Καμία αμφιβολία για το μέγεθος της συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών δεν άφησε η χθεσινή ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που βάζει ταφόπλακα στην ουσιαστική διερεύνηση και απόδοση ποινικών ευθυνών για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αντιδημοκρατικής εκτροπής της Μεταπολίτευσης. Με συνοπτικές διαδικασίες και με τη βούλα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, μόνοι υπόλογοι είναι οι τέσσερις ιδιώτες εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιρειών. Απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη οι κρατικές υπηρεσίες, ειδικά η ΕΥΠ, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργεί η υπηρεσία. Ετσι, οποιαδήποτε ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης κλείνει οριστικά με ευθύνη της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η εξέλιξη προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, με την κυβέρνηση να μιλά για εμπεριστατωμένη δικαστική έρευνα ενώ την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ένα απολύτως εμπεριστατωμένο πόρισμα 300 περίπου σελίδων» του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, στον οποίο είχε αναθέσει την έρευνα, το 2023, λίγο πριν την ολοκλήρωση της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που χειριζόταν μέχρι τότε την υπόθεση. Τότε, η εισαγγελέας είχε επικαλεστεί την ανάγκη επιτάχυνσης και την «αναβάθμιση» της διαδικασίας, αναθέτοντάς την σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό.
Εντέλει, όμως, η Δικαιοσύνη περιορίστηκε στην άσκηση διώξεων -για πλημμελήματα- σε βάρος τεσσάρων επιχειρηματιών που συνδέονται άμεσα με το παράνομο λογισμικό στην Ελλάδα και το προηγούμενο διάστημα είχαν δώσει ανωμοτί εξηγήσεις στις δικαστικές αρχές: πρόκειται για τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, τον Ισραηλινό πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του Ταλ Ντίλιαν όπως και τη σύζυγό του Σάρα Χάμου. Κανένα στοιχείο για τη λειτουργία κοινού κέντρου παρακολούθησης των κρατικών υπηρεσιών και όσων παρακολουθούσαν με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator δεν βρήκε η Δικαιοσύνη. «Από το πιο πάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΕΒ) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού», σημειώνει η κ. Αδειλίνη.
Η εισαγγελέας κάνει λόγο για «επαρκείς ενδείξεις» ενοχής για την κίνηση ποινικής δίωξης μόνο σε βαθμό πλημμελήματος για παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας εναντίον των τεσσάρων επιχειρηματιών. Μάλιστα, η Γ. Αδειλίνη φτάνει στο σημείο να τονίσει πως αυτές οι επαρκείς ενδείξεις «ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ. και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων στόχων και στην Ελλάδα». Κρίνει μάλιστα σκόπιμο να αναφέρει πως οι τέσσερις επιχειρηματίες θα διωχθούν σε βαθμό πλημμελήματος επειδή εφαρμόζεται η ευμενέστερη νομοθεσία (του ΣΥΡΙΖΑ), δίνοντας τροφή για ευθείες επιθέσεις σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης. Ετσι, σε δύο γραμμές, η ανώτατη εισαγγελέας της χώρας καθιστά νομικά ανέλεγκτες τις εισαγγελικές άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών πολιτικών προσώπων, βουλευτών και ευρωβουλευτών, αρχηγών κομμάτων, ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης. Δηλαδή πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι επικοινωνίες άπτονται κρατικών απορρήτων και η παρακολούθησή τους ερμηνεύεται ως ένα απλό πλημμέλημα και όχι ως κακούργημα, όπως για παράδειγμα αυτό της παραβίασης μυστικών Πολιτείας ή της κατασκοπίας. Θυμίζουμε πως ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του πέρυσι, είχε χαρακτηρίσει τυχόν απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών ενός υπουργού Εξωτερικών χώρας της Ε.Ε. «εγκληματική πράξη σε βαθμό κακουργήματος», ενώ τους αυτουργούς, «υπόλογους στο μισό πλανήτη».
Η κ. Αδειλίνη επισημαίνει επίσης πως «τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία από την εισαγγελέα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών», αναφερόμενη στην εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, η οποία, επί τριετία αρμόδια, ενέκρινε σωρηδόν χιλιάδες παρακολουθήσεις. Μάλιστα η εισαγγελέας επικαλείται τη νομοθεσία για να τονίσει πως δεν είναι απαραίτητη η ειδική αιτιολογία για να προχωρήσει η εντεταλμένη στην ΕΥΠ εισαγγελέας στην άρση απορρήτου. Και όμως η άρση απορρήτου αποτελεί το έσχατο και άκρως επεμβατικό ανακριτικό μέτρο και θα έπρεπε να ελέγχεται η αναλογικότητα και η αναγκαιότητα του, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αποτελεί αρχή της Δικαιοσύνης ότι η έκδοση δικαστικών αποφάσεων πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου ένας πολίτης να μπορεί να ενημερωθεί για το σκεπτικό και να έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια να προσφύγει κατά της απόφασης;
Νομικοί κύκλοι σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» πως πρόκειται για «κατάπτυστη εξέλιξη» και υπογραμμίζουν πως με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούνται όχι μόνο οι επίδικες άρσεις απορρήτου που αφορούν πολιτικά πρόσωπα αλλά και οι άρσεις απορρήτου που αφορούν χιλιάδες απλούς πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΑΕ, το 2022 σε έκθεσή της, επισήμανε αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, καταγράφοντας 15.475 σχετικές εισαγγελικές διατάξεις το 2021, 13.751 το 2020 και 11.680, το 2019.
«Η αντιδημοκρατική εκτροπή ολοκληρώνεται»
«Με την έκδοση του απαλλακτικού εισαγγελικού πορίσματος και την ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η αντιδημοκρατική εκτροπή του σκανδάλου των υποκλοπών ολοκληρώθηκε» υπογραμμίζει με παρέμβαση του ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης. «Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εκπλήρωση του θεσμικού της ρόλου, που είναι η περιφρούρηση της νομιμότητας απέναντι σε τυχόν αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας και στη συγκάλυψη. Ο δρόμος που επέλεξε είναι σαφής και για την επισημοποίηση της δημόσιας εικόνας της ως Κλαδικής Εισαγγελέων της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει να μέμφεται παρά μόνο τον εαυτό της», σημειώνει.
«Φανταζόμαστε το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που θα νιώσει σήμερα ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος όταν πληροφορηθεί ότι η παρακολούθησή των τηλεφωνικών επικοινωνιών του από την ΕΥΠ για “λόγους εθνικής ασφάλειας” έχει τόση αξία για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όση μια άρση απορρήτου των
επικοινωνιών του τελευταίου Τούρκου πράκτορα ή του κάθε μαστροπού», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει πως «σήμερα, οι εγκέφαλοι του παρακράτους των παρακολουθήσεων που στήθηκε μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πανηγυρίζουν. Αν νομίζουν, όμως, ότι η διερεύνηση του σκανδάλου και η απόδοση ευθυνών τελειώνει εδώ, αυταπατώνται».
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Λύπη για την απόφαση
Αντιδρώντας στην εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους: «Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση του Αρείου Πάγου σήμερα να απαλλάξει την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από την ευθύνη για την αυθαίρετη παρακολούθηση των δημοσιογράφων στο Predator-gate, παρά τα στοιχεία πολλών δημοσιογραφικών ερευνών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας