Πέπλο προστασίας άπλωσε η ελληνική Δικαιοσύνη γύρω από τον αποκαλούμενο «βασιλιά των διαμαντιών», τον πολυεκατομμυριούχο Ισραηλινό Μπένι Στάινμετς, σε μια υπόθεση με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μην τον εκδώσει στη Ρουμανία όπου διώκεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με το ποινικό τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου να ανατρέπει πρόσφατη αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσής του σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.
Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 12/2025 απόφασή του είχε απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς που είχε προβάλει ο Στάινμετς προκειμένου να μην εκδοθεί στη γείτονα χώρα και είχε διατάξει τη σύλληψη και την προσωρινή κράτησή του με τον περιοριστικό όρο της παραμονής του σε νοσοκομείο λόγω ασθένειας, μέχρι την ημέρα της έκδοσής του στις ρουμανικές αρχές.
Στην έφεση που είχε καταθέσει στον Αρειο Πάγο έκανε λόγο για καταδίκη του στη Ρουμανία από έντονο... αντισημιτισμό και δίωξη για πολιτικούς λόγους. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι η έκδοσή του στη Ρουμανία θα οδηγήσει σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της γείτονος χώρας, γεγονός που φαίνεται πως αποδέχτηκε το ανώτατο δικαστήριο.
Ο 69χρονος Μπένι Στάινμετς, που διατηρεί εδώ και καιρό φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις -σύμφωνα με τους Financial Times- με την ανιψιά του πρωθυπουργού, Αλεξία Μπακογιάννη, το τελευταίο διάστημα διέμενε προσωρινά στην Ελλάδα διότι του είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει εκτός της χώρας έως ότου εκδοθεί η σχετική απόφαση για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Συνελήφθη αρχικά το 2023 στη Λάρνακα βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος που έχει εκδοθεί από τις ρουμανικές αρχές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Η Αλεξία Μπακογιάννη βοήθησε, όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, τον Στάινμετς στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας, όταν εκείνος προσπαθούσε να ακυρώσει την έκδοσή του στη Ρουμανία.
Η άλλη έμμεση σχέση του Στάινμετς με την Ελλάδα οδηγεί στο όνομα της Ρουμάνας Λάουρα Κοβέσι, της τωρινής Ευρωπαίας εισαγγελέως, η οποία έχει στριμώξει και την ελληνική κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών. Η Κοβέσι, ως επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας (DNA), ανέλαβε την έρευνα για το πολύκροτο σκάνδαλο, γνωστό ως «Project Prince», αποκαλύπτοντας ένα πλέγμα διαφθοράς που περιλάμβανε δωροδοκίες δημόσιων λειτουργών, παραποίηση εγγράφων και χειραγώγηση του νομικού συστήματος. Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια του έκπτωτου πρίγκιπα Παύλου της Ρουμανίας να ανακτήσει μέρος της περιουσίας της πρώην βασιλικής οικογένειας που είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς, που περιλαμβάνει την Αγροτική Φάρμα Băneasa, μια τεράστια έκταση στα προάστια του Βουκουρεστίου, και το Δάσος Σναγκόβ, μια προστατευόμενη περιοχή φυσικής ομορφιάς. Η Reciplia, μια κοινοπραξία που υποστηριζόταν οικονομικά από τον Στάινμετς, αποτέλεσε τον κύριο χρηματοδότη αυτής της προσπάθειας.
Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές, η ομάδα της Reciplia είχε προκαλέσει ζημία που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ στο ρουμανικό κράτος. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με τον Στάινμετς να καταδικάζεται ερήμην σε πέντε χρόνια φυλάκισης.
Το «Project Prince» πήρε μια πιο σκοτεινή τροπή όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της ισραηλινής εταιρείας κατασκοπίας Black Cube σε αυτό. Η εταιρεία φέρεται να προσπάθησε να υπονομεύσει την εισαγγελέα Κοβέσι και την έρευνά της. Πράκτορες της Black Cube επιχείρησαν να παραβιάσουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς email της Κοβέσι, ενώ μέλη της οικογένειάς της και συνεργάτες της προσεγγίστηκαν από άτομα που παρίσταναν τους recruiters ή τους διοργανωτές συνεδρίων. Το 2016, δύο πράκτορες της Black Cube συνελήφθησαν στη Ρουμανία, γεγονός που προκάλεσε διεθνή σάλο. Αν και ο Στάινμετς αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στη συγκεκριμένη επιχείρηση, η σύνδεσή του με την Black Cube θεωρείται -για τις ρουμανικές αρχές και πλήθος ξένων δημοσιογράφων- τεκμηριωμένη από προηγούμενες υποθέσεις, όπως η διαμάχη του για την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας