Αθήνα, 6°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
6°C
6.5° 4.5°
2 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
4°C
4.9° 1.6°
3 BF
71%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
5°C
5.5° 3.7°
4 BF
70%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
-2°C
-2.1° -2.1°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
-2°C
0.2° -2.1°
0 BF
80%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
3.8° 3.5°
0 BF
79%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
-4°C
-3.0° -3.6°
1 BF
80%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
0°C
-0.4° -0.4°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10°C
9.8° 7.2°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
5°C
5.4° 3.5°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 8.3°
5 BF
53%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
4.6° 4.6°
4 BF
55%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.3° 8.3°
2 BF
70%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
1°C
1.3° 1.2°
1 BF
79%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
3°C
2.8° 1.5°
0 BF
86%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.3° 8.8°
1 BF
50%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
4°C
6.4° 3.8°
2 BF
71%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
3°C
2.7° 2.7°
2 BF
58%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
4°C
4.4° 4.2°
1 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
-3°C
-2.6° -2.6°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
pano-kolonos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Υπόθεση 12χρονης από τον Κολωνό

Εισαγγελική πρόταση για ενοχή 14 κατηγορουμένων

Καταδίκη για το κακούργημα των γενετήσιων πράξεων έναντι αμοιβής ζήτησε η εισαγγελέας για τους εγκαλούμενους στη δεύτερη δίκη για τη σεξουαλική κακοποίηση του κοριτσιού. ● Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πριν από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης.

Την ενοχή των 14 εκ των 17 κατηγορουμένων στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό πρότεινε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στη δεύτερη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την καταδίκη των κατηγορουμένων για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος των γενετήσιων πράξεων έναντι αμοιβής, ενώ πρότεινε την απαλλαγή τριών κατηγορουμένων λόγω αμφιβολιών, εκτιμώντας ότι δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία για να καταδικαστούν. Για έναν εκ των κατηγορουμένων, η εισαγγελέας εισηγήθηκε να κριθεί ένοχος και για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, αφορά τη δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις Αρχές για την υπόθεση του κοριτσιού, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να δικαστεί πριν από τη λήξη των ορίων προφυλάκισης η πρώτη ομάδα κατηγορουμένων, με βασικό κατηγορούμενο τον Ηλία Μίχο. Στην πρώτη εκείνη δίκη καταδικάστηκε σε ισόβια και 41 χρόνια κάθειρξη ο Μίχος, ενώ σε πολυετή κάθειρξη καταδικάστηκαν ο δεύτερος κατηγορούμενος για μαστροπεία, όπως και δεκαπέντε «πελάτες», με ποινές από 13 μήνες έως και επτά χρόνια.

Η εισαγγελέας δεν πείστηκε από τη γραμμή της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, δηλαδή ότι δήθεν η 12χρονη ψεύδεται, σε μια προσπάθεια να πετύχουν απαλλαγή από τις κατηγορίες λόγω αμφιβολιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, πολλοί εκ των οποίων εκπροσωπούσαν κατηγορούμενους και της πρώτης δίκης, ακολουθούν την ίδια μέθοδο υποβάθμισης των μαρτυριών του 12χρονου.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δίκη η υπεράσπιση υποστήριζε πως η 12χρονη ψεύδεται για τα όσα έχει βιώσει παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το ανήλικο παιδί κατέθετε με εντυπωσιακή ακρίβεια και ευθύτητα τα όσα βίωσε στα χέρια του κατηγορούμενου Ηλία Μίχου, χωρίς να υποπέσει σε ανακολουθίες στις καταθέσεις που έδινε στις αρμόδιες αρχές. Το γεγονός αυτό είχε επισημανθεί και από την έδρα του πρώτου δικαστηρίου – και παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση της 12χρονης δεν ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο προστασίας που προβλέπεται σε περιπτώσεις ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με το παιδί να δίνει πολλαπλές και εξαντλητικές καταθέσεις στη ΓΑΔΑ αντί για το «Σπίτι του Παιδιού», όπως προβλέπεται.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων και από τις δύο πλευρές. Η τελική απόφαση εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί πριν από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και λήγουν τα 18μηνα προφυλάκισης πολλών εκ των κατηγορουμένων. Ενδεικτικό των εντατικών ρυθμών που «τρέχει» η διαδικασία είναι το γεγονός πως από τις 6 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η δίκη μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 10 συνεδριάσεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το ωράριο, ακόμη και μέχρι το βράδυ, ενώ ορίζονται δικάσιμοι ακόμη και τα Σάββατα, προκειμένου οι δικαστές να προλάβουν την παρέλευση του 18μηνου.

Με την τελική απόφαση του δικαστηρίου θα «κλείσει» και αυτό το κεφάλαιο της δυσώδους υπόθεσης του Κολωνού. Μια υπόθεση που θεωρείται εμβληματική, αφού αφορά κάθε παιδί που βιώνει μαρτυρικά τη σεξουαλική του κακοποίηση και δίνει ώθηση στα θύματα να βρουν το θάρρος να καταγγείλουν. Η οικογένεια του παιδιού περιμένει άλλωστε την οριστική δικαίωση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο που θα εξετάσει εκ νέου το κατηγορητήριο σε βάρος του Ηλία Μίχου, όπως και της μητέρας της ανήλικης η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δικαστική ομηρία –παρά την αθωωτική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου– λόγω έφεσης που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών, με αποτέλεσμα να καθίσει ξανά στο εδώλιο ως κατηγορούμενη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εισαγγελική πρόταση για ενοχή 14 κατηγορουμένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας