μείνουμε σε απόσταση, ήμασταν τέσσερις και φοβόμασταν».

Πλήρης ορατότητα

Η φωτογραφία στην οποία ο αστυνομικός Ν. Γιαννόπουλος αναγνώρισε τις μηχανές της ομάδας του την ώρα της επίθεσης στο «Συνεργείο».

Ο αστυνομικός επιβεβαίωσε επίσης τον τόπο και τον χρόνο των φωτογραφιών που έχει τραβήξει ένοικος διαμερίσματος ακριβώς πάνω από το «Συνεργείο»: «Εμείς είμαστε οι αστυνομικοί που φαίνονται σ’ αυτή τη φωτογραφία, δεν υπάρχει κάτι ανάμεσα σ’ εμένα και το ‘‘Συνεργείο’’ που να εμποδίζει την ορατότητα», είπε σχολιάζοντας τις φωτογραφίες στις οποίες, εκτός από τις μηχανές των αστυνομικών, έχουν καταγραφεί οι κατηγορούμενοι Μίχος, Τσακανίκας και Μπαρέκας έξω από το στέκι την ώρα της επίθεσης.

Φεύγοντας από το σημείο και ακολουθώντας πάντα τη μοτοπορεία, ο μάρτυρας είδε τις φθορές που είχαν γίνει μέσα στον χώρο, ενώ είναι εκείνος που αντιλήφθηκε σε απόσταση 500-600 μέτρων από το «Συνεργείο» ένα αυτοκίνητο (το βουλευτικό που είχε «χρεωθεί» ο Λαγός) να βρίσκεται ανάμεσα στα μηχανάκια και «μου κίνησε την περιέργεια έτσι όπως κινούνταν μαζί τους, οπότε σημειώσαμε τον αριθμό του μαζί με τις πινακίδες από τις μηχανές».

Αριθμούς πινακίδων από το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και από μηχανές συγκέντρωσε και ο αστυνομικός Παύλος Ψοχιός, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασε στο «Συνεργείο» μετά την επίθεση.

«Τους αριθμούς τούς σημείωσα από περίοικους και τους κατέθεσα ο ίδιος», είπε ο μάρτυρας και αναφέρθηκε στα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα του: οι δράστες ήρθαν και έφυγαν όλοι μαζί, η επίθεση έγινε μέσα σε πέντε λεπτά και στον χώρο επικρατούσε χαμός, τραυματίστηκε ο Π. Δριμυλής, από τον οποίο έμαθαν ότι «ήρθαν οι φασίστες, με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, και μας δείρανε».

Τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής είδε και ο Δημήτρης Γώγουλος που βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης όταν πέρασε η μοτοπορεία: «Ακουσα θόρυβο και βγήκα στο μπαλκόνι, είδα τα μηχανάκια, οι αναβάτες φορούσαν μαύρες μπλούζες που έγραφαν “Χρυσή Αυγή” και φώναζαν “Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”. Πολλοί κρατούσαν κοντάρια με τυλιγμένες σημαίες, άλλοι μόνο κοντάρια».

Στη συνέχεια ο αστυνομικός πήγε στο σημείο της επίθεσης, όπου είδε τις ζημιές και πολύ κόσμο συγκεντρωμένο. «Το πλήθος ήταν εξαγριωμένο, πήγα να μάθω τι έγινε και μου φώναζαν “μπάτσος είσαι;”, έμεινα σε απόσταση», είπε ο μάρτυρας και απέδωσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων στο ότι δεν υπήρξε παρέμβαση των αστυνομικών που ήταν παρόντες την ώρα της επίθεσης.

Λίγο μετά τον Δ. Γώγουλο έφτασε στο σημείο άλλος ένας αστυνομικός, ο Αχιλλέας Κίσσας, που είχε λάβει σήμα ότι «30 δίκυκλα με σημαίες και μπλούζες της Χ.Α. έκαναν επίθεση σε χώρο στην Ηλιούπολη και έχει χτυπηθεί ο ιδιοκτήτης».

Οπως κατέθεσε, «έμαθα από συναδέλφους μου ότι ο βουλευτής Λαγός πήγε το ίδιο βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα όπου είχαν οδηγηθεί οι προσαχθέντες από την επίθεση».

Οργανωμένη επίθεση

Το ότι η επίθεση στο «Συνεργείο» ήταν οργανωμένη φαίνεται και από τον δρόμο που ακολούθησε το τάγμα εφόδου αμέσως μετά, την ώρα δηλαδή που η ομάδα ΔΙΑΣ της Αργυρούπολης λαμβάνει σήμα να ακολουθήσει τη μοτοπορεία που μπήκε στην περιοχή της.

Οπως κατέθεσε ο αστυνομικός Βασίλης Μακρής, «περίπου 40 μηχανές, όλες μαζί σαν μπουλούκι, κατευθύνθηκαν στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλίμου και Ποσειδώνος, ακριβώς μπροστά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Εκεί έμειναν πέντε-δέκα λεπτά και ύστερα έφυγαν με κατεύθυνση προς Πειραιά», δηλαδή ακριβώς από εκεί που είχαν ξεκινήσει, την περιφέρεια του Ι. Λαγού, ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να στέλνει μηνύματα και να καμαρώνει: «Αυτή ήταν και θα είναι η Χρυσή Αυγή» (βλ. «Τα μηνύματα που «καίνε» τον Λαγό», «Εφ.Συν.» 1.9.2016).

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φαλαγγάρχης... με το αζημίωτο
Τη Δευτέρα κάθεται στο εδώλιο μια... παλιά καραβάνα της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος: μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, περιφερειάρχης νοτίων προαστίων και υπεύθυνος για τη δράση των ταγμάτων εφόδου στο...
Φαλαγγάρχης... με το αζημίωτο
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ο Αρχηγός ενημερώθηκε το βράδυ της δολοφονίας
Χωρίς να αναφερθεί προσωπικά σε παλιούς συναγωνιστές του, ο Νίκος Μίχος προέβη σε σημαντικές αποκαλύψεις για τη δομή, την ιεραρχία και τη δράση της Χρυσής Αυγής κατά την απολογία του, προκαλώντας την οργή των...
Ο Αρχηγός ενημερώθηκε το βράδυ της δολοφονίας
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη της Χ.Α.
Η ανησυχητική άνοδος της Ακροδεξιάς παγκοσμίως υποχρεώνει την Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, κυρίως όσο πλησιάζει προς το τέλος της και αναμένεται το μήνυμα που θα στείλει η...
Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη της Χ.Α.
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Φωτογραφίες και βίντεο διαψεύδουν τον «Τασάρα»
Βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» αποδεικνύει τα ψέματα του κατηγορούμενου για δολοφονικές επιθεσεις Τάσου Πανταζή και την οργανωτική σχέση του με...
Φωτογραφίες και βίντεο διαψεύδουν τον «Τασάρα»
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επτά ψήφοι για επτά μαχαιριές
Ο πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, δύο εφέτες και τέσσερις ένορκοι καλούνται με την ψήφο τους να απαντήσουν αν η δολοφονία του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν έγινε για ασήμαντη αφορμή ή ήταν ένα στυγερό...
Επτά ψήφοι για επτά μαχαιριές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας