Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις για πέντε φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη «διάδοση τεχνολογιών που απειλούν την εθνική ασφάλεια και υπονομεύουν την ιδιωτικότητα και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών» – που πλέον κινδυνεύουν... λόγω των εξαγωγών του λογισμικού σε τρίτες χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε την παραπομπή τεσσάρων για πλημμελήματα και τη συγκάλυψη του μείζονος σκανδάλου
Μπορεί στην Ελλάδα η μεθοδευμένη και με τη βούλα του Αρείου Πάγου συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών να βγάζει λάδι βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν διαφορετική άποψη. Χθες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μέσω του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Intellexa σε ακόμα πέντε φυσικά πρόσωπα για το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το όνομα του επιχειρηματία και προσώπου-κλειδί Φέλιξ Μπίτζιου, μετόχου της Intellexa.
Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ο Μερόμ Χαρπάζ, ανώτατο στέλεχος της κοινοπραξίας Intellexa, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής της Intellexa S.A., ο Αντρέα Γκαμπάζι, πραγματικός δικαιούχος της μητρικής εταιρείας της Intellexa, Thalestris Limited, και της Intellexa Limited (η Thalestris Limited κατέχει τα δικαιώματα διανομής του Predator), η Παναγιώτα Καραολή, διευθύντρια πολλών οντοτήτων του Intellexa Consortium που ελέγχονται από τη Thalestris Limited ή είναι θυγατρικές της, η Αρτεμις Αρτεμίου, υπάλληλος της Intellexa αλλά και γενική διευθύντρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cytrox Holdings, μέλους του ευρύτερου εταιρικού γαλαξία της Intellexa Consortium.
Επιπλέον, κυρώσεις επιβλήθηκαν και στην Aliada Group Inc., μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και μέλος του Intellexa Consortium, η οποία έχει διευκολύνει συναλλαγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν το δίκτυο. Η Aliada Group διευθύνεται από τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν και συνδέεται με την Intellexa Α.Ε. και την Intellexa Limited, ενώ κατέχει μετοχές της Cytrox Holdings.
Υπενθυμίζεται πως κατά την έρευνα του Αρείου Πάγου, ο μοναδικός υπάλληλος που κλήθηκε να καταθέσει κατονόμασε τον Μερόμ Χαρπάζ ως τον εδώ επικεφαλής των γραφείων της εταιρείας και τον άνθρωπο που έκανε όλες τις προσλήψεις. Ο Μερόμ Χαρπάζ δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, ωστόσο χθες οι ΗΠΑ του επέβαλαν σοβαρές κυρώσεις.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την χωρίς ευθύνη διάδοση τεχνολογιών που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και υπονομεύουν την ιδιωτικότητα και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών για Θέματα Τρομοκρατίας και Οικονομικής Πληροφόρησης, Μπράντλεϊ Τ. Σμιθ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι Φέλιξ Μπίτζιος, ο Αντρέα Γκαμπάζι, ο Μερόμ Χαρπάζ, η Παναγιώτα Καραολή, η Αρτεμις Αρτεμίου και το Aliada Group Inc. τέθηκαν σε καθεστώς κυρώσεων επειδή θεωρήθηκαν πως «είναι υπεύθυνοι ή συνεργοί ή έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε δραστηριότητες που ξεκινούν από ή διευθύνονται από άτομα που βρίσκονται κατά κύριο λόγο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και που είναι εύλογα πιθανό να οδηγήσουν σε ή έχουν συμβάλει σημαντικά σε μια σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομική υγεία ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και που έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα τη σημαντική υπεξαίρεση πόρων, εμπορικών μυστικών, προσωπικών αναγνωριστικών ή χρηματοοικονομικών πληροφοριών για εμπορικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή προσωπικό οικονομικό όφελος».
Η ανακοίνωση του OFAC αναφέρει πως «ως αποτέλεσμα της σημερινής ενέργειας, όλη η περιουσία και τα περιουσιακά συμφέροντα των προαναφερόμενων προσώπων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην κατοχή ή τον έλεγχο αμερικανικών προσώπων μπλοκάρονται και πρέπει να αναφερθούν στo OFAC. Επιπλέον, οποιεσδήποτε οντότητες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα κατά 50% ή περισσότερο σε ένα ή περισσότερα από τα μπλοκαρισμένα πρόσωπα μπλοκάρονται επίσης».
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο φυσικά πρόσωπα, τον ιδιοκτήτη της Intellexa Ταλ Ντίλιαν και τη σύζυγο και συνεργάτιδά του Σάρα Χάμου, καθώς και σε πέντε νομικά πρόσωπα που σχετίζονταν με το παράνομο λογισμικό. Σημειώνεται πως οι Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου, Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση των υποκλοπών στη βάση του πορίσματος του Αχιλλέα Ζήση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας