Καταπέλτης για την ενοχή του πρώην προέδρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρη Τομπούλογλου, ήταν χθες η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου δικάζεται για το «δωράκι» των 25.000 ευρώ που φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της διαφημιστικής εταιρείας, Αναστάσιο-Μάριο Κιτσαρά, ώστε να προωθήσει πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία.
Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Τομπούλογλου απειλούσε ότι θα κήρυττε «έκπτωτη» τη διαφημιστική εταιρεία, παρότι είχε αναλάβει το έργο που ήταν χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.
Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την ενοχή του Τομπούλογλου για τα αδικήματα της κακουργηματικής εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για τα πλημμελήματα της παθητικής δωροδοκίας και της παράνομης οπλοκατοχής.
«Αποδείχθηκε χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο Χάρης Τομπούλογλου ερχόμενος μέσω τρίτου ατόμου σε επαφή με τη διαφημιστική εταιρεία επιχείρησε, απειλώντας να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία, να του καταβάλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αρχικά το ποσό των 30.000 ευρώ και στη συνέχεια των 25.000 ευρώ».
Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης την ενοχή του συνεργάτη τού πρώην προέδρου, Χρήστου Τριανταφύλλου, για απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και στην παθητική δωροδοκία καθώς και για αντίσταση κατά της αρχής και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Αντίθετα, πρότεινε την απαλλαγή του γιατρού Στέφανου Μιχαλάτου, καθώς δεν προέκυψε ότι είχε γνώση των ενεργειών του Τομπούλογλου.
Απολογούμενοι και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ο Τομπούλογλου έκανε λόγο για «πλεκτάνη» που στήθηκε σε βάρος του, η οποία είχε αφετηρία το πρωθυπουργικό γραφείο της εποχής (σ.σ. κυβέρνηση Σαμαρά). Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τον Απρίλιο.
