Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεν θα φτάσει τελικά στο ακροατήριο η γνωστή υπόθεση της καταγραφής και της δημοσιοποίησης της ιδιωτικής συνομιλίας του Ηλία Κασιδιάρη με τον Τάκη Μπαλτάκο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του απαλλάσσει τον χρυσαυγίτη βουλευτή από τα αδικήματα της κακουργηματικής παραβίασης απορρήτου ίδιας προφορικής συνομιλίας, καθώς και της κακουργηματικής χρήσης παράνομης αποτύπωσης ίδιας προφορικής συνομιλίας.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έκαναν δεκτή την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, αφού η επίμαχη συνομιλία αφορούσε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Οπως είναι γνωστό, η επίμαχη συνομιλία καταγράφηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη τον Νοέμβριο του 2013, ερήμην τού τότε γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, μέσα στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή, ενώ ήταν σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, η συνομιλία δεν δημοσιοποιήθηκε αμέσως από τον Κασιδιάρη αλλά ύστερα από πέντε μήνες και ενώ είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας του από τη Βουλή για την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βάρος του τον Απρίλιο του 2014.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα, ο Ηλίας Κασιδιάρης χρησιμοποίησε το υλικό της συζήτησης που είχε με τον Τάκη Μπαλτάκο όταν η Βουλή, εκτελώντας χρέη δικαστικής εξουσίας, εξέταζε το αίτημα του εισαγγελέα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του, κατά τρόπο θεμιτό.

«Η επίδικη συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο υπηρεσιακό γραφείο του γ.γ. της κυβέρνησης και ενώ η πόρτα ήταν ανοιχτή και η είσοδος τρίτων προσώπων σε αυτό ελεύθερη. Δεν έθιγε και δεν αναφερόταν καν στην ιδιωτική ζωή κάποιου προσώπου. Αντίθετα, αποτελούσε μία προεχόντως επαγγελματική-πολιτική συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια και κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του Τάκη Μπαλτάκου, ως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, και η οποία, λόγω της φύσεως και του είδους των εκπληρουμένων αυτών καθηκόντων, υπόκειται σε έλεγχο και κριτική» αναφέρει χαρακτηριστικά στις 32 σελίδες της πρότασής του ο εισαγγελικός λειτουργός.

Παράλληλα τονίζει πως «η επίκληση της συνομιλίας αποσκοπούσε στην αποτροπή της αιτούμενης δίωξής του για σοβαρό ποινικό αδίκημα που του απεδίδετο… Υπήρξε δε κατά την άποψή μας θεμιτή. Ενόψει, μάλιστα, και του ότι η ως άνω υποκλαπείσα συνομιλία αποτελούσε το μόνο αναγκαίο και πρόσφορο μέσο που αυτός διέθετε για την ενίσχυση των ισχυρισμών του».