Χωρίς να ερευνηθούν ουσιώδεις πτυχές για τις ευθύνες αρμόδιων οργάνων, της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, έκλεισε η προκαταρκτική εξέταση για το ναυάγιο της Πύλου που οδήγησε στον θάνατο 600 ανθρώπους.
Οπως ενημέρωσαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν επιζώντες και συγγενείς θυμάτων του αλιευτικού σκάφους, η αρμόδια αντεισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά διαβίβασε προ ημερών τη δικογραφία στην προϊσταμένη εισαγγελέα, χωρίς όμως να έχουν πραγματοποιηθεί κρίσιμες ανακριτικές πράξεις από πλευράς των δικαστικών αρχών για ανώτερα ιεραρχικά όργανα ή εποπτεύουσες διευθύνσεις που είχαν ευθύνη για το ναυάγιο είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις τους.
Το πρώτο ζήτημα που θέτουν οι οργανώσεις και συλλογικότητες που έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των προσφύγων (Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Legal Center Lesvos) είναι πως δεν κλήθηκαν για έγγραφες εξηγήσεις τα αρμόδια όργανα του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) και οι ιεραρχικά προϊστάμενοί τους, δηλαδή η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.
Ολοι τους εκ του νόμου αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις πλημμέλειες των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.
Γνώριζαν, αλλά…
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι δικηγόροι, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως παρότι «γνώριζαν για την κατάσταση κινδύνου του σκάφους, δεν ενήργησαν, ως όφειλαν, επιχείρηση για τη διάσωση των επιβαινόντων στο σκάφος». Και σημειώνουν: «Από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού του σκάφους “Adriana” έως και την ανατροπή και βύθιση αυτού, η εποπτεία, η επιχειρησιακή διαχείριση και ο συντονισμός ενεργειών των κέντρων ΕΚΣΕΔ και ΚΕΠΙΧ, ασκήθηκε, κατά αποκλειστική αρμοδιότητα, από τα στελέχη και τους ιεραρχικά προϊσταμένους τους, οι οποίοι ήταν ενήμεροι για την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρισκόταν το σκάφος και οι επιβαίνοντες σε αυτό, καθώς και την ανάγκη διάσωσής τους».
Για παροχή εξηγήσεων κλήθηκαν μόνο ο πλοίαρχος και τα μέλη του πληρώματος του ΠΠΛΣ 920 και μέλη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του Λιμενικού για μία σειρά από αδικήματα: της πρόκλησης ναυαγίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ατόμων, της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία πλοίων, της έκθεσης, της παράλειψης προσφοράς βοήθειας, της κατά συρροή ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της κατά συρροή σωματικής βλάβης εξ αμελείας.
Ευθύνες ανωτέρων
Η απουσία διερεύνησης όσον αφορά τις ευθύνες των ανωτέρων δεν είναι τα μοναδικά κενά και οι μόνες σοβαρές παραλείψεις στη δικογραφία.
Οι δικηγόροι καταγγέλλουν την ελλιπή έρευνα των συσκευών κινητών τηλεφώνων των μελών του πληρώματος του ΠΠΛΣ 920, ενώ σημειώνουν πως δεν περιλαμβάνονται ούτε οι επικοινωνίες του ΕΚΣΕΔ το επίμαχο διάστημα της 14ης Ιουνίου 2023, ούτε έχει γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των αρμόδιων στελεχών.
«Θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλα τα πιθανά στοιχεία προκειμένου να διερευνηθούν από τις δικαστικές αρχές, γιατί ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λογική εξήγηση για τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις των ελληνικών λιμενικών αρχών ως προς την έρευνα και διάσωση του σκάφους» σημειώνουν, ενώ συμπληρώνουν πως η απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα «είναι ζητούμενο για τη δημοκρατία μας, όπως και η ανάγκη διερεύνησης όλων των θανάτων, με πιο πρόσφατους τους τραγικούς θανάτους ανοιχτά της Ρόδου, που προστέθηκαν στις εκατόμβες των ανθρώπων που χάνονται στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας».
